Travnik: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
→‎Vanjske poveznice: uklonjene poveznice u skladu s WP:VP
Nema sažetka uređivanja
Redak 17: Redak 17:
Općina Travnik omeđena je sa 9 općina. S juga je [[Bugojno]], [[Novi Travnik]] i [[Vitez (BiH)|Vitez]], s istoka [[Zenica]], sa sjevera [[Teslić]], [[Kotor Varoš]], [[Skender Vakuf]], i sa zapada [[Jajce]] i [[Donji Vakuf]].
Općina Travnik omeđena je sa 9 općina. S juga je [[Bugojno]], [[Novi Travnik]] i [[Vitez (BiH)|Vitez]], s istoka [[Zenica]], sa sjevera [[Teslić]], [[Kotor Varoš]], [[Skender Vakuf]], i sa zapada [[Jajce]] i [[Donji Vakuf]].


Travnik se nalazi vrlo blizu geografskog centra Bosne i Hercegovine. Rijeka [[Lašva]] protiče kroz grad, od zapada prema istoku, prije svoga ušća u rijeku [[Rijeka Bosna|Bosnu]]. Grad Travnik se nalazi u velikoj lašvanskoj dolini, koja povezuje dolinu rijeke Bosne na zapadu s dolinom rijeke [[Vrbas]], na zapadu.
Travnik se nalazi vrlo blizu geografskog centra Bosne i Hercegovine. Rijeka [[Lašva (rijeka)|Lašva]] protiče kroz grad, od zapada prema istoku, prije svoga ušća u rijeku [[Rijeka Bosna|Bosnu]]. Grad Travnik se nalazi u velikoj lašvanskoj dolini, koja povezuje dolinu rijeke Bosne na zapadu s dolinom rijeke [[Vrbas]], na zapadu.


Travnik leži na [[nadmorska visina|nadmorskoj visini]] od 514 metra. Njegovo najistaknutije geografsko obilježje su planine [[Vilenica (planina u BiH)|Vilenica]] i [[Vlašić]], koja je dobila ima po [[Vlasi]]ma. Vlašić je jedna od najviših planina u Bosni i Hercegovini, s nadmorskom visinom od 1933 metra.
Travnik leži na [[nadmorska visina|nadmorskoj visini]] od 514 metra. Njegovo najistaknutije geografsko obilježje su planine [[Vilenica (planina u BiH)|Vilenica]] i [[Vlašić]], koja je dobila ima po [[Vlasi]]ma. Vlašić je jedna od najviših planina u Bosni i Hercegovini, s nadmorskom visinom od 1933 metra.

Inačica od 14. veljače 2008. u 19:05

Travnik
Entitet Federacija Bosne i Hercegovine
Županija Srednjobosanska
Sjedište Travnik
Načelnik Tahir Lendo
Površina 563 km²
Stanovništvo
 - Ukupno
 - Gustoća

70.747 (1991.)
125/km²

Travnik je grad i općina u Bosni i Hercegovini.

Zemljopis

Travnik je grad u centralnoj Bosni i Hercegovini, 90 km zapadno od Sarajeva, te je ujedno glavni grad Srednjobosanske županije. Grad Travnik trenutno ima oko 27.000 stanovnika, a s okolnim stanovništvom oko 70.000. Poznat je po tome, što je bio prijestolnica osmanskih vezira od 1686. do 1850. godine, pa i njegovo kulturno nasljeđe datira iz tog perioda.

Općina Travnik omeđena je sa 9 općina. S juga je Bugojno, Novi Travnik i Vitez, s istoka Zenica, sa sjevera Teslić, Kotor Varoš, Skender Vakuf, i sa zapada Jajce i Donji Vakuf.

Travnik se nalazi vrlo blizu geografskog centra Bosne i Hercegovine. Rijeka Lašva protiče kroz grad, od zapada prema istoku, prije svoga ušća u rijeku Bosnu. Grad Travnik se nalazi u velikoj lašvanskoj dolini, koja povezuje dolinu rijeke Bosne na zapadu s dolinom rijeke Vrbas, na zapadu.

Travnik leži na nadmorskoj visini od 514 metra. Njegovo najistaknutije geografsko obilježje su planine Vilenica i Vlašić, koja je dobila ima po Vlasima. Vlašić je jedna od najviših planina u Bosni i Hercegovini, s nadmorskom visinom od 1933 metra.

Klima

Travnik ima kontinentalnu klimu, sudeći po svom položaju između Jadranskog mora na jugu i Panonije na sjeveru. Prosječna ljetna temperatura je 18.2°C. S druge strane, prosječna zimska temperatura je 5°C (33°F). Snijeg u Travniku pada svake godine.

Stanovništvo

Po posljednjem službenom popisu stanovništva iz 1991. godine, općina Travnik imala je 70.747 stanovnika, raspoređenih u 88 naselja.

Nacionalni sastav:


- Grad Travnik, popis - Po podacima [Federalnog zavoda za statistiku|http://www.fzs.ba/popis.htm] u 6 mjesnih zajednica koje su sačinjavale grad Travnik (Bojna, Centar, Gornji Dolac, Kalinbular, Pirota i Stari grad) etnički sastav je bio sljedeći:

  • Hrvati - 7.960 (37,48%)
  • Muslimani - Bošnjaci - 7.550 (35,55%)
  • Srbi - 2.154 (10,14%)
  • Jugoslaveni - 2.854 (13,44%)
  • ostali, neopredijeljeni i nepoznato - 717 (3,39%)

Također, ti podaci (sa malom statističkom devijacijom) se mogu naći i u Biltenu 119 Statističkog zavoda RBiH [1], siječanj 1991 koji je prihvaćen u Parlamentu RBiH od strane svih parlamentarnih stranaka 1991(s izuzetkom podataka za općinu Kupres).


Nacionalni sastav 1971. godine, bio je sljedeći:

ukupno: 55.822

Naseljena mjesta

Bačvice, Bandol, Bijelo Bučje, Bilići, Brajići, Brajkovići, Brankovac, Čifluk, Čosići, Čukle, Dolac, Dolac na Lašvi, Donja Trebeuša, Donje Krčevine, Donji Korićani, Dub, Đelilovac, Fazlići, Gladnik, Gluha Bukovica, Goleš, Gornja Trebeuša, Gornje Krčevine, Gornji Korićani, Gradina, Grahovčići, Grahovik, Guča Gora, Guvna, Hamandžići, Han Bila, Jezerci, Kljaci, Kokošari, Komar, Kraljevice, Krpeljići, Kula, Kundići, Lovrići, Mala Bukovica, Maljine, Miletići, Miškića Brdo, Mosor, Mudrike, Nova Bila, Orahovo, Orašac, Orlice, Ovčarevo, Paklarevo, Podkraj, Podovi, Podstinje, Pokrajčići, Poljanice, Polje Slavka Gavrančića, Prići, Pulac, Putićevo, Radića Brdo, Radojčići, Radonjići, Ričice, Runjići, Sažići, Sečevo, Seferi, Selići, Skomorje, Slimena, Suhi Dol, Šešići, Šipovik, Šišava, Travnik, Turbe, Turići, Varošluk, Velika Bukovica, Vidoševići, Vilenica, Višnjevo, Vitovlje, Vlahovići, Vranići, Zagrađe i Zaselje.

Uprava

Povijest

Datoteka:Travnik fort.jpg
Travnička tvrđava početkom 20. st.

Tragovi naselja na prostoru Travnika sežu u daleku prošlost, kada su Kelti, Iliri i Rimljani ispirali zlato iz Lašve, no prvi pisani pomen Travnika datira od 1463. godine, kada kroz njega prolazi sultan Mehmed II. El-Fatih u svom pohodu na Jajce.

Tokom srednjeg vijeka Travnik se nalazio na posjedima vojvode Hrvoje Vukčića Hrvatinića. U drugoj polovini 11. stoljeća je izgrađen stari grad, tvrđava koja nadvisuje današnji Travnik. Nakon osmanlijskog zauzimanja Bosne, Travnik se razvija kao trgovački i zanatski centar, a u 17. stoljeću postaje i sjedište bosanskog vezira. 1806. godine, Francuska otvara svoje poslanstvo u Travniku, a 1807. godine se za tim primjerom povodi i Austro-Ugarska - Konzulsko doba.

Nakon Austro-Ugarske okupacije Bosne i Hercegovine Travnik se razvija u zapadnom stilu, gradi se gimnazija, željeznica, uvodi se električna energija, a 1890. godine veoma kratko vrijeme radi i Teološki fakultet, kao prva visoka škola u novijoj prošlosti Bosne.

Područje Travnika je bilo poprištem etničkog čišćenja kojeg su počinili neki pripadnici Armije BiH nad tamošnjim autohtonim Hrvatima. Taj zločin su neki pripadnici Armije BiH su počinili 8. lipnja 1993., kad su ubili 37 Hrvata u selu Maljinama.

Više o povijest Travnika

Gospodarstvo

Gospodarstvo travničke regije, koja nikada nije bila jako razvijeno, bilo je devastirana tokom rata ranih 1990tih. Danas, većina stanovništva regije se bavi tipičnim ruralnim poslovima, kao što su poljoprivreda i stočarstvo. Što se tiče urbane industrije, Travnik ima nekoliko tvornica, koje proizvode sve, od šibica do namještaja. Proizvodnja zdrave hrane je, takođe, aktualna u regiji, posebno proizvodnja mesa i mlijeka.

Turizam

Kao i kod mnogih bosanskih gradova, turizam Travnika je uveliko zasnovan na povijesti i geografiji. Obližnja planina Vlašić je jedna od najvećih u Bosni i Hercegovini, što je čini odličnim mjestom za skijanje, pješačenje i sankanje. Zbog toga što turizam nije jak u gradu, Vlaišić je glavna turistička atrakcija. Grad Travnik je takođe vrlo interesantan. Mnoge građevine, koje potiču iz osmanskog perioda, dobro su očuvane, kao na primjer brojne džamije, orijentalne kuće, sahat kula, te česme. Stari dio grada datira iz ranog 15. stoljeća.

Više o travničkim džamijama http://www.travnik.ba/dzamije_grada_travnika.htm

Slavni ljudi

Spomenici i znamenitosti

Obrazovanje

Od 2007.g. u Travniku djeluje privatni Univerzitet koji okuplja 4 fakulteta (Fakultet za menadžment i Kineziološki fakultet, oba u Travniku, te Pravni fakultet i Grafički fakultet, oba u Kiseljaku). Rektor Univerziteta je prof.dr.Rasim Dacić. Ove nove i kvalitetne institucije vrše visokoškolsku edukaciju na najkvalitetnijoj razini, osiguravajući studentima, budućim stručnjacima izvrsne i kvalitetne informacije iz područja njihovog interesa. U punom tijeku je konstituiranje tijela Univerziteta, a nastava teče po planu i provodi se na svim sastavnicama Univerziteta.

Kultura

Travnik ima snažnu kulturu, koja datira još iz perioda, kada je ovaj grad bio sjedište vezira Osmaskog carstva, odgovornih za Bosanski ejalet. Stari dio Travnika postoji još od vremena bosanske nezavisnosti u prvoj polovini 15. stoljeća. U gradu se nalaze brojne džamije i crkve, kao i grobovi važnih povijesnih ličnosti, te odlični primjeri osmanske arhitekture. Gradski muzej, izgrađen 1950. godine, je jedna od najimpresivnijih kulturnih institucija u regiji.

Sport

Vanjske poveznice