Kalijev nitrat: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
Nema sažetka uređivanja
Redak 1: Redak 1:
[[Slika:Potassium_nitrate.jpg|thumb|100px|right|Kalijev nitrat]]
[[Slika:Potassium_nitrate.jpg|thumb|100px|right|Kalijev nitrat]]
'''Kalijev nitrat (KNO3, obična salitra, sânitra)'''-je [[kemijski spoj]]. Bijeli kristali (poput praha) dobro topljivi u vodi i relativno dobrog izgaranja s redukcijskim sredstvima. Kada je samostalan (heterogen) ne gori, niti izgara jer je [[oksidans]]. Kad je pomiješan u suho s gorivom, npr. šećerom (homomgena smjesa), izgara oslobađajući velike količine dima i malo slabijeg plamena.
'''Kalijev nitrat (KNO3, obična '''salitra''', sânitra)''' je [[kemijski spoj]] izgleda bijelih kristala (poput praha) dobro topljivih u vodi i relativno dobrog izgaranja s redukcijskim sredstvima. Kada je samostalan (heterogen) ne gori, niti izgara jer je [[oksidans]]. Kad je pomiješan u suho s gorivom, šećerom, homomgenom smjesom, izgara oslobađajući velike količine dima i malo slabijeg plamena.<br>
Široku primjenu ima u [[pirotehnika|pirotehnici]], a u manjim se količinama koristi u poljoprivredi. Prije je bio jedan od najviše upotrebljivanih gnojiva, ali su ga danas zamijenila NPK i KAN gnojiva. Upotrebljava se za proizvodnju baruta, kao oksidans raketnih goriva, kao dodatak kremenom pijesku u proizvodnji stakla, za konzerviranje mesnih proizvoda, u termičkom tretmanu čelika i u medicini. Moguće ga je kupiti u ljekarni kao najpogodniji konzervans za konzerviranje mesa i ribe. U raketarstvu se upotrebljava za izradu raketnih motora, kao [[alternativno gorivo]]. Kao [[primarno gorivo]] se upotrebljava [[natrijev nitrat]], koji stvara veći tlak tijekom reakcije i brže reagira u određenom omjeru s gorivom, stvarajući velik potisak. Kalijev nitrat može isto stvarati velik potisak u raketnom motoru, ali ne toliko jak, kao natrijev nitrat, ali mu se dodaju drugi oksidansi, pa bude izgaranje bolje i reaktivnije.


== Dobivanje ==
U prirodi nastaje nitrifikacijom organskih spojeva s dušikom u prisutnosti kalijevih soli. Široku primjenu ima u pirotehnici, a manju u poljoprivredi, iako se i tamo koristi u malim količinama. Upotrebljava se za proizvodnju baruta, kao oksidans raketnih goriva, kao dodatak kremenom pijesku u proizvodnji stakla, za konzerviranje mesnih proizvoda, u termičkom tretmanu čelika i u medicini. U raketarstvu se upotrebljava za izradu raketnih motora, kao [[alternativno gorivo]]. Kao [[primarno gorivo]] se upotrebljava [[natrijev nitrat]], koji stvara veći tlak tijekom reakcije i brže reagira u određenom omjeru s gorivom, stvarajući velik potisak.
U prirodi nastaje nitrifikacijom organskih spojeva s dušikom u prisutnosti kalijevih soli.<br>

Industrijski se dobiva:<br>
Dobiva se tako da se u nitratnu kiselinu dodaje kalijev karbonat. Amatersko (kućno dobivanje) se pak može na ovi način: [[amonijev nitrat]] (62g) zagrijavamo i dodamo [[kalijev karbonat]] (38g). Kad se ohladi, osuši se i dobije se kalijev nitrat.
1. Reakcijom kalijeva oksida s nitratnom kiselinom,<br>
2. Reakcijom kalija s nitratnom kiselinom,<br>
3. U nitratnu kiselinu se dodaje kalijev karbonat.<br>
Može se i kući relativno lako pripraviti ovim trećim industrijskim dobivanjem ili ovim putem!<br>
Kućno (amatersko) dobivanje kalijeva nitrata se može izvesti ovim pokusom i na ovaj način!<br> Sve što treba za ovi pokus je:[[Amonijev nitrat]] (62g) i [[potaša|kalijev karbonat]] (38g).<br>
Reakcija: 2NH4NO3 + K2CO3 -> 2KNO3 + 2NH3 + CO2. Ta dva sastojka se prvo u suho promiješaju pa se stavu u neku staklenu ili limenu posudu gdje će se to pripravljati (zagrijavati). Počme se zagrijavati do vrenja (osjeti se miris amonijaka). Sad se ohladi na 0°C, pa se povisi na sobnu temperaturu, usitni, osuši i kalijev nitrat je spreman za upotrebu!


[[Kategorija:Kemijski spojevi]]
[[Kategorija:Kemijski spojevi]]

Inačica od 4. travnja 2008. u 17:26

Kalijev nitrat

Kalijev nitrat (KNO3, obična salitra, sânitra) je kemijski spoj izgleda bijelih kristala (poput praha) dobro topljivih u vodi i relativno dobrog izgaranja s redukcijskim sredstvima. Kada je samostalan (heterogen) ne gori, niti izgara jer je oksidans. Kad je pomiješan u suho s gorivom, šećerom, homomgenom smjesom, izgara oslobađajući velike količine dima i malo slabijeg plamena.
Široku primjenu ima u pirotehnici, a u manjim se količinama koristi u poljoprivredi. Prije je bio jedan od najviše upotrebljivanih gnojiva, ali su ga danas zamijenila NPK i KAN gnojiva. Upotrebljava se za proizvodnju baruta, kao oksidans raketnih goriva, kao dodatak kremenom pijesku u proizvodnji stakla, za konzerviranje mesnih proizvoda, u termičkom tretmanu čelika i u medicini. Moguće ga je kupiti u ljekarni kao najpogodniji konzervans za konzerviranje mesa i ribe. U raketarstvu se upotrebljava za izradu raketnih motora, kao alternativno gorivo. Kao primarno gorivo se upotrebljava natrijev nitrat, koji stvara veći tlak tijekom reakcije i brže reagira u određenom omjeru s gorivom, stvarajući velik potisak. Kalijev nitrat može isto stvarati velik potisak u raketnom motoru, ali ne toliko jak, kao natrijev nitrat, ali mu se dodaju drugi oksidansi, pa bude izgaranje bolje i reaktivnije.

Dobivanje

U prirodi nastaje nitrifikacijom organskih spojeva s dušikom u prisutnosti kalijevih soli.
Industrijski se dobiva:
1. Reakcijom kalijeva oksida s nitratnom kiselinom,
2. Reakcijom kalija s nitratnom kiselinom,
3. U nitratnu kiselinu se dodaje kalijev karbonat.
Može se i kući relativno lako pripraviti ovim trećim industrijskim dobivanjem ili ovim putem!
Kućno (amatersko) dobivanje kalijeva nitrata se može izvesti ovim pokusom i na ovaj način!
Sve što treba za ovi pokus je:Amonijev nitrat (62g) i kalijev karbonat (38g).
Reakcija: 2NH4NO3 + K2CO3 -> 2KNO3 + 2NH3 + CO2. Ta dva sastojka se prvo u suho promiješaju pa se stavu u neku staklenu ili limenu posudu gdje će se to pripravljati (zagrijavati). Počme se zagrijavati do vrenja (osjeti se miris amonijaka). Sad se ohladi na 0°C, pa se povisi na sobnu temperaturu, usitni, osuši i kalijev nitrat je spreman za upotrebu!