Razgovor sa suradnikom:Net: razlika između inačica

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m Bot: supstitucija dobrodošlice
Redak 1: Redak 1:
'''Dobro došli na Wikipediju na hrvatskom jeziku, započetu [[16. veljače]] [[2003.]] - slobodnu [[enciklopedija|enciklopediju]]!'''
{{dobrodošlica}}

Pozivamo vas na sudjelovanje u rastu ove svima dostupne enciklopedije. Ovdje su neke od stranica koje bi vam mogle pomoći:
* [[Wikipedija]] - što je Wikipedija, povijest i organizacija projekta
* [[Pomoć:Sadržaj|Pomoć]] - kako sudjelovati, što treba znati, kako koristiti?
* [[Wikipedija:Slike|Slike]] - '''obvezno''' pročitati prije postavljanja bilo kakvih slika
Ako želite vježbati, možete to raditi na [[Wikipedija:Stranica za vježbanje|stranici za vježbanje]], u slučaju da vam zatreba pomoć, pogledajte:

* [[Wikipedija:Uvodni tečaj|kratki tečaj s osnovnim odgovorima]],
* postavite pitanje u [[Wikipedija:Kafić|Kafiću]], odgovor će brzo stići,
* spojite se na IRC prema sljedećim [[Wikipedija:IRC|uputama]],
* ako želite nekom suradniku ostaviti poruku, učinite to na '''njegovoj''' stranici za razgovor .

Svoje doprinose na člancima ne potpisujte, dok komentare na pripadajućim stranicama za raspravu, suradničkim stranicama i [[Wikipedija:Kafić|Kafiću]] molim potpisujte tako što ćete napisati 4 tilde (<nowiki>~~~~</nowiki>) ili kliknuti na gumb [[Slika:Signature icon.png]] na alatnoj traci.

Još jednom, dobro došli!






Inačica od 10. lipnja 2008. u 18:25

Dobro došli na Wikipediju na hrvatskom jeziku, započetu 16. veljače 2003. - slobodnu enciklopediju!

Pozivamo vas na sudjelovanje u rastu ove svima dostupne enciklopedije. Ovdje su neke od stranica koje bi vam mogle pomoći:

  • Wikipedija - što je Wikipedija, povijest i organizacija projekta
  • Pomoć - kako sudjelovati, što treba znati, kako koristiti?
  • Slike - obvezno pročitati prije postavljanja bilo kakvih slika

Ako želite vježbati, možete to raditi na stranici za vježbanje, u slučaju da vam zatreba pomoć, pogledajte:

Svoje doprinose na člancima ne potpisujte, dok komentare na pripadajućim stranicama za raspravu, suradničkim stranicama i Kafiću molim potpisujte tako što ćete napisati 4 tilde (~~~~) ili kliknuti na gumb na alatnoj traci.

Još jednom, dobro došli!


Damirux 02:09, 24. lipnja 2006. (CEST)[odgovori]

Osiromašeni uranij

Gornjem članku falile su međuwiki poveznice i kategorija, a uobičajeno je da članak započne masnim slovima. Ako treba pomoć, slobodno se javite bilo u kafiću, bilo nekom aktivnom administratoru. Lijep pozdrav SpeedyGonsales 00:42, 25. lipnja 2006. (CEST)[odgovori]

Nema potrebe za izvinjavanjem, najbolje se uči na primjeru, zato sam ukazao na ono što je nedostajalo članku dok još nije bio gotov. Ponekad se dogodi da suradnici rade i po mjesec dana na wikipediji a ne nauče osnove uređivanja:
  • kvalitetan sadržaj
  • wikipoveznice
  • kategorija/e
  • međuwiki poveznice
Ako se nađe još poneka slika ili tablica, puna šaka brade ;-) Skoro zaboravih, kad se ostavljaju poruke na stranicama za razgovor, 4 tilde (~) ostavljaju ime (bolje je tako se potpisati jer ime je ujedno i poveznica na suradničku stranicu, a ima i datum i vrijeme kad je poruka napisana). SpeedyGonsales 01:33, 25. lipnja 2006. (CEST)[odgovori]

Fuzija

Gornji članak je djelomično na srpskom jeziku, zato bih te zamolila da još jednom pročitaš neke stranice:

Nažalost, postavljaš datoteke bez opisa u Sažetku gdje bi se trebao navesti izvor, odnosno adresa s koje si preuzeo fotografiju, dalje nedostaje Dozvola, što je jako bitno. Uskoro bi sve takve datoteke mogle biti izbrisane, pa te molim da zadovoljiš uvjete postavljanja, ukoliko ne želiš da se to dogodi. Za primjer možeš kliknuti u članku Hidrogenska bomba na fotografiju i pogledati koje podatke sadrži stranica slike. Lijepi pozdrav :-)) --Roberta F. 02:32, 3. srpnja 2006. (CEST)[odgovori]

Ponovni pokušaj

Moja namjera je bila pružiti podršku i upute, kao što sam ih i ja dobivala na početku. Pa ja nisam na početku suradnje na Wikipediji ni dobrodošlicu dobila. Ja sam Fuziju jutros krenula ispravljati, ali mi je nažalost pred sam kraj ispravaka nestala stranica, zato sam na kraju iz očaja stavila stub. Meni nije teško pregledavati članke suradnika i nema potebe za nikakvim uvredama s tvoje strane. Ja uvijek stojim na usluzi i spremna sam pomoći. To što sam ti ukazala na neke nedostatke je bilo u dobroj namjeri, a da su članci vrijedni opstanka dokazuje i to što sam odmah reagirala na njih, postavila sliku i napravila neke preinake. Naravno da se novi suradnici češće prate i upozoravaju na eventualne propuste. Zaista ne vidim razlog za "rogušenje". Samo ti nastavi pisati članke i dalje, nisam rekla da ne valjaju, već treba neke stvari prepraviti, no to si sigurno doživio i kroz školovanje, pa nisu te nastavnici upozoravali na nedostatke da te potjeraju iz škole, već da budeš bolji. A za slike sam te upozorila jer je krenula akcija brisanja datoteka bez izvora i dozvole. Samo ti nastavi s pisanjem članaka i slobodno pitaj za pomoć kada trebaš. Lijepi pozdravi :-)) --Roberta F. 13:29, 3. srpnja 2006. (CEST)[odgovori]

  • He, he naišao si na suradnicu koju je teško naljutiti :-)). Za prvu ruku bih ti preložila da članak Hidrogenska bomba proširiš i s opisom najprije Atomske bombe, zapravo pogledaj kako su napravljeni članci na en i de:wiki i što je sve u njima. Ja sam maloprije spojila početak članka o Atomskoj bombi i tvoj članak o Hidrogenskoj u zajednički članak Nuklearno oružje. Tako da bi njega sada trebalo proširiti i onda će biti usklađen s ostalim wikipedijama :-)).
  • Dalje, najbolje je koristiti slike sa zajedničkog poslužitelja commons:Glavna stranica, u tom slučaju ne moraš raditi nikakvu evidenciju postavljanja, već joj u ostale podatke koji su potrebni za dobivanje slike upišeš ime. Slike koje su na ostalim Wikipediama, preuzimaš postavljanjem, s tim da uvijek navedi, kako sam ti rekla, adresu (jednostavno ju presnimi u sažetak) i obavezno navedi istu dozvolu koja je navedena i na stranici s koje si ju preuzeo.
  • Znači s ostalih wikipedia možeš preuzimati podatke (uz navođenje s koje stranice), tekstovi se također slobodno prevode s ostalih wikipedia, ali za sve ostale tekstove i materijale moraš imati dozvolu koja ukoliko se dobije, se navodi u sažetku i stranici za razgovor. Kao primjer pogledaj članak 111. brigada. Fotografije sam postavila na commons, napisala izvor (Hrvatski časnički zbor), također sam njihovu adresu stavila kao vanjsku poveznicu i na stranici za razgovor napisala da su nam oni ustupili materijale.
  • Nije potrebno postavljati sve prikaze eksplozije na svakom testu. Ovo je ipak enciklopedija, prostor nije toliko ograničen, ali sadržaj na samoj Wikipedij treba biti sažet. O tome ti preporučujem pročitati Wikipedija:Inkluzionizam.
  • O prebacivanju Wikipedije na CD ti ne bih znala dati odgovor, možda to možeš pitati Speedyja, on je u tome daleko stručniji.
  • Kod prevođenja stručnih tekstova javlja se problem da trebaš imati ili znanje ili stručne rječnike za takve članke. Naravno da su opći rječnici siromašniji stučnim riječima, ali zato postoje tehnički, medicinski, ekonomski... i svi ostali rječnici. Svaka riječ ima neki prijevod, samo je pitanje da li su nove riječi dobile već hrvatsku inačicu. Kako pišem i članke iz medicine, znam da neke riječi još nisu "pohrvaćene" možeš npr. pogledati Rak dojke i vidjeti da sam one riječi koje nemaju hrvatsku inačicu stavila kao kurzivni tekst.

Ne brini za Fuziju već ćemo je polako ispraviti, sve jezgra u jezgre i tako dalje redom ;-)) Lijepi pozdravi :-)) --Roberta F. 17:24, 3. srpnja 2006. (CEST)[odgovori]

Nuklearno oružje

Nema problema, s vremenom sve postaje bolje. To je normalno, isto tako, ono što ja ne vidim, vidjeti će netko drugi, pa će ispraviti ili dopuniti. I ja pregledavam ponekad svoje stare članke, pa se ljutim sama na sebe ;-)). Lijepi pozdravi --Roberta F. 00:29, 4. srpnja 2006. (CEST)[odgovori]

Obavijest za označavanje slika

Ovo je automatski generirana poruka/obavijest poslana svim suradnicima koji su postavljali slike prije stupanja na snagu nove politike označavanja slika (6. studenoga 2006.).
Na Wikipediji je u tijeku akcija sređivanja slika s nejasnim ili pogrešno naznačenim pravnim statusom.


Suradniče Net,

Molimo Vas da sve slike koje ste poslali, označite odgovarajućom oznakom o autorskim pravima, vodeći računa da oznaka odgovara pravnom statusu slike. Pogledajte ovo osnovno pravilo i ovaj popis oznaka za dozvole s kratkim objašnjenjima svake. Kratke Upute za označavanje starih slika će Vam pomoći ukoliko imate nedoumica.

Kada označavate slike, molimo vodite računa da osim oznake obvezno stavite i poveznicu (URL) prema site-u odakle je slika preuzeta; ako je slika skenirana, navedite naslov i autora publikacije i ISBN broj te publikacije; ako ste Vi autor, navedite to kao izvor (napomena: kod snimaka ekrana i skeniranih slika Vi niste autor slike). Ako smatrate da slika ispunjava uvjete za pravednu uporabu koji su navedeni na oznaci za dozvolu, navedite i obrazloženje za tu pravednu uporabu.


Popis slika koje ste postavili na Wikipediju na hrvatskom jeziku možete pogledati ovdje

Galeriju istih slika možete pogledati ovdje

Molimo vas da posebnu pozornost obratite na Vaše neoznačene slike.

Napomene:

  • Navedite izvor slike - ako ne navedete izvor, nemoguće je provjeriti oznaku!
  • Nemojte stavljati pogrešne oznake na slike, naročito nemojte stavljati „pravedna uporaba“ ili „javno dobro“ bez obrazloženja!
  • Slike koje po završetku akcije sređivanja nemaju jasno označen pravni status biti će brisane! To podrazumijeva i slike koje nemaju oznaku, one koje su pogrešno obilježene kao i one koje nemaju provjerljive podatke o izvoru.
-- Andrej Šalov 17:33, 15. studenog 2006. (CET).

Obavijest za slike

Na Wikipediji na hrvatskom jeziku je započelo sređivanje slika koje su nedovoljno i neispravno označene.

Suradniče,

Prema Općim uvjetima postave slika, Uputama za označavanje starih slika (koje su se do sada ignorirale) kao i Rezoluciji Zaklade Wikimedija, vi koji ste sliku postavili dužni ste ispravno opisati sliku i označiti je ispravnom oznakom autorskih prava.

Ovim putem ste zamoljeni posljednji put da sve slike koje ste postavili, označite odgovarajućom oznakom o autorskim pravima, vodeći računa da oznaka odgovara pravnom statusu slike i dodate info okvir Infoslika.

Ove kratke upute koje su u skladu sa ovom obaviješću će Vam pomoći ukoliko imate nedoumica.

Pogledajte i ovo osnovno pravilo i ovaj popis oznaka za dozvole s kratkim objašnjenjima svake.

Kada označavate slike, molimo vodite računa da osim oznake obvezno stavite i poveznicu (URL) prema site-u odakle je slika preuzeta; ako je slika skenirana, navedite naslov i autora publikacije i ISBN broj te publikacije; ako ste Vi autor, navedite to kao izvor (napomena: kod snimaka ekrana i skeniranih slika Vi niste autor slike). Ako smatrate da slika ispunjava uvjete za pravednu uporabu koji su navedeni na oznaci za dozvolu, navedite i obrazloženje za tu pravednu uporabu.

Popis slika koje ste postavili na Wikipediju na hrvatskom jeziku možete pogledati ovdje

Galeriju istih slika možete pogledati ovdje

Napomene:

  • Navedite sve podatke za slike koji se traže od vas
  • Ne stavljajte pogrešne oznake na slike, naročito nemojte stavljati „pravedna uporaba“ ili „javno dobro“ bez obrazloženja!
  • Krajnji rok za ispravak podataka o slikama je 23. ožujka 2008.

Slike koje nakon isteka roka ne budu imale sve potrebne podatke i jasno nedvosmisleno označen pravni status bit će obrisane!

Ova je poruka automatski poslana svim suradnicima koji su postavljali slike na Wikipediju na hrvatskom jeziku.
Ovu poruku je poslao administrator Andrej Šalov pomoću bota CrniBot 28. veljače 2008.

Prikaži

Molio bih te samo, da malo više obratiš pažnju pri uređivanju na "Prikaži kako će izgledati":

Pozdrav!--D tom 08:31, 26. ožujak 2008. (CET)

Molba!

Ej! Evo vidim da si novi, i ja sam. Još se uhodavam, pisajući tekstove. Ne bi bilo zgorega da koristiš šalabahter dok pišeš tekstove. Po tekstovima vidim puno nepotrebnih wikipoveznica. Nevalja kad ih je puno, a nevalj, ni kad ih je malo. U jednom tekstu si ih stavio puno, i pošto nemaju svoja usmjerenja, cijeli je tekst skoro crvene boje:)! Ma, ovo sam ti se javio najviše zato, jer uređuješ slična područja, koja i ja. Ja sam inače pirotehničar po zanimanju, i jako me zanima kemija. Ja često samo započmem neke tekstove o kojima ne znam puno, ali znam samo par bitnih stvari. Neznam koliko je to dobra zamisao, ali time samo malo potaknem nekoga drugoga da napiše nešto malo više o tome. Jedan od tekstova je fulminati i azidi. Ta dva teksta sam samo započeo, računajući, da ću ih ja ili netko tko već dođe urediti. Zbog toga se ja i ne potpisujem na tekstove koje uređujem. To se je i dogodilo, došao si i uredio, što mi je jako drago. E, sad, zamolio bih te nešto, i volio bih da to kad uhvatiš vremena ovih dana, da to napraviš! Molim te! Ovaj tekst azidi, koji sam ja započeo, a ti nadopisao, kojim sam tekstom skroz zadovoljan, da ono dolje gdje piše olovni azid, natrijev azid i mislim borov azid, da to odvojiš, u posebne članke. Puno je pogodnije, da ne bude sve na jednome mjestu, nego neka bude odvojeno. Jer kad ljudi budu tražili olov(ni) azid, neka mu ga otvori odmah, a netko koji ga bude ubuduće uređivao, da o njemu malo više napiše, karakteristike i ostale stvari! Ja sam već u vezi olova nešto bio počeo, pa se nadam da ćeš ti to malo doraditi! Fulminate, mislim isto da ćeš učiniti, srebrov, živin fulminat, itd.! Pozdrav, i unaprijed hvala!

Hvala što si se javio

Ma lako za to, ali mi je drago ma kakavo bilo da bilo, da neko uredi moj članak. Nije mi drago kad na dnu piše uredi ovaj članak prema pravilima wikipedije. Pa onda kao takavav tekst može uređivati bilio tko, koji nije član. I tako da moj niti jedan tekst to nema, ali mi je drago kad netko poput tebe uredi moj članak, onda vidim da ima nekih zainteresiranih. Ma to je sasvim nebitno kako ćeš ga urediti prepisa s neke enciklopedije ili prevea s engleske Wiki, glavno da je tekst ispravan. Moji tekstovi nemogu reći da su nekvalitetni, ali ono što se vidi je uistinu dokaz, da, mali su. Ja neke tekstove započmen, misleći da ću ih jednom zgodom opširno napisati kad dođe vrijeme, ali većinom ne vidim kad, pa to učini netko umjesto mene, kao što si ovom zgodom bio ti. Ja ti nisam on onih koji će samo prevesti s engleske Wikipedije, što ni ukojem slučaju nije loše, ali većinom nešto imam u glavi, a često otiđem do glavne knjižnice i pogledam po enciklopedijama, eventualno godine i formule. Ja većinom napišem tekst evo kao ovi post bez ičega, pa pustim nekome drugome da ga "boja", uređuje i wikipedizira. Boostis me je upozorio da to nevalja, da se ja više mučim od njih, a da oni nakraju dođu i samo eventualno urede i njima se prepisuju da su napisali taj članak. Neboj se, netrebaš me to napominjati, znam ja to i bez tebe. Inače hvala na nuđenoj pomoći, ako mi bude trebala, neboj se obratit ću ti se. Inače uvijek se potrudim naći odgovor, a kad ga neuspijem naći, onda većinom ga upišem u komjuter i tu čami i čeka svoj odgovor. Većinom mi na takva pitanja odgovara jedan momak iz www.e-skole. Zanima me trenutno kako izvaditi crveni fosfor iz NPK gnojiva?! Aj kad se rješiš tog posla, bi li mogao nešto napisati o ovim člancima:
-barij (kemijski element, bio bi red da se nešto malo napiše o njemu, mislio sam se koristiti www.pse ili tako neke strenice, ali nisam takvi, bilo bi korisno napisati nešto o njemu, pa ako oćeš, zašto ne!),
-crveni fosfor i bijeli fosfor, tj. uopće o fosforu da malo napišeš. Ja sam nešto malo sitno počeo, ali to je sve sitno, pa bih volio da nađeš nešto o njemu i da napišeš.
-Za benzofenon sam samo napisao da puno liči na aceton, ali mjesto metilnih, na karbonilnoj skupini ima dvije fenilne skupine. Treba nešto malo više naći o njemu i napisati.
-cijanid, napisati da je otrov, da je bez boje, okusa i mirisa, kao i voda, jedan od strogo čuvanih otrova baš zbog toga, jer kao takav može biti otrova za ljude i životinje.
-rovanol, isto nešto malo o njemu, vidim po forumima da dosta se govori o njemu, a nigdi da se nađe nešto o njemu!
-I ono standardno, o čemu sam ti već bio govorio, da MALO VIŠE napišeš o fulminatima, perkloratima i azidima. O azidima bih te zamolio da odvojiš posebno:-Natrijev azid, borov azid i olov(ni) azid! Jer kad netko traži o njima, onda bi bilo bolje da mu se otvori taj izravni okvir, a od tog malog članka da piše ispod nešto kao:"Malo više o tome pod članku: (azidi)!
Pozdrav i PUNO PUNO TI HVALA, NEZNAM KAKO DA TI SE UDUŽIM ZA OVO, ako me poslušaš i ako napišeš ovo što sam ti napisao. Nemoj misliti da je puno, iskreno, mislim da je to za 2 ure vrimena sve gotovo, iskreno, mislim da će biti uredu!

Puno hvalaaa!!!!

Ej! Evo ići ću kupiti ovih dana NPK ono gnojivo koje sadrži najviše fosfora! A što da ti kažem, još ću malo proučit ovo pa ću se bacit na posao, hvala ti puno, iman bome dosta toga za radit!!! Svaka ti čast, dugo tražim ovome odgovor, ali nikako, HVALA!!!