Mikša Pelegrinović: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
{{mrva-biog-knjiž-hrvatska}}
m radovi
Redak 1: Redak 1:
{{stilska dorada}}
{{radovi24}}

'''Mikša Pelegrinović''', ([[Hvar]], [[1500]].) Notar u [[Korčula|Korčuli]], sudac u [[Zadar|Zadru]]. Vjerojatno [[humanizam|humanistički]] obrazovan.
'''Mikša Pelegrinović''', ([[Hvar]], [[1500]].) Notar u [[Korčula|Korčuli]], sudac u [[Zadar|Zadru]]. Vjerojatno [[humanizam|humanistički]] obrazovan.



Inačica od 1. svibnja 2008. u 13:03


Mikša Pelegrinović, (Hvar, 1500.) Notar u Korčuli, sudac u Zadru. Vjerojatno humanistički obrazovan.

Osim "Jeđupke" sačuvala se samo poslanica Sabu Bobaljeviću Mišetiću napisana osmeračkim katrenima.

Jeđupka je napisana između 1525. i 1527. godine. To je pokladna pjesma koja se nastavlja na tradiciju talijanske zingareske. Pisana je simetričnim osmercima čakavskog tipa.
Varijante Jeđupke: između 1525. i 1527. napisao je Pelegrinović " Jeđupku ", to je kraća verzija koja je imala uvod i 6 maskerata. Pisana je po zakonima renesansne simetrije, odnosno uvod od 60 stihova, svaka maskerata po 40 stihova, ukupno 300 stihova.

Zbirka je doživjela veliki uspjeh, uvelike čitana i prikazivana. Da bi spriječio promjene i kvarenje Pelegrinović je 1556. objavio djelo, sada izmijenjeno i prošireno. Sadrži uvod i 20 "srića". U ovom izdanju međutim nema 6. pjesme koju je vjerojatno znatno proširio, te je ona zaživjela kao zasebna pjesma odvojena od pokladnog okvira.

Nedovršeni članak Mikša Pelegrinović koji govori o hrvatskom književniku treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.