Sjeverni Šošoni: razlika između inačica

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Obrisano 13 bajtova ,  prije 14 godina
bez sažetka
No edit summary
== Povijest ==
Dolazak bijelaca u zemlju Šošona donesti će im premalo dobroga a mnogo više zla. Indijanci trguju kožama životinja u zamjenu za robu koju imaju trgovci, uključujući i puške. Odnosi su bili neko vrijeme dobri jer se Indijancima sviđala roba bijelog čovjeka, kućanske potrepštine i napose vatreno oružje. U [[siječanj|siječnju]] (29) [[1863]]. pukovnik [[Patrick Edward Connor]] s 200 kalifornijskih dobrovoljaca napao je zimsko naselje Sjeverozapadnih Šošona na Bear Riveru u dolini Cache Valley, na granici [[Idaho|Idaha]] i [[Utah]]a, zbog nekih čarki koje su izbile sa bijelim naseljenicima. Ova banda imala je oko 450 članova a predvodio ih je poglavica [[Bear Hunter]]. 250 Indijanaca je pobijeno u masakru, uključujući 90 žena i djece. Pokolj je završio tako što su američki vojnici hodajući kroz selo sjekirama ženama i djeci razbijali glave. Zapaljeno je 75 šatora i otuđeno 1,000 bušela pšenice i brašna (1 bušel =35.2 litre) i 175 konja.
Rezervat Fort Hall blizu [[Pocatello|Pocatella]], utemeljio se [[1867]]. Prvi na njega iste te godine dolaze [[Boise andi Bruneau Šošoni]], a sljedeće, [[1868]], i [[Fort Hall Šošoni]]. Posljednji (1907) na njega pristižu Lemhi i [[Tukuarika]] Šošoni. Potomci četiriju bandi Sjevernih Šošona i Tukuarike ili Sheep-Eater Šošoni, žive i danas sa Bannockima na rezervatu, i svi skupa, kolektivno su prozvani imenom Northern ili Fort Hall Šošoni.
Danas su većinom farmeri i rančeri.
 
 
== Vanjske poveznice ==
 
*[http://www.onlineutah.com/shoshonehistory.shtml History of Shoshone Indians]
*[http://www.scsc.k12.ar.us/2002Outwest/NaturalHistory/Projects/LachowskyR/Northern_Shoshone_and_Bannock.htm Northern Shoshone and Bannock]
*[http://www.onlineutah.com/bearrivermassacre.shtml Bear River Massacre, Utah]
 
[[Kategorija:Shoshonean]]
[[Kategorija:Indijanci, Idaho]]

Navigacijski izbornik