Eger (grad u Mađarskoj): razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
SieBot (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: zh:埃格爾
VolkovBot (razgovor | doprinosi)
Redak 38: Redak 38:
[[sk:Jáger]]
[[sk:Jáger]]
[[sl:Eger]]
[[sl:Eger]]
[[sr:Јегар (Мађарска)]]
[[sv:Eger]]
[[sv:Eger]]
[[tr:Eğri]]
[[tr:Eğri]]

Inačica od 4. siječnja 2008. u 22:07

Eger - grad u Mađarskoj

Eger, stari hrvatski i srpski nazivi Jegar i Jegra, njemački Erlau, latinski Agria, grad i upravno središte pokrajine Heves, u području između gorja Bükka i Matre u sjeveroistočnoj Mađarskoj, jugozapadno od Miskolca . Nakon oslobođenja od turske vlasti (iz tog doba sačuvan 35 m visok minaret), u toku 18. st. pretežno je izgrađen u baroknom stilu. Bivša minoritska crkva (1758-1771) ubraja se među najljepše spomenike u Mađarskoj. Poznato turističko središte s termalnim izvorima. Metalna, prehrambena i kemijska industrija, vinarsko tržište.

U razdoblju 16-19. st. u njemu je bilo mnogo Hrvata i Srba. Oko 1009. osnovana je u Egeru biskupija, podignuta na nadbiskupiju 1804. Grad je stradao za vrijeme tatarske najezde (1242), a 1552. uspješno se obranio od Turaka, koji su ga zauzeli 1596. i držali do 1687. U Egeru su u 16. st. dva Hrvata bili biskupi, Franjo Frankopan i Antun Vrančić.

Po mađarskom gradu Egeru nazvan je 1976. godine jedan 12 kilometara širok krater na Marsu i asteroid, koji nosi broj 3103.

Po Jegru je bila nazvana Jegarska eparhija. Kad je 1713. godine ukinuta, njeno područje pripojeno je Bačkoj eparhiji, te se i episkop bački nazivao episkop bačko-segedinski i jegarski.

U izvorima na osnovu kojih je pripreman "Rječnik hrvatskoga ili srpskoga jezika" Eger se naziva Egar (Stullijev rječnik, "Glasnik Srpskog učenog društva"), Egra (rječnici Mikaljin, Belin, Belostenčev, Voltigijev, Đore Palmotić, "Starine" JAZU), Egrija (Ivan Gundulić), Jegar (Vukov rječnik, Đuro Daničić, Stojan Novaković, Pavao Ritter Vitezović) i Jegra (Daničić, šematizam Mitropolije karlovačke iz 1878).

Vuk Karadžić u "Srpskom rječniku" iz 1852. za Jegar kaže da je (stajaće) nekako mjesto i citira stihove iz narodne pjesme: "(Čista zlato, Jegrelija Mujo!) Ti nijesi druma pogodio. / To ne ide Jegru bijelome, / Već Janjoku (Anconi?, op. prir.) gradu kaurskome". Jegrelija je stanovnik Jegra, mi bismo danas rekli Jegranin ili Egerac.

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Eger (grad u Mađarskoj)