Kloniranje: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
uklonjen prepisani dio teksta
m grč. korijen riječi
Redak 1: Redak 1:
{{wikipedizirati}}
{{wikipedizirati}}
[[Slika:Cloning diagram deutsch.png|thumb|300px|Kloniranje transferom nukleusa]] <!-- tko zna, neka zamijeni za engleski, jer postoji -->
[[Slika:Cloning diagram deutsch.png|thumb|300px|Kloniranje transferom nukleusa]] <!-- tko zna, neka zamijeni za engleski, jer postoji -->
Pojam '''[[kloniranje]]''' ([[grčki jezik|grčki]] κλον: grana, mladica) u širem smislu označava prirodni ili umjetni razvoj dvije ili više [[genetika|genetički]] identičnih [[stanica]] ili [[organizam|organizama]].
Pojam '''[[kloniranje]]''' ([[grčki jezik|grč.]] {{polytonic|κλών}}: grana, mladica) u širem smislu označava prirodni ili umjetni razvoj dvije ili više [[genetika|genetički]] identičnih [[stanica]] ili [[organizam|organizama]].


== Razjašnjenje pojma ==
== Razjašnjenje pojma ==

Inačica od 25. svibnja 2008. u 14:36

Kloniranje transferom nukleusa

Pojam kloniranje (grč. κλών: grana, mladica) u širem smislu označava prirodni ili umjetni razvoj dvije ili više genetički identičnih stanica ili organizama.

Razjašnjenje pojma

Sve biljke posjeduju mogućnost prirodnog kloniranja

U definiranju pojma kloniranja se polazi s jedne strane u zoologiji i botanici a s druge u reprodukcijskoj medicini i staničnoj biologiji s različitih polazišta.

Kloniranje je oblik nespolnog razmnožavanja različitih jednostaničnih i višestaničnih organizama pri kojem nastaju potomci koji su jednaki roditeljskom organizmu i međusobno. No, znanstvenike,a i javnost više zanima kloniranje sisavaca. Kloniranje - sam termin potječe iz 1963. godine - naizgled nije osobito složen zahvat i već 1962. je britanski znanstvenik John Gurdon uspio stvoriti jednu žabu. Uspješno je prenio jezgru iz jedne tjelesne stanice žabe u neoplođenu jajnu stanicu žabe u kojoj je prethodno uništio jezgru UV zračenjem. Iako se tako dobivena jajna stanica uspjela razviti samo do punoglavca, ova tehnika prijenosa jezgre pokazala je put za nova uspješna kloniranja.

U posljednjih nekoliko godina znanstvenici su uspjeli klonirati više vrsta životinja. Godine 2001. američki su znanstvenici čak pokušali klonirati čovjeka, no u tome nisu uspjeli. Jedna tehnika koju znanstvenici primjenjuju za dobivanje klonova naziva se nuklearni transfer. Znanstvenici najprije iz ženke uzmu neoplođenu jajnu stanicu i iz nje odstrane jezgru , koja sadrži DNK. Iz tijela životinje koju će klonirati uzmu odgovarajuću stanicu, primjerice stanicu kože, čija jezgra sadrži sve genetske informacije o svom vlasniku. Tu stanicu (ili samo njenu jezgru) znanstvenici tada unesu u jajnu stanicu iz koje su odstranili jezgru i kroz nju puste struju . Tim se postupkom postiže sjedinjenje stanice i citoplazme jajne stanice . Nakon što dobije novu jezgru, jajna stanica počinje se dijeliti kao da je oplođena , čime počinje razvoj klona životinje iz koje je uzeta tjelesna stanica.

Embrij se tada može implantirati u maternicu surogat majke , gdje će se, u rijetkim slučajevima kada se sve odvija po planu, nastaviti razvijati dok ne dođe vrijeme da mlado dođe na svijet. Postoji i druga mogućnost, a to je da se embrij zadrži u maternici samo dotle dok se iz embrioblasta ne uspiju izdvojiti embrionalne matične stanice koje se dalje mogu držati u kulturi. Znanstvenici vjeruju da bi ovaj temeljni princip kloniranja trebao biti djelotvoran i u slučaju ljudi. Ustvari, pokušaj kloniranja čovjeka koji sam prije spomenula izvršen je s namjerom da se dobiju embrionalne matične stanice. Kloniranje u tu svrhu naziva se terapijsko kloniranje.