Hekatonhiri: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Escarbot (razgovor | doprinosi)
m Bot: standardizacija
Redak 32: Redak 32:
* [[Apolodor]]: ''[[Biblioteka]]''
* [[Apolodor]]: ''[[Biblioteka]]''


{{reflist}}
<references/>


== Vanjske poveznice ==
== Vanjske poveznice ==

Inačica od 17. veljače 2008. u 16:15

Briarej

Hekatonhiri ili Storuki (grč. Ἐκατόγχειρες, Hekatógkheires) u grčkoj mitologiji golemi su storuki divovi, Uranovi i Gejini sinovi. Njihov su pandan u rimskoj mitologiji Centimani.

Etimologija

Ime Hekatonhira izvedeno je od grčkih riječi ἑκατόν, hekatón = "sto" i χείρ, kheir = "ruka". Dakle, oni su bili "storuki". Ista etimologija vrijedi i za njihove rimske pandane Centimane (lat. centum = "sto", manus = "ruka).

Karakteristike

Hekatonhiri su bili divovi nevjerojatne snage i bijesa, superiorniji Titanima i Kiklopima.

Storuki:

  • Briarej (Βριάρεως. Briáreôs) ili Egeon (Αἰγαίων, Aigaíôn), "morska koza"
  • Kot (Κότος, Kótos), "udarač", "bijesni"
  • Gig ili Gij (Γύης, Gýês), "velikih udova"

Mitologija

Ubrzo nakon njihova rođenja, njihov ih je otac Uran bacio u Tartar jer ih je smatrao odvratnim čudovištima. Također se spominje da je Geja poslije zamolila Krona da ih pusti iz Tartara, ali on nije htio te je tako začeta mržnja Hekatonhira prema Titanima.

U nekim se izvorima spominje inačica da je Uran, pri njihovu rođenju, vidio kako su ružni te ih je gurnuo natrag u Gejinu maternicu, što je nju jako uzrujalo i boljelo. Stoga je smišljala kako će svrgnuti Urana uz pomoć sina Krona. U ovoj ih je inačici mita u Tartar poslije zatvorio Kron.

Hekatonhire je u Tartaru čuvala strašna Kampa, zmaj, sve dok ih Zeus nije oslobodio. Naime, Geja je rekla Zeusu da će mu poslužiti kao dobri saveznici protiv Krona. Za vrijeme Titanomahije, Hekatonhiri su bili bacali stijene velike poput planina na Titane te su ih tako svladali.

Heziod u Teogoniji piše da su potom tri Hekatonhira postala čuvari Tartarovih vrata.[1] Neki izvori[2] pišu da je Briarej bio neprijatelj Olimpa te da je nakon poraza pokopan na Etni.

Literatura

  1. Heziod: Teogonija; 624., 639., 74., 734./735.
  2. Kalimah: Himna Delu; 141.

Vanjske poveznice

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Hekatonhiri