Valpovo: razlika između inačica

Koordinate: 45°40′N 18°25′E / 45.66°N 18.42°E / 45.66; 18.42
Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
Nema sažetka uređivanja
Redak 100: Redak 100:
Zajednica tehničke kulture i Fotoklub Valpovo treću godinu provode akciju sakupljanja i skeniranja starih fotografija sa podrućja Valpovštine koje u Dom tehnike donesu građani Valpova, Belišća i prigradskih naselja.
Zajednica tehničke kulture i Fotoklub Valpovo treću godinu provode akciju sakupljanja i skeniranja starih fotografija sa podrućja Valpovštine koje u Dom tehnike donesu građani Valpova, Belišća i prigradskih naselja.


Velik broj fotografija možete pogledati na stranici: (www.tehnika-valpovo.hr)
Velik broj fotografija možete pogledati na stranici: (http://www.tehnika-valpovo.hr/index.php?option=com_zoom&Itemid=32&catid=1)
Zajednica tehničke kulture i Fotoklub Valpovo treću godinu provode akciju sakupljanja i skeniranja starih fotografija sa podrućja Valpovštine koje u Dom tehnike donesu građani Valpova, Belišća i prigradskih naselja.
Zajednica tehničke kulture i Fotoklub Valpovo treću godinu provode akciju sakupljanja i skeniranja starih fotografija sa podrućja Valpovštine koje u Dom tehnike donesu građani Valpova, Belišća i prigradskih naselja.



Inačica od 27. travnja 2008. u 12:41

Valpovo

grb
Država Hrvatska
ŽupanijaOsječko-baranjska

GradonačelnikLeon Žulj

Površina[1]141,2 km2
Površina središta40,1 km2
Koordinate45°40′N 18°25′E / 45.66°N 18.42°E / 45.66; 18.42

Stanovništvo[2] (2021.)
Ukupno9 784
– gustoća69 st./km2
Urbano6 332
– gustoća244 st./km2

Poštanski broj31550

Zemljovid

Valpovo na zemljovidu Hrvatske
Valpovo
Valpovo

Valpovo na zemljovidu Hrvatske

Valpovo je grad u Hrvatskoj koji administrativno pripada Osječko-baranjskoj županiji .

Gradska naselja

Na području grada Valpova nalazi se 8 naselja (stanje 2006), to su: Harkanovci, Ivanovci , Ladimirevci, Marjančaci, Nard, Šag, Valpovo i Zelčin.

Zemljopis

Kroz Valpovo protječe rijeka Karašica koja izvire kod Našica, a ulijeva se u Dravu kod Josipovca. Zapadno nedaleko Valpova protječe rijeka Vučica, a s sjeveroistočno rijeka Drava.

Rijeka Karašica i most Malta

45° 39' 38.99" sjeverne zemljopisne širine (paralele)

18° 25' 7.00" istočne zemljopisne dužine (meridijani)

91 metar nadmorske visine

Povijest

Smatra se da je negdje oko današnjeg Valpova u antičko vrijeme bilo rismko naselje Iovalium. Prvi poznati pisani spomen Valpova potječe iz 1332. godine, a valpovačku tvrđavu pod imenom "castrum i oppidum Walpo" povijesne listine prvi put spominju 1438. godine. Danas su sačuvani dijelovi te srednjovjekovne utvrde uklopljeni u kompleks dvorca Prandau-Normann.

Administracija i politika

Valpovo je administrativno središte grada i njegovih prigradskih naselja, ali i upravno, sudsko, gospodarsko, školsko i kulturno središte šire regije koja se naziva Valpovštinom. U sastavu grada Valpova nalazi se sedam prigradskih naselja: Nard, Šag, Ladimirevci, Marjančaci, Ivanovci, Zelčin i Harkanovci. Valpovština u užem smislu obuhvaća prostor bivše općine Valpovo, tj. današnjih općina Valpovo, Belišće, Petrijevci i Bizovac. Valpovština u širem smislu obuhvaća prostor nekadašnjeg Valpovačkog vlastelinstva: to je prostor koji se prostire između sjevernih osječkih prigradskih naselja, našičkog kraja, pa sve do miholjačkog kraja i mađarske granice.

Gradonačelnik Grada Valpova je Leon Žulj.

Na području Grada Valpova djeluje osam mjesnih odbora i to: Mjesni odbor Valpovo, Mjesni odbor Ladimirevci, Mjesni odbor Nard, Mjesni odbor Šag, Mjesni odbor Marjančaci, Mjesni odbor Ivanovci, Mjesni odbor Zelčin, Mjesni odbor Harkanovci.

Posebna zanimljivost: Mjesni odbor je prvo tijelo mjesne samouprave u Republici Hrvatskoj koje je registriralo vlastitu HR domenu. Ovim presedanom je svim ostalim mjesnim odborima u Republici Hrvatskoj, otvorena mogućnost registriranja vlastite HR domene, što do tada, prema važećim pravilnicima CARNet-a, nije bilo moguće. Vijeće mjesnog odbora Valpovo, od 06.07.2006. godine čine: predsjednik Branko Markota, dopredsjednik Stjepan Mijatović, tajnik Božidar Soldo, dipl.ing.stroj., blagajnica Emica Tivanovac, mr.sc. Zoran Kovač, dipl.ing.el., Stjepan Ivanović, dipl.ing.arh., Ivan Canecki, dr.med., Branko Stanić, Franjo Varga, Dragan Šarlija i Rudlof Fuderer.

Ekonomija

Demografija

Sport

  • Nogometni klub "Valpovka" - osnovan je 1926. godine pod imenom Jovalija.
  • Teniski centar Valpovo - osnovan je 2004. godine. Sastoji se od 5 teniskih zemljanih terena (pod rasvjetom) i pratećih objekata.
  • Odbojkaški klub "Valpovka" Valpovo (1. b liga.)
  • Rukometni klub "Valpovka" Valpovo.
  • Košarkaški klub Valpovo
  • Karate klub Valpovo[Karate klub Valpovo]

Kultura

  • Puhački orkestar DVD-a Valpovo

Valpovački je Puhački orkestar, osnovan pri Vatrogasnom društvu 1890. godine, najstarija vatrogasna glazba u Hrvatskoj. Danas okuplja veliki broj glazbenika koji uspješno nastupaju kako u Valpovu i Valpovštini, tako i na državnim i regionalnim smotrama puhačkih orkestara, ali i na gostovanjima u inozemstvu. Orkestar ima i malu glazbenu školu u kojoj se sviranju pojedinih glazbala poučavaju djeca osnovnoškolske dobi. Godine 2005. Orkestar je proslavio 115. obljetnicu svoga osnutka, te je tim povodom u Valpovu održana Smotra puhačkih orkestara na kojoj je nastupilo oko 800 glazbenika. Među tradicionalnim godišnjim nastupima Orkestra su vatrogasna bakljada ulicama Valpova uoči blagdana sv. Florijana, te Florijanska zabava koju organiziraju valpovački vatrogasci.


  • HPD "Matija Petar Katančić"

Hrvatsko pjevačko društvo "Katančić" osnovano je 1905. godine kao pjevačko i tamburaško društvo. Nastalo je najvjerojatnije spajanjem i novom organizacijom ranijeg Pjevačkog kluba i tamburaškog zbora "Slavulj" koji su još devedesetih godina 19. stoljeća djelovali pri Hrvatskoj čitaonici u Valpovu. Društvo nosi ime po najpoznatijem Valpovčaninu, franjevcu Matiji Petru Katančiću (1750.-1825.), književniku, arheologu, prevoditelju, numizmatičaru i povjesničaru. U kulturnom i glazbenom životu Valpova i okolice Zbor, uz nekoliko prekida, sudjeluje od svoga osnutka. Njeguje uglavnom a cappella pjevanje, a repertoar Zbora čine djela domaćih i stranih skladatelja iz svih razdoblja te obrade narodnih pjesama iz Slavonije i ostalih hrvatskih krajeva. Tijekom svoje stoljetne povijesti Društvo je imalo i svoj tamburaški te folklorni sastav. U novije vrijeme Zboru je dodijeljeno nekoliko visokih priznanja na raznim smotrama pjevačkih zborova. U godini svoga stoljetnog jubileja (1905.-2005.) Zbor je snimio i vlastiti nosač zvuka. Povodom proslave 100. obljetnice osnutka Hrvatski sabor kulture Zboru je dodijelio Zlatnu plaketu.


  • HKUD "Valpovo 1905."

Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo "Valpovo 1905." smatra se sljednikom tamburaške i dramske sekcije valpovačkog HPD "Katančić", osnovanog daleke 1905. godine. Društvo tijekom svoje povijesti djeluje pod različitim imenima, no uvijek s ciljem njegovanja kulturno-umjetničkog amaterizma na glazbenom, plesnom, likovnom, dramskom i literarnom polju.

Folklorna sekcija HKUD Valpovo 1905. u valpovačkom perivoju

Danas je to ansambl koji okuplja oko 150 članova u folklornoj sekciji, tamburaškom orkestru, sekciji pjesnika amatera te dječjim plesnim i glazbenim sastavima.

S oko 40 nastupa godišnje društvo je jedan od glavnih nositelja kulturnog života u Valpovštini i ovom dijelu Slavonije. Uz gostovanja širom Hrvatske, HKUD "Valpovo 1905" je svoje programe predstavilo i ljubiteljima folklora u Mađarskoj, Njemačkoj, Austriji, Nizozemskoj, Rumunjskoj, Sloveniji, SCG, Italiji i Poljskoj Za svoj rad društvo je dobilo brojna stručna i društvena priznanja, među kojima se ističu Povelja Hrvatskog sabora kulture, Nagrada oslobođenja Valpovštine, Zlatni grb Valpova, Plaketa Matije Petra Katančića...


  • Matica hrvatska - Ogranak Valpovo

Najstariji podaci o postojanju povjerenika MH za Valpovo sežu u 1877. godinu, kada su zabilježena svega 2 člana, no 1899. godine već ih je 49. Valpovački Ogranak Matice hrvatske osnovan je 1971. godine na veličanstvenom skupu u dvorištu dvorca Prandau-Normann. Bilo je to vrijeme Hrvatskog proljeća, pa je rad valpovačkog Ogranka nasilno prekinut od strane tadašnjih komunističkih vlasti već u siječnju 1972. godine. Uslijedile su policijske obrade, saslušanja i premetačine kuća i stanova članstva. Rad Ogranka obnovljen je 1991. godine, a od 1996. godine valpovački Ogranak svake godine redovito uređuje i tiska Valpovački godišnjak (urednik je Stjepan Najman), koji je postao jedan od glavnih projekata ovog Ogranka, te se rad na njemu nastavlja i dalje.


  • Zajednica tehničke kulture - Dom tehnike Valpovo

OBJEKT - DOM TEHNIKE VALPOVO Objekt je vlasništvo Županije osječko-baranjske. ZTK Valpovo raspolaže objektom u kome se nalazi oprema za provođenje programa, te organizira rad od zajedničkog interesa za sve članice ZTKV, te stanovništvo Gradova Valpova i Belišća, te pripadajućih prigradskih naselja.

CENTAR TEHNIČKE KULTURE MLADIH Zadatak centra je okupljanje djece i mladeži koja pokažu izražene osobitosti i sposobnosti u određenoj grani tehnike i zainteresirani su za aktivnosti u našim radionicama. Cilj je izlučivanjem za pojedine grane tehnike, discipline ili radom na samo jednom projektu, ostvariti bitan utjecaj na osobnosti i sposobnosti učenika, te potencirati njegov razvoj.

UDRUGE TEHNIČKE KULTURE U 16 udruga učlanjeno je preko tisuću građana sa područja gradova Valpova i Belišća, te prigradskih naselja, s tendencijom povećanja broja članova napose u udrugama koje svojim aktivnostima privlače mlade. Sve udruge, kao članice, učlanjene su u “krovnu” organizaciju ZTK Valpovo. Članice djeluju i provode svoje aktivnosti i programe autonomno, a u duhu i po sadržaju prema temeljnim principa rada i funkcioniranja tehničke kulture.

INFORMATIČKA ŠKOLA “PAGE” VALPOVO Ustanova za informatičko osposobljavanje odraslih. Djeluje već dvanaest godina pri ZTKV, a od 2002. registrirana je kao ustanova. 2004. Page postaje podružnica ECDL centra pri HZTK – Zagreb.


  • Stare fotografije

Zajednica tehničke kulture i Fotoklub Valpovo treću godinu provode akciju sakupljanja i skeniranja starih fotografija sa podrućja Valpovštine koje u Dom tehnike donesu građani Valpova, Belišća i prigradskih naselja.

Velik broj fotografija možete pogledati na stranici: (http://www.tehnika-valpovo.hr/index.php?option=com_zoom&Itemid=32&catid=1) Zajednica tehničke kulture i Fotoklub Valpovo treću godinu provode akciju sakupljanja i skeniranja starih fotografija sa podrućja Valpovštine koje u Dom tehnike donesu građani Valpova, Belišća i prigradskih naselja.


Obrazovanje

Dječji vrtići

  • Dječji vrtić "Maza"
  • Dječji vrtić "Bambi"

Osnovne škole

  • OŠ Matije Petra Katančića, Valpovo
  • OŠ Ladimirevci, Ladimirevci
  • OŠ IVANOVCI, Ivanovci

Srednje škole

  • Srednja škola Valpovo (obuhvaća desetak različitih programa: gimnazije, ekonomske, elektrotehničke, obrtničke...)

Ustanova za obrazovanje odraslih

  • Informatička škola PAGE Valpovo (obuhvaća osnovni tečaj za rad na računalu - upis u radnu knjižicu, te naprednije informatičke programe: grafika, održavanje računala, programiranje...)

Znamenitosti

Datoteka:Valpovački dvorac.JPG
Dvorac Prandau-Normann
  • Kompleks dvorca Prandau-Normann

Jedna od najvažnijih valpovačkih kulturno-povijesnih znamenitosti je srednjovjekovno-barokni kompleks dvorca Prandau-Normann koji se nalazi u središtu ovoga slavonskog gradića. Čine ga srednjovjekovna cilindrična kula, pročelna barokno-klasicistička palača, bočna dvorišna krila, kasnogotička barokizirana dvorska kapela Sv. Trojstva i prostrano unutrašnje dvorište. Kompleks valpovačkog dvorca ima izrazitu povijesno-arhitektonsku vrijednost zbog svoje stilske slojevitosti i jedinstvenog spoja srednjovjekovne utvrde i baroknog dvorca. Oko dvorca sačuvan je, danas isušen i djelomično zatrpan, srednjovjekovni obrambeni opkop koji je nekoć štitio Wasserburg Walpo od naprijateljskih napada.

  • Sakralna baština

Tu je i barokna župna crkva Bezgrešnog začeća BDM iz prve polovice 18. stoljeća s vrijednim barokno-klasicističkim inventarom. U gradu postoje i kapela Sv. Roka (1796.), te kapela Uzvišenja sv. Križa (1880.) s kalvarijom na gradskom groblju. Uz raskrižja i ceste valpovačkih ulica nalaze se i brojni spomenici tzv. male sakralne arhitekture: Kip sv. Ivana Nepomuka (1725.), kip Bogorodice na Trgu (1900.), kip sv. Florijana (1896.), kapelica Gospe Lurdske (19. st.), kapelica-poklonac sv. Obitelji (1927.), nekoliko fasadnih kapelica-niša, kao i brojna javna raspela.

  • Povijesne orgulje
Povijesne orgulje župne crkve u Valpovu
Datoteka:Šokci u čamcu plove Karašicom.file.jpg
Plovidba Karašicom kod mosta Malte u šokačkim nošnjama

Valpovo je i grad povijesnih orgulja. U njegovim se crkvama nalaze dva takva vrijedna povijesna glazbala, jedno kasnobarokno-klasicističko i jedno romantičarskih stilskih karakteristika. To su orgulje Caspara Fischera iz 1805. godine u baroknoj župnoj crkvi Bezgrešnog začeća BDM i orgulje Josefa Angstera iz 1876. godine u dvorskoj kapeli Sv. Trojstva u sklopu dvorca Prandau-Normann. Oboje su orgulje audiovizualni ures valpovačkih sakralnih objekata i spomenici kulture visoke vrijednosti.

  • Šljiva Valpovka i Valpovačka rakija

Jedna od pomalo zaboravljenih znamenitosti Valpova i Valpovštine je i šljiva Valpovka te poznata Valpovačka rakija koja se od nje dobiva. U novije vrijeme nastoji ju se više promovirati, pribaviti certifikat o autohtonosti sorte i zaštititi ime poznate Valpovačke rakije.

  • Ugostiteljska tradicija

Valpovo je od prve polovice 19., pa sve do II. svjetskog rata bilo poznato i po ljekovitim Valpovačkim toplicama, koje su bile ne samo lječilište, nego i stjecište kulturnog života toga doba. Toplice su također bile omiljeno izletište građana grada Osijeka. Stari vlastelinski gostinjac (1807.), hotel Fortuna u središtu Valpova, nudio je prenoćište i hranu gostima Toplica, a u njemu su organizirane i brojne društvene zabave.


  • Smotra amaterskog kulturnog stvaralaštva - Ljeto valpovačko

Kulturna manifestacija (osnovana 1968.), koja se održava posljednjeg tjedna u lipnju, jedna je od najstarijih u Hrvatskoj. Glavni dio programa je smotra folklora koja se održava od početka. Unazad nekoliko godina uvedena je i dječja smotra.

  • Muzej Valpovštine

Muzej Valpovštine osnovan je 1956. godine u dvorcu Prandau-Normann.

Udruge

  • Odred izviđača "Iovallios" Valpovo (www.iovallios.hr)



Datoteka:Anonymus.jpg

Astronomsko društvo ANONYMUS je neprofitabilna skupina građana čiji je cilj popularizirati astronomiju i znanost općenito, udružiti se s sličnim organizacijama diljem svijeta, poučavati se i brinuti o mladeži i organizirati tečajeve, ekskurzije, sastanke i astronomsko vezane javne događaje. Nije ono što nazivate opservatorijem ili slično, nego samo mala skupina ljudi interesiranih za astronomiju, koji mogu i žele proširiti svoje znanje.
Astronomsko društvo "Anonymus" Valpovo, osnovano je u studenom 1994. godine kao astronomska sekcija pri Zajednici tehničke kulture Valpovo, te pod tim imenom nastavlja djelovati kao samostalna udruga od 2001. godine.

Aktivnosti tijekom godina
- Već od samog početka, organizira se tečaj astronomije za učenike osnovnih i srednjih škola koji učestvuju na svim, kako županijskim tako i državnim natjecanjima iz astronomije, gdje postižu zavidne rezultate. Osim tečaja astronomije, tu su bila redovito organizirana promatranja neba pomoću teleskopa za građanstvo sa kule dvorca u Valpovu i u sklopu Osječkog ljeta. Organiziraju se i znanstvene ekspedijcije na Papuk te se sudjeluje na astro kampu Brusje 2000. na Hvaru.Osnivačka skupština, 2001.
- Krajem 2001. godine grupa ANONYMUS odlučuje napraviti veliki korak te nakon mnogo godina djelovanja kao grupa odlučuje registrirati sebe u astronomsko društvo. Na osnivačkoj skupštini bili su prisutni svi, koji su imali ikakve veze s društvom u posljednjih nekoliko godina.
- Posebno ističemo ekspediciju na Balaton, 1999. godine čiji cilj je bilo promatranje I fotografiranje potpune pomrčine Sunca, kao i ekspediciju u Antalyu u Turskoj 2006. godine, također s ciljem promatranja, fotografiranja i mjerenja tijekom potpune pomrčine Sunca.
- Potiče se osnivanje brojnih novih sekcija i udruga širom naše i susjednih županija, gdje smo posebno ponosni na sudjelovanje u akciji "Nebo na poklon" koja je organizirana od strane splitskih astronoma, a gdje smo nakon organizatora, pokrivali najveći broj škola u Hrvatskoj, a za što smo dobili i plaketu Zajednice tehničke kulture županije Osječko-baranjske za izniman rad na promicanju tehničke kulture u našoj županiji.

Korisne informacije

Vanjske poveznice

Portal Hrvatske – Pristup člancima s tematikom o Hrvatskoj.
Nedovršeni članak Valpovo koji govori o gradu u Hrvatskoj treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

.

  1. Registar prostornih jedinica Državne geodetske uprave Republike Hrvatske. Wikidata Q119585703
  2. Popis stanovništva, kućanstava i stanova 2021. – stanovništvo prema starosti i spolu po naseljima (hrvatski i engleski). Državni zavod za statistiku. 22. rujna 2022. Wikidata Q118496886