Projekt Gutenberg: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Loveless (razgovor | doprinosi)
Alexbot (razgovor | doprinosi)
m robot Mijenja: tr:Gutenberg Projesi
Redak 80: Redak 80:
[[ta:குட்டன்பேர்க் திட்டம்]]
[[ta:குட்டன்பேர்க் திட்டம்]]
[[th:โครงการกูเต็นเบิร์ก]]
[[th:โครงการกูเต็นเบิร์ก]]
[[tr:Project Gutenberg]]
[[tr:Gutenberg Projesi]]
[[uk:Проект Ґутенберґ]]
[[uk:Проект Ґутенберґ]]
[[vi:Dự án Gutenberg]]
[[vi:Dự án Gutenberg]]

Inačica od 2. svibnja 2008. u 19:31

Omot CD-a Projekta Gutenberg

Projekt Gutenberg je projekt koji je započeo Michael Hart 1971. godine, s ciljem da sve knjige koje su u javnom vlasništvu prebaci u elektronički oblik, s dva vrlo pohvalna cilja:

  • da ih se na taj način sačuva (jer papir trune)
  • da budu dostupne preko interneta svakome koga zanimaju, tko je željan znanja

Danas (rujan 2006-te godine), dostupno je preko 19.000 naslova, sa prosjekom od 50-ak novih knjiga tjedno. Većina sadržaja su radovi i literatura zapadnjačke kulture. U projektu Gutenberg osim romana, poezije, kratkih priča, i drame nalaze se i kuharice, stručni radovi… Također u kolekciji postoje i audio zapisi te glazbene note. Ukoliko se pitate kako pomoći, odgovor je jednostavan. Ne morate imati niti knjige, niti skener, niti OCR softver, dovoljna je dobra volja.

Povijest projekta Gutenberg

Godine 2000-te Charles Franks pokrenuo je Projekt Gutenberg Distributed Proofreaders internetske stranice, putem kojih možete online pomoći projektu. U vašem web pregledniku (nakon što stvorite korisnički račun), stvorit će se sučulje gdje ćete gore vidjeti skeniranu sliku stranice, a dolje prepoznat tekst (mogući layout je također slika lijevo, tekst desno za one s većim zaslonima/rezolucijama. Moto projekta je "svaki član jednu stranicu dnevno", u ovom trenutku ima oko 14.000 članova, a oni dnevno "odrade" prosječno 5.000 stranica.


Gutenberg izdanja

Većina izdanja je na engleskom ali postoji značajan broj drugih jezika zastupljenih. Od kolovoza 2006-e, osim na engleskom zastupljeni su tekstovi i na ovim jezicima : francuski, njemački, finski, nizozemski, i španjolski

Autorska prava

Projekt Gutenberg je oprezan u potvrđivanju statusa knjiga po američkom zakonu o autorskim pravima. Materijal se dodaje u projekt tek nakon što je dobio potvrdu, a potvrde o objavljivanju se čuvaju za buduće potrebe.

Za razliku od nekih drugih sličnih projekata, Gutenberg nema autorska prava na naslove koje objavljuje umjesto toga podupire besplatno korištenje, reprodukciju i distribuciju. Većina knjiga projekta Gutenberg su distribuirane kao državno vlasništvo unutar zakona o autorskim pravima. Licenca koja dolazi sa svakom knjigom stavlja neke restrikcije na to što se može činiti s tekstom. (npr. distribuiranje u izmijenjenoj formi ili za komercijalne svrhe). Ako nema zaštitnog znaka onda tekst može biti korišten bez ikakvih restrikcija.

Projekt je u početku bio kritiziran zbog neadekvatnog navođenja detalja, zbog ispuštanja predgovora izvornog izdavača i sl. Znatno poboljšanje u očuvanju tekstova vidi se pri usporedbi starih i novih; većina novih tekstova očuva podatak o izdavanju i predgovor.


Vanjske poveznice

Svi povezani projekti su neovisne organizacije koje dijele isti cilj, i dobili su odobrenje za uporabu zaštitnog znaka Projekta Gutenberg. Obično se fokusiraju na određenu naciju ili jezik.