RNK Split: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
Nema sažetka uređivanja
Redak 81: Redak 81:
==Prvoligaški Split==
==Prvoligaški Split==


U svojoj bogatoj [[povijest]]i natjecanja RNK Split bilježi i dvije prvoligaške sezone nastupanja u tadašnjoj [[Prva jugoslavenska nogometna liga|jugoslavenskoj nogometnoj ligi]]. Sezone 1958/59. i 1960/61. bile su najuspješnije godine mlađeg splitskog kluba.<br>
U svojoj bogatoj [[povijest]]i natjecanja RNK Split bilježi uspjehe i prije i nakon [[2. svjetski rat|2.svjetskog rata]]. Poslijeratnom obnovom Splita počinje i njegov uspon. Bilježe se dvije prvoligaške sezone nastupanja u tadašnjoj [[Prvenstvo Jugoslavije u nogometu|jugoslavenskoj nogometnoj ligi]]. Sezone 1958/59. i 1960/61. bile su najuspješnije godine mlađeg splitskog kluba.<br>


U te dvije prvoligaške sezone RNK Split je odigrao 48 utakmica i postigao slijedeći učinak:<br>
U te dvije prvoligaške sezone RNK Split je odigrao 48 utakmica i postigao slijedeći učinak:<br>

Inačica od 13. ožujka 2008. u 21:51

Split
[[Slika:grb nk Split|150px|center]]
Puno ime Radnički nogometni klub Split
Nadimak crveni
Osnovan 16. travnja 1912..
Igralište Park mladeži, Split
Kapacitet 8.000
Trener Hrvat ...
Liga 4. Hrvatska nogometna liga - Jug - skupina A
2006./07. 2. mjesto
Domaći dres
Gostujući dres

RNK Split je nogometni klub iz Splita.

Puni naziv je "Radnički nogometni klub Split".

Povijest

Osnovan je 16. travnja 1912. godine u Splitu pod imenom HRŠD "Anarh", u Plinarskoj ulici u Velom Varošu - u kući na broju 7, ali se uspijeva registrirati tek 25. srpnja 1912. godine. Varoš je tada bio pretežito težačko i radničko naselje, koje je grcalo u problemima prenapučenosti i općeg siromaštva. Samo ime kluba govori o prisutnosti ideje anarhizma među siromašnim dijelom spitskog pučanstva.

Za osnivača kluba uzima se Šime Rosandić koji je jednom prilikom izjavio:

" Mi učenici Muške zanatske škole - maranguni - odlučili smo osnovati nogometni klub. Igrali smo za gušt, ali i iz protesta prema svakom zlu. Dugo smo smišljali kako dati ime klubu, meni je prvome palo napamet ime - Anarhist! poslin smo ga skratili u Anarh. Učinilo mi se da je to najbolje ime jer je ono u sebi imalo i - ništa drugo! A šta drugo? E neka to drugi misle! ".

RNK Split je "mlađi" nogometni klub u Splitu jer je osnovan godinu dana poslije Hajduka. Tijekom 1920-ih i 1930-ih godina 20. stoljeća klub je često mijenjao imena: Jug, Slavija, Split, Borac, Dalmacija i HAŠK, da bi 1933. dobio današnji naziv. 1940. godine Split se spaja sa NK Majstor s mora. Klub je obnovljen 1945. godine, pa rasformiran 1947. godine. Novo rađanje bilo je 1949. godine kao Sportsko društvo "Vicko Krstulović", koje 1951. godine uzima ime Arsenal. 1953. godine postaje Radničko sportsko društvo Split iz kojeg se 1959. godine izdvaja nogometni klub.

Najčešće je igrao u drugoj i nižim ligama, a zlatne dane klub doživljava u sezonama 1957/58. i 1960/61. kad igra u Prvoj ligi. Mnogi su tada govorili da je Split igrao najljepši nogomet u državi, ali nije tajna da su i onda neki čelni ljudi grada jedva dočekali da Split ispadne iz Prve lige. Ništa bolje nije ni u samostalnoj Hrvatskoj jer je također daleko od žarišta zanimanja vlasti, a od 2002. godine Split je u stečaju. Doživio je rezultatski fijasko ispavši u Četvrtu ligu u kojoj igra i danas.

Dres i teren

vjerojatno prva povijesna fotografija kluba u plavo-bijelim dresovima, HRŠD "Anarh"

Dres mu je crvene boje. U desetljeću nakon hrvatskog osamostaljenja 1991. godine, klub je nosio plavo-bijeli dres (okomite pruge) koji je ujedno bio i prvi dres kluba daleke 1912. godine kada je osnovan. Klub je dugo vremena igrao na svojem tadašnjem igralištu smještenom u neposrednoj blizini starog Hajdukovog igrališta - danas je tu park Emanuela Vidovića. Tek kasnije, 1952. premješta se na sadašnju lokaciju podno Turske kule, gdje igra na Stadionu u Parku mladeži.

Navijačka i igračka baza

grb kluba, 1945

Tradicionalnu navijačku bazu je imao u splitskom brodogradilištu, ali i mnogi drugi Splićani sa većom ili manjom zagriženošću pratili su mlađeg splitskog nogometnog brata - Splita.

Igračku bazu je imao u splitskom radništvu, pogotovo u nižim slojevima. Za vrijeme Jugoslavije ta se stroga orijentiranost prema radništvu sve više smanjivala, jer je jači i utjecajniji HNK Hajduk povlačio većinu kvalitetnih igrača sebi.

Škola nogometa

U klubu se jako ponose velikom tradicijom "stvaranja" mladih igrača. Brojna imena iznjedrena su u ovoj školi.
Tako je i danas - više stotina djece polazi sve uzraste nogometaša - mlađi pioniri, stariji pioniri, kadeti i juniori.

Zanimljivosti

Za vrijeme Španjolskog građanskog rata klub je organizirao neuspjelu ekspediciju dobrovoljaca za odlazak u borbu protiv Francovih snaga na strani antifašističke koalicije.

Klub se zato istakao u antifašističkoj borbi u 2. svjetskom ratu, u kojem je skoro cijela momčad strijeljana u Ruduši kod Sinja. Danas je tamo spomenik poginulim splitovcima.[1]

Splitski novinar Milorad Bibić Mosor napisao je knjigu o RNK Split pod imenom "Split je prva liga".

U sezonama kad je bio Prvoj ligi, svoje domaće utakmice je igrao na igralištu Hajduka, a u derbijima bijelih i crvenih, navijači Splita su se nalazili na sjevernoj, dok su navijači Hajduka bili na istočnoj strani igrališta.

Poznatiji treneri i igrači

Igrače je novačio iz radničkog sloja grada Splita. Veliku bazu i pomagača je imao u splitskom brodogradilištu.

grafit na splitovom igralištu

Iako nije imao velikih rezultatskih uspjeha, u njemu su igrali i veliki igrači i treneri.

Igrači:

Treneri: (kao igrači igrali su u "Splita")


Prvoligaški Split

U svojoj bogatoj povijesti natjecanja RNK Split bilježi uspjehe i prije i nakon 2.svjetskog rata. Poslijeratnom obnovom Splita počinje i njegov uspon. Bilježe se dvije prvoligaške sezone nastupanja u tadašnjoj jugoslavenskoj nogometnoj ligi. Sezone 1958/59. i 1960/61. bile su najuspješnije godine mlađeg splitskog kluba.

U te dvije prvoligaške sezone RNK Split je odigrao 48 utakmica i postigao slijedeći učinak:
1958/59. - 1960/61 ... 48 17 7 24 64:80 41


Igrači koji su igrali najviše prvoligaških utakmica:


Najbolji strijelci Splita u Prvoj ligi:

  • Tonči Gulin - 13
  • Zdravko Alujević - 12
  • Leo Dadić - 6
  • Mario Duplančić - 6

Reference

  1. Slobodna Dalmacija Poginuli Splitovci

Vanjske poveznice