SeaQuest DSV: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
CrniBot2 (razgovor | doprinosi)
m Bot: Ispravak dvostrukih poveznica
VolkovBot (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: gl:SeaQuest DSV
Redak 33: Redak 33:
[[es:SeaQuest DSV]]
[[es:SeaQuest DSV]]
[[fr:SeaQuest, police des mers]]
[[fr:SeaQuest, police des mers]]
[[gl:SeaQuest DSV]]
[[sv:SeaQuest DSV]]
[[sv:SeaQuest DSV]]

Inačica od 12. veljače 2008. u 18:59

SeaQuest DSV je američka znanstveno-fantastična serija. Seriju je osmislio Rockne S. O'Bannon, a producentske zasluge pripisuje Steven Spielberg. Prvi put je prikazivana na američkom televizijskom programnu NBC u vremenskom razmaku od 19. rujna 1993. godine pa sve do 9. lipnja 1996. godine. U tome razdoblju snimljene su 3 sezone sa ukupno 59 epizoda. Na početku 3. sezone je ime serije promijenjeno u SeaQuest 2032.

Radnja serije se odvija u bliskoj budućnosti (počevši od 2018. godine pa nadalje) na 300 m dugoj visokotehnološkoj podmornici "SeaQuest DSV" (kratica DSV stoji za pojam Deep Submergence Vehicle, što bi se na hrvatski moglo prevesti kao duboko podmorsko vozilo) čiji su ciljevi obavljanje raznih istraživanja, te održanje mira u svima svjetskih morima.

U ovoj seriji izmiješana je dramska radnja s realističnim znanstvenim činjenicama.

U seriji glavne uloge tumače Jonathan Brandis kao Lucas Wolenczak, tinejdžerski kompjuterski genije i Roy Scheider kao Nathan Bridger, kapetan visokotehnološke podmornice SeaQuest DSV 4600 (ali samo u prvoj i drugoj sezoni).

Ova je serija imala problema od samog početka, tako da Steven Spielberg nije pristao biti ekskluzivni producent ove serije, ona se možda nikada ne bi ni počela snimati. Snimanje prve sezone obilježeno je producentskim razmiricama, promjenama na setu pa čak i potresom. Od samih početka serija je također često primala loše kritike sve od karakterizacije ženskih likova u seriji, pa sve do dupina Darwina koji je činio važan dio ove serije. No, unatoč čestim kritikam serija je svejedno bila dovoljno popularna da potraje dvije i pol sezone, tj. sve do naglog prekida tijekom snimanja treće sezone.

Sve od druge epizode preve sezone, pa sve do zadnje epizode druge sezone Roy Scheider bi na početku svake epizode špicu serije započeo sa slijedećim riječima:

U 21. stoljeću ljudski rod je kolonizirao i poslijednju neistraženu regiju na Zemlji; Ocean. Kao kapetan SeaQuesta i njegove posade, mi smo njegovi čuvari. Jer ispod površine leži budućnost.

Pregled radnje

Serija prati avanture visokotehnološke podmornice SeaQuest DSV 4600 koja spada pod organizaciju UEO (United Earth Oceans), globalnu federaciju naroda koja ima sličnosti s Ujedinjenim narodima koja je stvorena nakon većeg globalnog konflikta koji se dogodio ko godine 2010. SeaQuest je izgradio NORPAC (vojna organizacija koja se spominje u pilotu) te ga predao UEO-u nakon njegove konstrukcije.

Radnja serije započinje 2018. godine nakon što je ljudski rod iscrpio gotovo sve prirodne resurse, osim onih na morskom dnu. Zbog toga su na morskom dnu nastale mnoge kolonije, te je od tada posao SeaQuest-a i njegove posade da ih zaštite od neprijateljskih naroda koji se nisu pridužili UEO-u te da pomognu u posreduju prilikom raznih nesuglasnica.

Nedovršeni članak SeaQuest DSV koji govori o filmskoj umjetnosti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.