Zlatko Turkalj: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
sređivanje članka
Redak 1: Redak 1:
'''Zlatko Turkalj Turki''' ([[Zagreb]], [[16. ožujka]] [[1968]]. - ), [[Hrvatska|hrvatski]] [[radio|radijski]] [[novinar]] i [[voditelj]].
{{velika slova}}
{{wikipedizirati}}
{{stilska dorada}}
'''Zlatko Turkalj Turki''' rođen [[1968]]. godine u [[Zagreb]]u.


Studirao kemiju na PMF-u i diplomirao novinarstvo na Fakiltet Političkih znanosti. Radijski novinar i voditelj postaje s nepunih 16 godina surađujući na RVG-u (Radio Velika Gorica) tada najslušanijoj i jednoj od najutjecajnijih radio postaja u Hrvatskoj. Tijekom 1986. do 1987. bio autor, urednik i voditelj glazbenih emisija za mlade Topoteka i Pozornica te talk showa "Detektivska agencija".
Zlatko Turkalj je studirao [[kemija|kemiju]] na [[Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu|PMF]]-u i diplomirao novinarstvo na [[Fakultet političkih znanosti u Zagrebu|Fakultetu političkih znanosti]]. Prvo iskustvo s radijem stječe na RVG-i (Radio Velika Gorica). Tijekom [[1980-ih]] bio je autor, urednik i voditelj glazbenih emisija za mlade Topoteka i Pozornica, te talk showa "Detektivska agencija", te urednik i voditelj radijskih javljanja sa Zagrebačkog velesajma [[1990]]. primljen u stalni radni odnos na Radiju Velika Gorica.
Od 1988. do 1990. urednik je i voditelj radijskih javljanja sa Zagrebačkog velesajma. U tom razdoblju ispekao osnove novinarskog i voditeljskog zanata, radio razgovore s izlagačima, organizatorima velesajamskih manifestacija, vodio kontakt programa, nagradne igre, razgovore s izvođačima.
1990. primljen u stalni radni odnos na Radiju Velika Gorica kao jedan od glavnih voditeljskih i uređivačkih aduta i po službenim istraživanjima slušateljstva.
Tijekom ratnih godina vodio program za hrvatske branitelje (Moja domovina) i ujedno pokrenuo autorsku emisiju "Music Pub", koja je prvotno zamišljena kao talk show s gostujućim poznatim imenima vezanim uz aktualne događaje. Gosti su bili sportaši, glumci, glazbenici, tv zvijezde itd.Istovremeno postaje zamjenik direktora programa i jedan od vodećih kreatora programa RVG-a. Pored novinarskog i voditeljskog posla zadužen za audicije i rad s novim članovima ekipe. Na jednoj od takvih audicija u ekipu je primljena i Barbara Kolar.


== Životopis ==
Nedugo nakon prvog serijala emitiranja Music Pub se pretvara u središnju glazbenu emisiju RVG-a i cijele županije. Riječ je o projektu koji je prvi u Hrvatskoj radiofoniji uveo kontinuirane radijske koncerte poznatih imena, također postizao odlične rezultate na području otkrivanja novih talenata i glazbenih nada. Upravo Music Pub prvi u Hrvatskoj predstavlja publici tada još anonimnu grupu ET, Gibonnia, Maju Blagdan, Ninu Badrić, grupu Divas, grupu Colonia, Pips Chip and Video Clips.... Nakon samo dvije godine emitiranja Music Pub je na kraju godine organizirao veliki glazbeni happening na kojem je proglasio najuspješnije izvođače i glazbene proizvode. Music Pub je tako pored glazbenog talk showa, dosljednog na kursu kvalitete i aktualne valorizacije domaćih glazbenih pojava bio i ostao prva Hrvatska glazbena nagrada.
Od osnivanja akcije vodi i animira projekt "Brodom po Jadranu" koja uz zabavu ima za krajnji cilj oživljavanje i obogaćivanje hrvatske turističke ponude.
1997. prelazi na Obiteljski Radio, kao urednik i voditelj. Iste godine kreće s novim, autorskim glazbenim projektom pod naslovom Turki Party. Emisija se emitira svakodnevno, od ponedjeljka do petka od 19 do 21 sat. Na neki je način Turki Party postao nadgradnja Music Puba, te zbog popularnosti i aktualnosti zaslužio mjesto središnje glazbene emisije u Hrvata. Turki Party premijerno donosi sve značajnije glazbene novitete, upriličuje gostovanja, a zbog utjecaja postaje i neslužbeno radijsko glasilo Dore ne libeći se postaviti u ulogu najoštrijeg kritičara, a sve u namjeri da naše najznačajnije glazbeno natjecanje bude što kvalitetnije.


Tijekom ratnih godina vodio je program za hrvatske branitelje (Moja domovina) i ujedno pokrenuo autorsku emisiju "Music Pub", koja je prvotno zamišljena kao talk show s gostujućim poznatim imenima vezanim uz aktualne događaje. Gosti su bili sportaši, glumci, glazbenici, tv zvijezde itd. Istovremeno postaje zamjenik direktora programa i jedan od kreatora programa RVG-a.
Hrvatske predstavnike na Euroviziju prati od 1997. godine noseći sa sobom improvizirani studio i javljajući se sa Eurosonga izravno i svakodnevno u jednosatnoj emisiji.
Kao ekskluzivni novinar pozvan je u Tursku kako bi pratio izuzeto uspješnu turneju Gorana Karana, te u Australiju u pratnju Vesne Pisarović i Gorana Karana. U to vrijeme realizira pet emisija uživo iz Sydneya s prilozima o našim iseljenicima koji već više od tridesetak godina žive na tom dalekom kontinentu. U Češkoj prati medijsko-koncertnu turneju grupe Karma. Prisustvuje i medijski prati uručenje zlatne i platinaste ploče grupi Karma za prvo mjesto na top listi najprodavanijih albuma te države.
U razdoblju od 1992. do 2003. javlja se kao glazbeni recenzent u Večernjem listu i reporter časopisa Gloria.


Nedugo nakon prvog serijala emitiranja Music Pub se pretvara u središnju glazbenu emisiju RVG-a i cijele županije. Projektu koji je prvi u Hrvatskoj radiofoniji uveo kontinuirane radijske koncerte poznatih imena. Music Pub je prvi u Hrvatskoj predstavio publici tada još anonimnu grupu ET, [[Gibonni]]a, [[Maja Blagdan|Maju Blagdan]], [[Nina Badrić|Ninu Badrić]], grupe [[Divas]], [[Colonia]], [[Pips, Chips & Videoclips]] itd. Nakon dvije godine emitiranja Music Pub je na kraju godine organizirao veliki glazbeni događaj na kojem je proglasio najuspješnije izvođače i glazbene proizvode. Music Pub je pored glazbenog talk showa, bio i ostao prva Hrvatska glazbena nagrada.
Na HTV-u bio suradnik kultne glazbene emisije Cro Pop Rock, kao novinar, voditelj i recenzent, te emisije Pretežno vedro.
Surađuje sa diskografskim kućama Crno bijeli svijet i Croatia records. Iste kuće objavile su i albume koji donose snimke živih nastupa izvođača tijekom emitiranja emisija Music Pub i Turki Party.


Od osnivanja akcije vodi i animira projekt "Brodom po Jadranu". [[1997]]. prelazi na [[Obiteljski Radio]], kao urednik i voditelj. Iste godine kreće s novim, autorskim glazbenim projektom pod naslovom ''Turki Party''. Turki Party premijerno donosi sve značajnije glazbene novitete, upriličuje gostovanja, a zbog utjecaja postaje i neslužbeno radijsko glasilo [[Dora|Dore]].
Trenutno radi kao autor edicije Šlageri. Do sada su toj ediciji objavljena četiri albuma od planiranih deset. Cijela edicija je koncipirana uz neosporni glazbeni užitak i kao svojevrsni alarm za spas izumirućeg i jednog od značajnih izraza domaće glazbene scene.
Od 1995-te član je Hrvatskog društva novinara i Hrvatske glazbene unije.


Hrvatske predstavnike na [[Pjesma Eurovizije|Euroviziju]] prati od 1997. godine noseći sa sobom improvizirani studio i javljajući se sa Eurovizije izravno i svakodnevno u jednosatnoj emisiji. Kao novinar je pozvan u Tursku kako bi pratio turneju [[Goran Karan|Gorana Karana]], te u Australiju u pratnju [[Vesna Pisarović|Vesne Pisarović]] i Gorana Karana.
Nagrade:


U to vrijeme realizira pet emisija uživo iz [[Sydney]]a s prilozima o našim iseljenicima koji već više od tridesetak godina tamo žive. U Češkoj prati medijsko-koncertnu turneju grupe Karma. Prisustvuje i medijski prati uručenje zlatne i platinaste ploče grupi Karma za prvo mjesto na top listi najprodavanijih albuma te države. U razdoblju od 1992. do 2003. javlja se kao glazbeni recenzent u [[Večernji list|Večernjem listu]] i reporter časopisa Gloria.
1996. Kristalno i zlatno zvono, festival oglašivača Hrvatske, za interpretaciju i cjelokupni dojam reklamne poruke.


Na [[HTV]]-u bio suradnik glazbene emisije Cro Pop Rock, kao novinar, voditelj i recenzent, te emisije Pretežno vedro. Surađuje sa diskografskim kućama Crno bijeli svijet i [[Croatia records]]. Iste kuće objavile su i albume koji donose snimke živih nastupa izvođača tijekom emitiranja emisija Music Pub i Turki Party.
1997. Kristalni mikrofon, novinara i voditelja godine po odluci Udruge hrvastkih lokalnih javnih glasila.
U izboru Večernjakova ruža u samom vrhu sa uzastopno osvojenim drugim i trećim mjestom.


Trenutačno radi kao autor edicije Šlageri. Do sada su toj ediciji objavljena četiri albuma od planiranih deset. Cijela edicija je koncipirana za spas izumirućeg i jednog od značajnih izraza domaće glazbene scene. Od 1995-e član je [[Hrvatsko novinarsko društvo|Hrvatskog novinarskog društva]] i Hrvatske glazbene unije.
1997. organizirao i osmislio Band aid radijskih zvijezda za snimanje pjesme «Djeci svijeta svih planeta». Godinu dana kasnije okupio 40 top izvođača koji su Zagrebu za njegov devetstoti rođendan darovali pjesmu i video spot «Grad ljubavi».
Organizirao okupljanje Band aid-a za snimanje pjesme i spota «Od srca mog» kao doprinos akciji Dajmo da čuju, čiji je bio i voditelj. Uz organizaciju snimanja potpisuje se i kao idejni začetnik scenarista video spota.

U periodu od 2000. do 2003 godine član je direkcije i žirija Hrvatskog radijskog festivala.
Ujedno je i njegov prezenter, voditelj i scenarist priredbe.
2003. Snimio duet s grupom Colonia, naziv pjesme je Iluzija i nalazi se na šestom albumu grupe pod nazivom Dolazi oluja.


0d veljače 2004. radi na Hrvatskom radiju kao urednik, voditelj i koordinator.
0d veljače 2004. radi na Hrvatskom radiju kao urednik, voditelj i koordinator.

== Nagrade ==

*[[1996]]. Kristalno i zlatno zvono, festival oglašivača Hrvatske, za interpretaciju i cjelokupni dojam reklamne poruke.
*[[1997]]. Kristalni mikrofon, novinara i voditelja godine po odluci Udruge hrvastkih lokalnih javnih glasila.
*U izboru Večernjakova ruža u samom vrhu sa uzastopno osvojenim drugim i trećim mjestom.

== Sudjelovanja ==

*[[1997]]. organizirao i osmislio Band aid radijskih zvijezda za snimanje pjesme «Djeci svijeta svih planeta». Godinu dana kasnije okupio 40 izvođača koji su Zagrebu za njegov devetstoti rođendan darovali pjesmu i video spot «Grad ljubavi».

*Organizirao okupljanje Band aid-a za snimanje pjesme i spota «Od srca mog» kao doprinos akciji '''Dajmo da čuju''', čiji je bio i voditelj. Uz organizaciju snimanja potpisuje se i kao idejni začetnik scenarista video spota.

*U periodu od 2000. do 2003. godine član je direkcije i žirija [[Hrvatski radijski festival|Hrvatskog radijskog festivala]].

*2003. Snimio duet s grupom [[Colonia]], naziv pjesme je ''Iluzija'' i nalazi se na šestom albumu grupe pod nazivom Dolazi oluja.

*2007. Pokrenuo glazbenu akciju ''„Slušaj HRVATSKO“'' za koju je snimio pjesmu i video spot „To je tvoje“. U akciji su sudjelovalinaši [[Mišo Kovač]], [[Vanna]], [[Oliver Dragojević]], [[Mladen Bodalec]], [[Rajko Dujmić]], [[Vladimir Kočiš Zec]], [[Aki Rahimovski]], [[Nina Badrić]], [[Gabi Novak]], [[Arsen Dedić]], [[Boris Novković]], [[Miroslav Škoro]], [[Toni Cetinski]], [[Colonia]], [[Zdenka Vučković]], [[Tereza Kesovija]] i dr.




{{DEFAULTSORT:Turkalj, Zlatko}}
{{DEFAULTSORT:Turkalj, Zlatko}}
[[Kategorija:Hrvatski novinari]]
{{kat?}}

Inačica od 16. travnja 2008. u 14:52

Zlatko Turkalj Turki (Zagreb, 16. ožujka 1968. - ), hrvatski radijski novinar i voditelj.

Zlatko Turkalj je studirao kemiju na PMF-u i diplomirao novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti. Prvo iskustvo s radijem stječe na RVG-i (Radio Velika Gorica). Tijekom 1980-ih bio je autor, urednik i voditelj glazbenih emisija za mlade Topoteka i Pozornica, te talk showa "Detektivska agencija", te urednik i voditelj radijskih javljanja sa Zagrebačkog velesajma 1990. primljen u stalni radni odnos na Radiju Velika Gorica.

Životopis

Tijekom ratnih godina vodio je program za hrvatske branitelje (Moja domovina) i ujedno pokrenuo autorsku emisiju "Music Pub", koja je prvotno zamišljena kao talk show s gostujućim poznatim imenima vezanim uz aktualne događaje. Gosti su bili sportaši, glumci, glazbenici, tv zvijezde itd. Istovremeno postaje zamjenik direktora programa i jedan od kreatora programa RVG-a.

Nedugo nakon prvog serijala emitiranja Music Pub se pretvara u središnju glazbenu emisiju RVG-a i cijele županije. Projektu koji je prvi u Hrvatskoj radiofoniji uveo kontinuirane radijske koncerte poznatih imena. Music Pub je prvi u Hrvatskoj predstavio publici tada još anonimnu grupu ET, Gibonnia, Maju Blagdan, Ninu Badrić, grupe Divas, Colonia, Pips, Chips & Videoclips itd. Nakon dvije godine emitiranja Music Pub je na kraju godine organizirao veliki glazbeni događaj na kojem je proglasio najuspješnije izvođače i glazbene proizvode. Music Pub je pored glazbenog talk showa, bio i ostao prva Hrvatska glazbena nagrada.

Od osnivanja akcije vodi i animira projekt "Brodom po Jadranu". 1997. prelazi na Obiteljski Radio, kao urednik i voditelj. Iste godine kreće s novim, autorskim glazbenim projektom pod naslovom Turki Party. Turki Party premijerno donosi sve značajnije glazbene novitete, upriličuje gostovanja, a zbog utjecaja postaje i neslužbeno radijsko glasilo Dore.

Hrvatske predstavnike na Euroviziju prati od 1997. godine noseći sa sobom improvizirani studio i javljajući se sa Eurovizije izravno i svakodnevno u jednosatnoj emisiji. Kao novinar je pozvan u Tursku kako bi pratio turneju Gorana Karana, te u Australiju u pratnju Vesne Pisarović i Gorana Karana.

U to vrijeme realizira pet emisija uživo iz Sydneya s prilozima o našim iseljenicima koji već više od tridesetak godina tamo žive. U Češkoj prati medijsko-koncertnu turneju grupe Karma. Prisustvuje i medijski prati uručenje zlatne i platinaste ploče grupi Karma za prvo mjesto na top listi najprodavanijih albuma te države. U razdoblju od 1992. do 2003. javlja se kao glazbeni recenzent u Večernjem listu i reporter časopisa Gloria.

Na HTV-u bio suradnik glazbene emisije Cro Pop Rock, kao novinar, voditelj i recenzent, te emisije Pretežno vedro. Surađuje sa diskografskim kućama Crno bijeli svijet i Croatia records. Iste kuće objavile su i albume koji donose snimke živih nastupa izvođača tijekom emitiranja emisija Music Pub i Turki Party.

Trenutačno radi kao autor edicije Šlageri. Do sada su toj ediciji objavljena četiri albuma od planiranih deset. Cijela edicija je koncipirana za spas izumirućeg i jednog od značajnih izraza domaće glazbene scene. Od 1995-e član je Hrvatskog novinarskog društva i Hrvatske glazbene unije.

0d veljače 2004. radi na Hrvatskom radiju kao urednik, voditelj i koordinator.

Nagrade

  • 1996. Kristalno i zlatno zvono, festival oglašivača Hrvatske, za interpretaciju i cjelokupni dojam reklamne poruke.
  • 1997. Kristalni mikrofon, novinara i voditelja godine po odluci Udruge hrvastkih lokalnih javnih glasila.
  • U izboru Večernjakova ruža u samom vrhu sa uzastopno osvojenim drugim i trećim mjestom.

Sudjelovanja

  • 1997. organizirao i osmislio Band aid radijskih zvijezda za snimanje pjesme «Djeci svijeta svih planeta». Godinu dana kasnije okupio 40 izvođača koji su Zagrebu za njegov devetstoti rođendan darovali pjesmu i video spot «Grad ljubavi».
  • Organizirao okupljanje Band aid-a za snimanje pjesme i spota «Od srca mog» kao doprinos akciji Dajmo da čuju, čiji je bio i voditelj. Uz organizaciju snimanja potpisuje se i kao idejni začetnik scenarista video spota.
  • 2003. Snimio duet s grupom Colonia, naziv pjesme je Iluzija i nalazi se na šestom albumu grupe pod nazivom Dolazi oluja.