Dobretići: Razlika između inačica

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodano 8 bajtova ,  prije 14 godina
bez sažetka
m (Bot: mijenja podnaslov u poznate osobe)
No edit summary
 
== Povijest ==
Općina je dobila naziv po jednom od najvećih sela ovog kraja, selu Dobretići. Samo selo ima dugu povijest i baštini ime od srednjovjekovne bosanske vlastelinske obitelji Dobretića. Među stanovništvom još je živa usmena predaja pomognuta povijesnim temeljima koja kaže kako je padom Bosne [[1463]]. godine zarobljeno i u [[Carigrad]] odvedeno oko 30.000 bosanske mladeži. Među njima je bila i Ljiljana, lijepa kći Stjepana Dobrete, koja je dospjevši u sultanov harem izmolila od sultana ferman kojim se Stjepanu Dobreti daruje vlastelinstvo, nazivano prije Zapadne Vrhovine. Tu je Stjepan Dobreta i umro, te je ukopan u selu Zapeće. Na spomeniku što mu ga [[1773]]. godine podiže fra [[Marko Dobretić]], [[franjevci|franjevački]] provincijal i bosanski biskup, piše da je umro [[1472]]. godine doživjevši 98 godina. Poslije njegove smrti vlastelinstvo razdijeliše njegovi sinovi, te Juri pripadoše Dobretići, Pavi Pavlovići, Boji Bojtačići, a Vlatku Vlatkovići koji se [[1852]]. godine prozvaše Zubovići.
 
== Gospodarstvo ==
== Poznate osobe ==
Stjepan Dobreta, srednjovjekovna "persona", moglo bi se reći utemeljitelj Dobretića ili možda, bolje reći, sela Zapeće, jer, legenda kaže da se tamo skrivao bježeći pred Turcima, a najveći misterij skriva se u pitanju "otkud je došao?", dakle "pougarski pionir"...
Drugi "slavni Pougarac" bijaše, a i danas je, Frafra Mrako[[Marko Dobretić]], bosanski biskup, koji dade izgraditi spomenik Stjepanu Dobreti baš u Zapeću (više o njemu pročitati pod naslovom "Povijest").
 
== Spomenici i znamenitosti ==
Anonimni suradnik

Navigacijski izbornik