Govor o stanju Unije: razlika između inačica

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
m
bez sažetka
(Nova stranica: '''Govor o stanju Unije''' (eng. ''State of the Union Address'') ili '''Govor o stanju nacije''' je godišnje obraćanje [[Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država|predsjednika SAD-...)
 
mNo edit summary
'''Govor o stanju Unije''' (eng. ''State of the Union Address'') ili '''Govor o stanju nacije''' je godišnje obraćanje [[Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država|predsjednika SAD-a]] Kongresu na zajedničkoj sjednici obaju domova koji se redovito događa u siječnju. Sljedeći Govor o stanju Unije trebao bi se održati 28. siječnja 2008. godine.
 
Govor ili izvještaj je kategorija koju propisuje [[Ustav SAD-a]] (čl. II., st. 3) obvezujući predsjednika da "s vremena na vrijeme izvijesti Kongres o stanju Unije"(čl. II., st. 3).
 
Predsjednik nije dužan održati govor već izvještaj može samo proslijediti Kongresu. No obraćanje predsjednika postao je običaj i prvorazredni politički događaj u SAD-u koji se redovito koristi u svrhu osvrta na trenutnu političku situaciju, ali i kao najava budućih poteza Vlade.
55

uređivanja

Navigacijski izbornik