Hrvatski institut za povijest: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
slika, poveznice
dopuna uz dopuštenje ravnatelja Instituta
Redak 1: Redak 1:
[[Slika:Hrvatski institut za povijest.JPG|thumb|Hrvatski institut za povijest]]
[[Slika:Hrvatski institut za povijest.JPG|thumb|Hrvatski institut za povijest]]
'''Hrvatski institut za povijest''' slijednik je [[institut|Instituta]] za historiju radničkog pokreta [[Hrvatska|Hrvatske]] ([[1962.]] -10. svibnja [[1990.]] godine) i Instituta za suvremenu povijest ([[1990.]]-[[1996.]]). Institut se nalazi u Opatičkoj 10, u zgradi, smještenoj na Gornjem gradu, bogate povijesti i vrijednosti.
'''Hrvatski institut za povijest''' slijednik je [[institut|Instituta]] za historiju radničkog pokreta [[Hrvatska|Hrvatske]] ([[1962.]] -10. svibnja [[1990.]] godine) i Instituta za suvremenu povijest ([[1990.]]-[[1996.]]).
Institut za historiju radničkog pokreta Hrvatske osnovan je 1961., a pod imenom Instituta za suvremenu povijest djelovao je od 1990. do 1996. godine, kada je potreba za sveobuhvatnijim istraživanjem i razumijevanjem hrvatske povijesti urodila novim nazivom. Hrvatski institut za povijest od tada pokriva povijest u razdoblju od ranog srednjeg vijeka do najnovije povijesti.

== O Institutu ==
Hrvatski institut za povijest organizacijski je sastavljen od pet odjela:
:I. Odjel srednjovjekovne povijesti hrvatskog naroda,
:II. Odjel novovjekovne povijesti,
:III. Odjel povijesti 19. stoljeća,
:IV. Odjel suvremene povijesti,
:V. Odjel latinističke historiografije,
:VI. Odjel Podružnice u Slavonskom Brodu za proučavanje povijesti na području [[Slavonija|Slavonije]], [[Srijem]]a i [[Baranja|Baranje]].

Istraživanja se odvijaju u sklopu znanstvenih projekata koje financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske. U novom ciklusu, koji je započeo početkom [[2007.]] godine, istražavanja se izvode unutar 12 projekata. Pojedini istraživači uključeni su u rad drugih domaćih i inozemnih projekata, a dio sudjeluje u izvođenju nastave na različitim sveučilištima.

Od [[1990-ih]] godina u Hrvatskom institutu za povijest posvećena je velika pozornost primanju znanstvenih novaka i njihovom usavršavanju. Do danas je magistriralo i doktoriralo više od pedeset znanstvenih novaka koji imaju važnu ulogu u hrvatskoj historiografiji.

Rezultati istraživanja najvidljiviji su u izdavačkoj djelatnosti. U razdoblju od [[1994.]] godine do kraja 2007. objavljeno je 93 znanstvenih knjiga i monografija, s naslovima koji pokrivaju spomenuta razdoblja. Uz to, Hrvatski institut za povijest objavljuje tri časopisa: Časopis za suvremenu povijest, Povijesne priloge i ''Review of Croatian History''. Prva dva imaju dugu tradiciju i pripadaju u red najuglednijih časopisa koji se bave hrvatskom poviješću, dok je zadaća trećeg da inozemnom čitateljstvu predstavi važnije teme iz suvremene hrvatske historiografije.

Prostorije Hrvatskog instituta za povijest nalaze se u Opatičkoj 10. Riječ je o jedinstvenoj zgradi, smještenoj na Gornjem gradu, bogate [[povijest]]i i vrijednosti, koju krase Zlatna dvorana, Pompejanska dvorana i Renesansna soba. Prostorije služe za održavanje znanstvenih skupova i koncerata ozbiljne glazbe.




== Uprava ==
== Uprava ==

Inačica od 26. ožujka 2008. u 00:45

Hrvatski institut za povijest

Hrvatski institut za povijest slijednik je Instituta za historiju radničkog pokreta Hrvatske (1962. -10. svibnja 1990. godine) i Instituta za suvremenu povijest (1990.-1996.). Institut za historiju radničkog pokreta Hrvatske osnovan je 1961., a pod imenom Instituta za suvremenu povijest djelovao je od 1990. do 1996. godine, kada je potreba za sveobuhvatnijim istraživanjem i razumijevanjem hrvatske povijesti urodila novim nazivom. Hrvatski institut za povijest od tada pokriva povijest u razdoblju od ranog srednjeg vijeka do najnovije povijesti.

O Institutu

Hrvatski institut za povijest organizacijski je sastavljen od pet odjela:

I. Odjel srednjovjekovne povijesti hrvatskog naroda,
II. Odjel novovjekovne povijesti,
III. Odjel povijesti 19. stoljeća,
IV. Odjel suvremene povijesti,
V. Odjel latinističke historiografije,
VI. Odjel Podružnice u Slavonskom Brodu za proučavanje povijesti na području Slavonije, Srijema i Baranje.

Istraživanja se odvijaju u sklopu znanstvenih projekata koje financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske. U novom ciklusu, koji je započeo početkom 2007. godine, istražavanja se izvode unutar 12 projekata. Pojedini istraživači uključeni su u rad drugih domaćih i inozemnih projekata, a dio sudjeluje u izvođenju nastave na različitim sveučilištima.

Od 1990-ih godina u Hrvatskom institutu za povijest posvećena je velika pozornost primanju znanstvenih novaka i njihovom usavršavanju. Do danas je magistriralo i doktoriralo više od pedeset znanstvenih novaka koji imaju važnu ulogu u hrvatskoj historiografiji.

Rezultati istraživanja najvidljiviji su u izdavačkoj djelatnosti. U razdoblju od 1994. godine do kraja 2007. objavljeno je 93 znanstvenih knjiga i monografija, s naslovima koji pokrivaju spomenuta razdoblja. Uz to, Hrvatski institut za povijest objavljuje tri časopisa: Časopis za suvremenu povijest, Povijesne priloge i Review of Croatian History. Prva dva imaju dugu tradiciju i pripadaju u red najuglednijih časopisa koji se bave hrvatskom poviješću, dok je zadaća trećeg da inozemnom čitateljstvu predstavi važnije teme iz suvremene hrvatske historiografije.

Prostorije Hrvatskog instituta za povijest nalaze se u Opatičkoj 10. Riječ je o jedinstvenoj zgradi, smještenoj na Gornjem gradu, bogate povijesti i vrijednosti, koju krase Zlatna dvorana, Pompejanska dvorana i Renesansna soba. Prostorije služe za održavanje znanstvenih skupova i koncerata ozbiljne glazbe.


Uprava

Ravnatelj: dr.sc. Stjepan Matković
Pomoćnik ravnatelja: dr.sc. Irena Benyovsky Latin[1]

Izvori

Vanjske poveznice

Nedovršeni članak Hrvatski institut za povijest koji govori o povijesti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.