Atum: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nova stranica: thumb|Atum Atum je drevno egipatsko božanstvo povezano sa Suncem,kao i Ra.To je bog zalazećeg Sunca,odnosno on predstavlja Sunce na zalasku.
 
Nema sažetka uređivanja
Redak 1: Redak 1:
[[Image:Atum.svg|thumb|Atum]]
[[Image:Atum.svg|thumb|Atum kao čovjek.]]
Atum je drevno egipatsko božanstvo povezano sa Suncem,kao i Ra.To je bog zalazećeg Sunca,odnosno on predstavlja Sunce na zalasku.
'''Atum''' je drevno egipatsko božanstvo povezano sa [[Sunce]]m,kao i [[Ra]]. To je bog zalazećeg Sunca,odnosno on predstavlja Sunce na zalasku.

Atum je ponekad predstavljen kao čovjek,ili kao čovjek s ovnovom glavom.

Prema jednom mitu,Atum je prvobitni bog.On je rođen iz [[Nuna]],te je na jednom brežuljku stvorio blizance [[Šu]]a i [[Tefnut]],koji su roditelji [[Geb]]a i [[Nut]]. Poslije je položaj Atuma zauzeo Ra,koji je postao sveobuhvatni bog Sunca. Prema nekom tumačenju Atum je bio [[hermafrodit]].

Inačica od 8. lipnja 2008. u 15:35

Atum kao čovjek.

Atum je drevno egipatsko božanstvo povezano sa Suncem,kao i Ra. To je bog zalazećeg Sunca,odnosno on predstavlja Sunce na zalasku.

Atum je ponekad predstavljen kao čovjek,ili kao čovjek s ovnovom glavom.

Prema jednom mitu,Atum je prvobitni bog.On je rođen iz Nuna,te je na jednom brežuljku stvorio blizance Šua i Tefnut,koji su roditelji Geba i Nut. Poslije je položaj Atuma zauzeo Ra,koji je postao sveobuhvatni bog Sunca. Prema nekom tumačenju Atum je bio hermafrodit.