Aaron Spelling: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
članak pravopisno sređen
Nema sažetka uređivanja
Redak 1: Redak 1:
'''Aaron F. Spelling''' bio je američki filmski i televizijski producent. Trenutno drži rekord kao najprofitabilniji svjetski televizijski producent ikada.
'''Aaron F. Spelling''' ([[22. travnja]], [[1923]]. – [[23. lipnja]], [[2006]].) bio je američki filmski i televizijski producent. Trenutno drži rekord kao najprofitabilniji svjetski televizijski producent ikada.





Inačica od 5. travnja 2008. u 23:20

Aaron F. Spelling (22. travnja, 1923. – 23. lipnja, 2006.) bio je američki filmski i televizijski producent. Trenutno drži rekord kao najprofitabilniji svjetski televizijski producent ikada.


Mladost

Spelling je rođen u Dallasu, u saveznoj američkoj državi Texasu, od strane roditelja poljskih imigranata. Pohađao je srednju školu Forest Avenue, a nakon odsluženja vojnog roka, pohađa sveučilište Southern Methodist, gdje diplomira 1949. Godine 1953. oženio se s glumicom Carolyn Jones, i otada žive u Kaliforniji.


Hollywoodska karijera i život

Spelling je prodao svoj prvi scenarij kazalištu "Jane Wyman Theater" 1954. godine. Napisao je, između ostalog, "Playhouse 90" i "Last Man" za Dicka Powwela. Kasnije, postaje glumac, a dosad je ostvario 22 uloge u mnogim showovima i serijama, a možda je najpoznatija ona u seriji "Gunsmoke" koja se emitirala od 1956. do 1997. Tijekom 50-ih godina 20. stoljeća, Spelling se pridružio Powellovoj „Four Star Television Productions“.

Nakon Powellove smrti, Spelling s Dannyem Thomasom osniva „Thomas-Spelling Productions“. Njihov prvi uspjeh bila je televizijska serija "The Mod Squad". U razdoblju od 1957. do 1974. potpisao je 14 televizijskih produkcija, a u to vrijeme počinje surađivati sa Shelleyem Hullom, koji je uz Spellinga radio i na "The Rookies" i "Charlijevi anđeli". Hull je također radio sa Spellingom i 1976. u ABC-jevu filmu "The Boy in the Plastic Bubble" ( Dječak u plastičnom balonu ), gdje je glavnu ulogu imao, tada mladi, John Travolta. Spelling je režirao i jednu epizodu "The Conchita Vasquez Story" hit serije "Wagon Train".

1965. godine, Spelling se razvodi od Carolyn , a 1968. ženi se Carol Jean Marer, koja je kasnije uzela ime Candy Spelling. Aaron postaje otac Victorije Davey Spelling i Randalla Gene Spellinga, koji su kao tinejdžeri postali glumačke zvijezde, javnosti poznatiji pod imenima Tori Spelling i Randy Spelling. Često su se pojavljivali u očevim produkcijama, poput serije "Beverly Hills 90210".

1972. godine osniva "Aaron Spelling Productions" i još jednu koprodukcijsku kompaniju u suradnji s Leonardom Goldbergom. Godine 1986. njegova kompanija postaje poznatija kao "Spelling Entertainment". U to je vrijeme Spelling također producirao i NBC-jevu sapunicu "Sunset Beach", gdje je čak i gostovao kao jedan od muževa lika Bette koju je tumačila glumica Kathleen Noone. U razdoblju od 1992. - 2005. pojavio se u 27 programa. Nakon 2000. godine, Spelling rijetko daje intervjue, a kontrolu nad njegovom firmom preuzima E. Duke Vincent, i direktor kompanije Jonathan Levin.

Godine 2004., Spellinga u NBC-jevom filmu "Behind the Camera: The Unauthorized Story of Charlie's Angels" , tumači glumac Dan Castellaneta.


Značajne produkcije

Spelling je napravio više od 200 uspješnih produkcija počevši s "Zane Grey" 1956. Njegova najuspješnija televizijska dostignuća su : "Beverly Hills 90210" , "Melrose Place" , "Starsky i Hutch" , "Čarobnice" , "Family" , "Hotel" , "The Rookies" , "Charlijevi anđeli" , "The Love Boat ", "Fantasy Island" , "Vega$" , "Hart to Hart" , "Dinastija" , " The Colbys" , "T.J. Hooker" , "Nightingales", "Twin Peaks" , "Kindred: The Embraced", "U sedmom nebu" , "Burke's Law" , "Honey West" , "The Mod Squad" , "S.W.A.T." i "Sunset Beach".

Također je producirao i NBC-jevu seriju "Titans" te 2005. godine seriju "Summerland".

Uz to, producirao je i HBO-ovu miniseriju "And the Band Played On", prema bestselleru Randyja Shiltsova. Mini serija je osvojila nagradu Emmy.


Bolest, tužba i smrt

2001. Spellingu je dijagnoziran rak glasnica. 28. siječnja 2006., Spellinga tužila bivša medicinska sestra koja ga je optužila za seksualno napastovanje, diskriminaciju, napad itd. 18. lipnja 2006. , Spelling je doživio moždani udar na svom imanju Holmby Hills u Los Angelesu, u Kaliforniji. Umro je pet dana nakon toga, 23. lipnja 2006. u dobi od 83 godine. Privatni pogreb održan je sedam dana nakon smrti i Spellingovo je tijelo položeno u mauzolej u Hillside Memorial Parku u Kaliforniji.