Prehrana: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
Nema sažetka uređivanja
Redak 7: Redak 7:
* [[makrobiotička prehrana]]
* [[makrobiotička prehrana]]


No jedino stvarno bitno u cijeloj priči o prehrani jest: '''dnevno unijeti u organizam dovoljne količine svih hranjivih tvari tako da se tijelo (organizam) zadrži u zdravom stanju.''' Suprotnost jest pothranjenost, koja slabi imuni sustav čovjeka i time ga čini lakim plijenom [[bolest]]i, od [[prehlada]], [[upala pluća]] do [[TBC]]-a.
No jedino stvarno bitno u cijeloj priči o prehrani jest: '''dnevno unijeti u organizam dovoljne količine svih hranjivih tvari tako da se tijelo (organizam) zadrži u zdravom stanju.''' Suprotnost jest pothranjenost, koja slabi imuni sustav čovjeka i time ga čini lakim plijenom [[bolest]]i, od [[obična prehlada|prehlada]], [[upala pluća]] do [[TBC]]-a.


Obično se govori da prehrana treba biti raznolika. Treba sadržavati:
Obično se govori da prehrana treba biti raznolika. Treba sadržavati:

Inačica od 31. ožujka 2008. u 19:54

Voće i povrće na tržnici, osnovne namirnice u prehrani čovjeka.

Prehrana je jedna od potreba svakoga čovjeka na Zemlji, to je proces u kome čovjek unosi u organizam hranu, dok se nastavak procesa u kojem se onda u probavnom traktu hrana prerađuje u energiju (ili skladišti) naziva probava.

Danas su popularni pojmovi:

No jedino stvarno bitno u cijeloj priči o prehrani jest: dnevno unijeti u organizam dovoljne količine svih hranjivih tvari tako da se tijelo (organizam) zadrži u zdravom stanju. Suprotnost jest pothranjenost, koja slabi imuni sustav čovjeka i time ga čini lakim plijenom bolesti, od prehlada, upala pluća do TBC-a.

Obično se govori da prehrana treba biti raznolika. Treba sadržavati:

Za potanku analizu pogledajte gornje članke i posebno članak Hrana.

Obrok

Tradicionalna prehrana diktira tri obroka dnevno, prema vremenu dana kad jedemo te obroke nazivamo ih: doručak, ručak i večera. Doručak i večera su često laki obroci (voće, žitarice), dok se najčešće ručak sastoji od niza jela. Bilo kod kuće, bilo u restoranu tu spadaju: