Mikša Pelegrinović: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Nova stranica: Mikša Pelegrinović, rođen 1500. godine u Hvaru. Notar u Korčuli, sudac u Zadru.Vjerojatno humanistički obrazovan. Osim "Jeđupke" sačuvala se samo poslanica Sabu Bobaljeviću Mi...
 
m Mikša Palagrinović premješteno na Razgovor:Mikša Palagrinović
(Nema razlike inačica)

Inačica od 29. siječnja 2008. u 20:15

Mikša Pelegrinović, rođen 1500. godine u Hvaru. Notar u Korčuli, sudac u Zadru.Vjerojatno humanistički obrazovan. Osim "Jeđupke" sačuvala se samo poslanica Sabu Bobaljeviću Mišetiću napisana osmeračkim katrenima.

Jeđupka

Napisana je između 1525. i 1527. godine. To je pokladna pjesma koja se nastavlja na tradiciju talijanske ciganareske. Pisana je simetričnim osmercima čakavskog tipa. Varijante Jeđupke: između 1525. i 1527. napisao je Pelegrinović " Jeđupku ", to je kraća verzija koja je imala uvod i 6 maskerata. Pisana je po zakonima renesansne simetrije = uvod od 60 stihova, svaka maskerata po 40 stihova, ukupno 300 stihova. Zbirka je doživjela veliki uspjeh, mnogo se čitala i prikazivala. Da bi spriječio promjene i kvarenje Pelegrinović je 1556. objavio djelo, sada izmijenjeno i prošireno. Sadrži uvod i 20 "srića". U ovom izdanju, međutim nema 6. pjesme koju je vjerojatno znatno proširio, te je ona zaživjela kao zasebna pjesma odvojena od pokladnog okvira.