Braća Blues: razlika između inačica

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodano 16 bajtova ,  prije 14 godina
Ispravljeno
No edit summary
(Ispravljeno)
}}
 
"'''Braća Blues'''" ([[SAD|eng]]. “'''The Blues Brothers'''”) je slavna [[SAD|američka]] je akcijska mjuziklglazbena [[komedija]] iz [[1980]]. koja govori o dvojici braće koji u „Božjoj misiji“ moraju spasiti svoje staro sirotište od dugova. Film je režirao [[John Landis]] i onadaptacija je adaptacija skeča iz humorističnog showa „''Saturday Night Live''“, a [[2000]]. je snimljen i nastavak. Film je ostao zapaženzapamćen stogai po tome jeršto njegova dva protagonista (praktički)gotovo nikada ne skidaju sunčane naočale i svoja crna odijela, čime su izvršili utjecaj na razne kasnije filmove, kao što su „[[Ljudi u crnom]]“, “[[Psi iz rezervoara]]” i druge.
 
== Filmska ekipa ==
 
Glume:Film je režirao [[John Landis]], a glavne uloge tumače John Belushi (kao Jake Blues), Dan Aykroyd (kao Elwood Blues), James Brown (Svečenikkao svećenik Cleopus James), John Candy (kao Burton Mercer), Carrie Fisher (Tajnovita žena) i dr.
Režija: [[John Landis]]
 
Glume: John Belushi (Jake Blues), Dan Aykroyd (Elwood Blues), James Brown (Svečenik Cleopus James), John Candy (Burton Mercer), Carrie Fisher (Tajnovita žena) i dr.
 
== Radnja ==
{{spoiler}}
[[Chicago]]. '''Jake Blues''' bivaje pušten iz zatvora, a njegov brat '''Elwood''' ga pokupi u svojem novom, policijskom autu. Kada posjete svoj stari dom, sirotište u kojem su ih odgojile časne sestre, saznaju da je crkva toj ustanovi ukinula financijsku potporu i da će ubrzo biti zatvorena ako zau roku od 11 dana ne plati 5.000 $dolara. Braća žele pomočipomoći, a kada Jakea u crkvi obasja čudno svjetlo on shvati da su dobili „Božju misiju“. Odluče sastaviti svoj stari blues bendsastav kako bi na koncertu skupili potreban novac. Na svojem putu privuku puno neprijatelja; Jakeovu bivšu ljubavnicu, američke Nacisteneonaciste, policiju jer su demolirali shopingshopping centar i jedan Countrycountry bendsastav jer su nastupili umjesto njih u nekom lokaluseoskom klubu. Ipak, braća održe koncert i nabave novac za sirotište, ali ih policija uhapsiuhićuje i staviodvodi u zatvor.
 
== Zanimljivosti ==
 
*U filmu je nastupilanastupilo cijela listanekoliko slavnih ličnosti u malim ulogama : [[Frank Oz]], [[Steven Spielberg]], [[Ray Charles]], [[James Brown]] i Steve Lawrence.
 
*Zbog akcijske završnice sa oko 50-ak automobila, film je film dugo držao rekord sa najviše sudarenih automobila na filmu.
 
== Kritike ==
 
PriNa premijeri je film polarizirao kritičare, no danas ga većina hvali. Zadovoljni ''Frederic Brussat'' je hvalio film: "''Braća Blues'' su puna živahne glazbe, fantastičnim jurnjavama automobilima i neprestane slpastick''slapstick'' komedije". ''Scott Weinberg'' je napisao: "Dugo vremena su "Braća Blues" bila rangirana na najvišem mjestu namoje mojoj listiliste najdražih komedija... Prvi (i još uvijek najbolji) film koji je inspiriran likovima iz "Saturday Night Live", "Braća Blues" su pravi su užitak za gledanje. Film je naivan i pametaninteligentan; kaotičan i discipliniran; pun briljantnih mjuziklglazbenih sekvenca i nevjerojatnih potjera automobilomautomobilima. Jednostavno, to je jedan od najzabavnijih filmova koje sam ikada vidio. A vidio sam ga 25 puta...Sve sve u filmu "Braća Blues" je veće je od života. Glavni likovi, koji su u "Božjoj misiji", su izgledanaizgled nezaustavljivi". ''Dan Lybarger'' je utvrdioustvrdio: "Priča je mršava, no prevladava neprestan mentalitet preuveličanosti" a [[Roger Ebert]] ovako komentira: "Film je koštao milijune dolara i prijetio je izmačiizmaći kontroli. No redatelj John Landis ga je nekako uspješno spojio u cjelinu, uz punoveliku pomočipomoć snažno definiranih ličnostiosobnosti junaka iz naslova".
 
== Vanjske poveznice ==

Navigacijski izbornik