Razlika između inačica stranice »Ladislav V. Posmrtni«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodano 16 bajtova ,  prije 13 godina
m
bez sažetka
m
m
'''Ladislav V Posmrtni''' ([[Komárom]], [[22. veljače]] [[1440]]. - [[Prag]], [[23. studenog]] [[1457]]; [[mađarski]]: '''László Postumus''', [[češki]]: '''Ladislav Pohrobek''') još kao dječak postao je [[Ugarsko-hrvatska|ugarsko-hrvatskim]] i [[Češka|češkim]] [[kralj]]em. Vladavina mu je obilježena sukobom između njegova skrbnika Ulricha, grofa Celjskog, i mađarske velikaške obitelji Hunjadi.
 
Ladislav je bio posmrtni i jedini sin njemačkog kralja [[Albert II. Habsburg|Alberta II Habsburgovca]], koji je također bio ugarsko-hrvatski i češki kralj. Njegovi ugarski posjedi su već izabrali [[Vladislav III|Vladislava III Poljskoga]] za kralja kao Vladislava I, no Ladislavova majka Elizabeta prisilila je primasa da okruni Ladislava za kralja u [[Székesfehérvár|Stolnom Biogradu]]u 15. svibnja 1440. Zatim je sina stavila pod skrbništvo i zaštitu svoga rođaka, koji će kasnije postati Sveti rimski car [[Fridrih III]]. Ugarski su posjedi, međutim, objavili povelju kojom su Ladislavovu krunidbu proglasili ništavnom i nevažećom.
 
Nakon Vladislavove smrti ([[1444]]), Ladislav je izabran za ugarskog kralja, no Fridrih je nastavio obnašati službu skrbnika kako Ladislava tako i krune sve do 1452. Skrbništvo nad djetetom je kasnije dodijeljeno Ulrichu, jednom od neprijatelja [[János Hunyadi|Jánosa Hunjadija]], koji je ranije izabran za upravitelja Ugarske sa svim kraljevskim i upravnim ovlastima. Ulrich je uspio usaditi mržnju prema obitelji Hunjadi u mladoga kralja.
100

uređivanja

Navigacijski izbornik