Razlika između inačica stranice »Hematit«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodana 252 bajta ,  prije 13 godina
bez sažetka
m (robot Dodaje: el:Αιματίτης)
| reference =
}}
'''Hematit''', željezov oksidni [[mineral]], kemijska formula α-Fe<sub>2</sub>O<sub>3</sub>, najstabilnijenajstabilniji je i najrasprostranjenijnajrasprostranjeniji od svih [[željezovi oksidi|željezovih oksida]]. Ime hematit izvedeno je od grčke riječi "haima" što znači krv, a odnosi se na crvenu boju ovog minerala. BojaHematit muje ovisiglavni očlan kristalnosti,hematitove agrupe krećeminerala sekoju odčine crvenečetiri zaminerala finiidentične prahkristalne dostrukture sives iopćenitom crnekemijskom zaformulom uzorkeR<sub>2</sub>O<sub>3</sub> gdje je R = Al<sup>3+</sup>, V<sup>3+</sup>, Cr<sup>3+</sup>, većihili kristalaFe<sup>3+</sup>.
 
== Fizička svojstva ==
Boja mu ovisi o kristalnosti, a kreće se od crvene za fini prah do sive i crne za uzorke većih kristala. [[Tvrdoća]] Hematita je od 5 do 5,5 na [[Mohsova skala|Mohsovoj skali]], a [[Relativna gustoća|specifična težina]] varira od 4,9 do 5,3, ovisno o uzorku.
 
Hematit je slabo feromagnetičan materijal na sobnoj temperaturi. Ispod temperature Morinovog prijelaza od 260 K magnetsko uređenje je antiferimagnetično, a iznad [[Curieva temperatura|Curieve temperature]] od 956 K postaje paramagnetsko. Tali se pri temperaturi od 1565 °C.
Anonimni suradnik

Navigacijski izbornik