Delta Neretve: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
Nema sažetka uređivanja
Redak 1: Redak 1:
[[Slika:Neretva-Ebene, Kroatien.JPG|thumb|300px|Plantaže mandarina u Neretvanskoj dolini]]
[[Slika:Neretva-Ebene, Kroatien.JPG|thumb|300px|Plantaže mandarina u Neretvanskoj dolini]]
== Zemljopisna obilježja ==
'''Delta Neretve''' je delta koju je na svome ušću, na jugu [[Hrvatska|hrvatske]] obale [[Jadransko more|Jadranskog mora]] formirala [[rijeka]] [[Neretva]]. Delta prekriva površinu od 12000 [[hektar|ha]]. Delta Neretve od Metkovića do ušća sa sjevera i sjeveroistoka omeđena je ograncima dinarskih planina, a s juga podgradinsko-slivanjskim brdima..Najvažniji gradovi su [[Ploče]], [[Opuzen]] i [[Metković]].


'''Delta Neretve''' je delta koju je na svome ušću, na jugu [[Hrvatska|hrvatske]] obale [[Jadransko more|Jadranskog mora]] formirala [[rijeka]] [[Neretva]]. Delta prekriva površinu od 12000 [[hektar|ha]]. Izvorno se sastojala od 12 [[riječni rukavac|rukavaca]], ali je pod utjecajem [[čovjek]]a te nakon brojnih i opsežnih [[melioracija]] i kultivacije tog poljoprivredno bogatog prostora, broj rukavaca sveden na samo četiri.
Izvorno se sastojala od 12 [[riječni rukavac|rukavaca]], ali je pod utjecajem [[čovjek]]a te nakon brojnih i opsežnih [[melioracija]] i kultivacije tog poljoprivredno bogatog prostora, broj rukavaca sveden na samo četiri.


Na prostoru delte Neretve pet je lokaliteta, na ukupnoj površini od 1620 ha, koji su zaštićeni kategorijama ornitološki [[prirodni rezervat|rezervat]] (Pod Gredom, Prud i Orepak), ornitološko-ihtiološki rezervat (Delta Neretva) te kategorijom zaštićenog krajolika (jezero Desne i Modro oko).


=== Klima ===
U budućnosti je cijeli prostor delte Neretve predviđen za zaštitu u kategoriji [[park prirode|parka prirode]].
Na zapadu Delta je otvorena moru i nalazi se pod njegovim stalnim utjecajem. U jesen se more polagano hladi, oslobađa toplinu i time produžuje ljeto, a u proljeće je obrnuto, ohlađeno more spriječava zagrijavanje zraka iznad kopna. U gornjem području Delta je otvorena prema prodiranju suhih vjetrova ljeti, a hladnih zimi i u proljeće. I ovo je razlog stvaranju različitih [[mikroklima]], pa u prostoru od [[Metković]]a skoro do [[Opuzen]]a zimske su temperature za stupanj, dva niže, a što je odlučujuće da u tom gornjem dijelu teže uspijevaju [[agrumi]] (zimsko izmrzavanje). Ljeto je dugo, toplo i suho, a zima je blaga i kišna.


Najhladniji period je prema podacima opažanja treća dekada siječnja s 2,5°C. Međutim, opaženi su pojedini dani s negativnim temperaturama. U veljači su zabilježene i dosta minimalne temperature; [[1947.]] g. čak -11°C, a nešto se slično ponovilo i tri puta: [[1974.]], [[1978.]] te [[1985.]] što je vrlo opasno za suptropske kulture kao što su [[mandarine]] zbog smrzavanja. Najtopliji mjeseci su [[srpanj]] i [[kolovoz]], kad srednje dnevne tempereature znaju doseći 35°C, a najviše izmjerene temperature su oko 43°C.

[[Prosječna godišnja količina padalina]] iznosi 1300 mm, a između 65-75% padne tijekom zime i to predstavalja problem, jer najveća količina pada u razoblju kad je najmanje potrebna i zato je važna organizacija ljetnog [[navodnjavanje|navodnjavanja]].[[Slika:Satelitska_neretva.JPG|300px|thumb]]

== Gospodarstvo ==
Dolina Neretve je važan poljoprivredni kraj u kojemu se pretežno uzgajaju [[agrumi]], (proizvede se 4000 [[vagon, mjerna jedinica|vagona]] [[mandarine]]) zatim slijede [[lubenice]], [[šljive]]... Od [[povrće|povrća]] uzgajaju se [[rajčice]], [[salata]], [[krastavci]] itd. Također značajan je uzgoj [[maslina]] koji datira još od [[Neretvanska kneževina|Neretvanske kneževine]]. Lov na ptice je u Dolini zastupljen od davnina i bio je jedna od glavnih djelatnosti starijih stanovnika koji su tijekom vremena razvili posebne vještine koje se i danas koriste ([[ćukanje]]). Zbog prelijepih pogleda i zanimiljivosti koje nosi Delta, svake godine dolazi sve više [[turist]]a.
== Ekološko područje ==
Na prostoru delte Neretve pet je lokaliteta, na ukupnoj površini od 1620 [[hektar|ha]], koji su zaštićeni kategorijama ornitološki [[prirodni rezervat|rezervat]] ([[Pod Gredom]], [[Prud]] i [[Orepak]]), ornitološko-ihtiološki rezervat (Delta Neretva) te kategorijom zaštićenog krajolika (jezero Desne i [[Modro oko]]).
U budućnosti je cijeli prostor delte Neretve predviđen za zaštitu u kategoriji [[park prirode|parka prirode]].
U delti Neretve ukupno je zabilježeno čak 310 vrsta [[ptica]], od kojih 115 gnjezdarica.
U delti Neretve ukupno je zabilježeno čak 310 vrsta [[ptica]], od kojih 115 gnjezdarica.

=== Ekološki problemi ===
S druge strane postoje razni ekološki problemi kao pretjerana [[melioracija]], koja prijeti isušivanjem svih [[močvara]], salinizacija rijeke, odnosno prodiranje morske vode u riječno korito zbog [[brana]] u susjednoj [[Bosna i Hercegovina|BiH]],ljetni [[požar]]i, te nepropisno odlaganje otpada. Svi ovi problemi ostavili su posljedice (smanjenje broja ptičijih vrsta, pojačani vjetrovi s kontineta kasnije uzrokuju sušu klimu...)


==Unutarnje poveznice==
==Unutarnje poveznice==


* [[Neretva]]
* [[Neretva]]
* [[Neretvanska kneževina]]
* [[Neretvani]]


==Vanjske poveznice==
==Vanjske poveznice==
Redak 20: Redak 37:
[[Kategorija:Riječne delte]]
[[Kategorija:Riječne delte]]
[[Kategorija:Zemljopis Hrvatske]]
[[Kategorija:Zemljopis Hrvatske]]

{{Mrva-zemlj}}

Inačica od 16. prosinca 2007. u 22:03

Plantaže mandarina u Neretvanskoj dolini

Zemljopisna obilježja

Delta Neretve je delta koju je na svome ušću, na jugu hrvatske obale Jadranskog mora formirala rijeka Neretva. Delta prekriva površinu od 12000 ha. Delta Neretve od Metkovića do ušća sa sjevera i sjeveroistoka omeđena je ograncima dinarskih planina, a s juga podgradinsko-slivanjskim brdima..Najvažniji gradovi su Ploče, Opuzen i Metković.

Izvorno se sastojala od 12 rukavaca, ali je pod utjecajem čovjeka te nakon brojnih i opsežnih melioracija i kultivacije tog poljoprivredno bogatog prostora, broj rukavaca sveden na samo četiri.


Klima

Na zapadu Delta je otvorena moru i nalazi se pod njegovim stalnim utjecajem. U jesen se more polagano hladi, oslobađa toplinu i time produžuje ljeto, a u proljeće je obrnuto, ohlađeno more spriječava zagrijavanje zraka iznad kopna. U gornjem području Delta je otvorena prema prodiranju suhih vjetrova ljeti, a hladnih zimi i u proljeće. I ovo je razlog stvaranju različitih mikroklima, pa u prostoru od Metkovića skoro do Opuzena zimske su temperature za stupanj, dva niže, a što je odlučujuće da u tom gornjem dijelu teže uspijevaju agrumi (zimsko izmrzavanje). Ljeto je dugo, toplo i suho, a zima je blaga i kišna.

Najhladniji period je prema podacima opažanja treća dekada siječnja s 2,5°C. Međutim, opaženi su pojedini dani s negativnim temperaturama. U veljači su zabilježene i dosta minimalne temperature; 1947. g. čak -11°C, a nešto se slično ponovilo i tri puta: 1974., 1978. te 1985. što je vrlo opasno za suptropske kulture kao što su mandarine zbog smrzavanja. Najtopliji mjeseci su srpanj i kolovoz, kad srednje dnevne tempereature znaju doseći 35°C, a najviše izmjerene temperature su oko 43°C.

Prosječna godišnja količina padalina iznosi 1300 mm, a između 65-75% padne tijekom zime i to predstavalja problem, jer najveća količina pada u razoblju kad je najmanje potrebna i zato je važna organizacija ljetnog navodnjavanja.

Datoteka:Satelitska neretva.JPG

Gospodarstvo

Dolina Neretve je važan poljoprivredni kraj u kojemu se pretežno uzgajaju agrumi, (proizvede se 4000 vagona mandarine) zatim slijede lubenice, šljive... Od povrća uzgajaju se rajčice, salata, krastavci itd. Također značajan je uzgoj maslina koji datira još od Neretvanske kneževine. Lov na ptice je u Dolini zastupljen od davnina i bio je jedna od glavnih djelatnosti starijih stanovnika koji su tijekom vremena razvili posebne vještine koje se i danas koriste (ćukanje). Zbog prelijepih pogleda i zanimiljivosti koje nosi Delta, svake godine dolazi sve više turista.

Ekološko područje

Na prostoru delte Neretve pet je lokaliteta, na ukupnoj površini od 1620 ha, koji su zaštićeni kategorijama ornitološki rezervat (Pod Gredom, Prud i Orepak), ornitološko-ihtiološki rezervat (Delta Neretva) te kategorijom zaštićenog krajolika (jezero Desne i Modro oko). U budućnosti je cijeli prostor delte Neretve predviđen za zaštitu u kategoriji parka prirode. U delti Neretve ukupno je zabilježeno čak 310 vrsta ptica, od kojih 115 gnjezdarica.

Ekološki problemi

S druge strane postoje razni ekološki problemi kao pretjerana melioracija, koja prijeti isušivanjem svih močvara, salinizacija rijeke, odnosno prodiranje morske vode u riječno korito zbog brana u susjednoj BiH,ljetni požari, te nepropisno odlaganje otpada. Svi ovi problemi ostavili su posljedice (smanjenje broja ptičijih vrsta, pojačani vjetrovi s kontineta kasnije uzrokuju sušu klimu...)

Unutarnje poveznice

Vanjske poveznice