Hijeroglifi: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
 
mNema sažetka uređivanja
Redak 1: Redak 1:
[[Slika:alphabet.JPG|thumb|200px|right|Hijeroglifi]]
Egipćani su se među prvima počeli služiti pismom (oko 3000.g.pr.Kr.). Hijeroglifsko pismo je pismo starih Egipćana, a spada u skupinu slikovnih pisama. Hijeroglifi su bili pisani na [[papirus]]u ili klesani u kamenu. Kasnije se razvilo pojednostavljeno pismo hijeratsko (svećeničko pismo) te pismo za svakodnevnu upotrebu - demotsko pismo. Hijeroglife je odgonetnuo Francuz [[Jean-Francois Chompollion]] 1822. godine uspoređujući hijeroglifsko, demotsko i grčko pismo, odnosno natpis s [[ploča iz Rosette|kamene ploče iz Rosette]] te proučavanjem [[kartuš]]a ptolomejskih vladara.
[[Stari Egipat|Egipćani]] su se među prvima počeli služiti [[pismo]]m (oko 3000.g.pr.Kr.). Hijeroglifsko pismo je pismo starih Egipćana, a spada u skupinu [[slikovno pismo|slikovnih pisama]]. Hijeroglifi su bili pisani na [[papirus]]u ili klesani u kamenu. Kasnije se razvilo pojednostavljeno pismo hijeratsko (svećeničko pismo) te pismo za svakodnevnu upotrebu - demotsko pismo. Hijeroglife je odgonetnuo Francuz [[Jean-Francois Chompollion]] 1822. godine uspoređujući hijeroglifsko, demotsko i grčko pismo, odnosno natpis s [[ploča iz Rosette|kamene ploče iz Rosette]] te proučavanjem [[kartuš]]a ptolomejskih vladara.


[[Kategorija:Pismo]]


----
[[Slika:alphabet.JPG]]

Inačica od 3. studenoga 2005. u 23:57

Datoteka:Alphabet.JPG
Hijeroglifi

Egipćani su se među prvima počeli služiti pismom (oko 3000.g.pr.Kr.). Hijeroglifsko pismo je pismo starih Egipćana, a spada u skupinu slikovnih pisama. Hijeroglifi su bili pisani na papirusu ili klesani u kamenu. Kasnije se razvilo pojednostavljeno pismo hijeratsko (svećeničko pismo) te pismo za svakodnevnu upotrebu - demotsko pismo. Hijeroglife je odgonetnuo Francuz Jean-Francois Chompollion 1822. godine uspoređujući hijeroglifsko, demotsko i grčko pismo, odnosno natpis s kamene ploče iz Rosette te proučavanjem kartuša ptolomejskih vladara.