Adrenalin: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
SieBot (razgovor | doprinosi)
SieBot (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: la:Adrenalinum
Redak 40: Redak 40:
[[it:Adrenalina]]
[[it:Adrenalina]]
[[ja:アドレナリン]]
[[ja:アドレナリン]]
[[la:Adrenalinum]]
[[lt:Adrenalinas]]
[[lt:Adrenalinas]]
[[mk:Адреналин]]
[[mk:Адреналин]]

Inačica od 30. prosinca 2007. u 16:20

Adrenalin ili epinefrin je hormon kojeg luči srž nadbubrežne žljezde u situacijama kada je neophodno povećati srčani minutni volumen. To je i temeljni simpatomimetik.

Djelovanje

Adrenalin je zaslužan za karakterističan "fright-fight-flight" učinak nakon pretrpljenog emocionalnog stresa. On priprema organizam za stanja kada treba hitno reagirati, boriti se ili pobjeći zbog opasnosti, a također povećava snagu i stanje budnosti.

Naime, pod utjecajem adrenalina dolazi do stimulacije svih adrenergičkih receptora što uzrokuje pozitivno inotropni učinak na srce, pojačava se brzina rada srca, pojačava kontraktilnost srca, krvni tlak, protok krvi u bubrezima. U isto vrijeme smanjuje se cirkulacija krvi u krvi i probavnim organima, a povećava se cirkulacija u skeletalnim mišićima i srcu. Bronhije se šire i ubrzava se frekvencija disanja što povećava koncentraciju kisika u krvi. Osim toga, iz jetre se oslobađa povećana količina glukoze koja postaje dostupna za pretvaranje u energiju u mišićima. Sve su to prirodni učinci koji osposobljavaju jedinku za blisku borbu ili bijeg od opasnosti.

Ovaj mehanizam razvijen je tijekom evolucije kako bi se jedinka sačuvala od opasnosti.

Primjena

Adrenalin se primjenjuje u slučajevima anafilaktičkog šoka, a u srčanom zastoju može se primijeniti injekcija direktno u srce.

Nuspojave

Danas se adrenalin u slučajevima kardiogenog šoka uglavnom ne upotrebljava jer može izazvati opasne aritmije, međutim, dok nije bilo drugih sredstava, adrenalin je bio važan srčani stimulator za izvlačenje pacijenata iz šoka.

Nedovršeni članak Adrenalin koji govori o medicini treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.