Amaterasu: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
Nema sažetka uređivanja
Redak 1: Redak 1:
'''Amaterasu''' je šintoistička božica Sunca. Ona je kći [[Izanagi]]ja, a rođena je iz njegovog lijevog oka. Njezin je brat bog Mjeseca.
'''Amaterasu''' je šintoistička božica Sunca. Ona je kći [[Izanagi]]ja, a rođena je iz njegovog lijevog oka. Njezin je brat bog Mjeseca, [[Tsukuyomi]].


== Izgled ==

Amaterasu se predstavlja kao ženu crne kose sa sjajnim Sunčevim zrakama iznad glave.


== Mitologija ==

Amaterasu je kćer boga Izanagija. Njegova je žena [[Izanami]]. Kad je Amaterasu rođena, Izanagi joj je dao moć nad nebom. Njezin brat Tsukuyomi vladao je carstvom noći. Izanagi je imao još jednog sina, Susana. Susano je bio bog mora i oluja. Smetao je svoju sestru. Ona je tada pobjegla u jednu špilju i Sunca je nestalo. Ali bogovi su se skupili, upalili baklje i zaplesali. Amaterasu je izašla i Sunce se ponovno pojavilo.

Inačica od 14. lipnja 2008. u 17:07

Amaterasu je šintoistička božica Sunca. Ona je kći Izanagija, a rođena je iz njegovog lijevog oka. Njezin je brat bog Mjeseca, Tsukuyomi.


Izgled

Amaterasu se predstavlja kao ženu crne kose sa sjajnim Sunčevim zrakama iznad glave.


Mitologija

Amaterasu je kćer boga Izanagija. Njegova je žena Izanami. Kad je Amaterasu rođena, Izanagi joj je dao moć nad nebom. Njezin brat Tsukuyomi vladao je carstvom noći. Izanagi je imao još jednog sina, Susana. Susano je bio bog mora i oluja. Smetao je svoju sestru. Ona je tada pobjegla u jednu špilju i Sunca je nestalo. Ali bogovi su se skupili, upalili baklje i zaplesali. Amaterasu je izašla i Sunce se ponovno pojavilo.