Set: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
Nema sažetka uređivanja
Redak 31: Redak 31:




{{commons|Category:Seth}}



[[Kategorija:Egipatski bogovi]]
[[Kategorija:Egipatski bogovi]]

Inačica od 17. lipnja 2008. u 19:14

Ovo je glavno značenje pojma Set. Za druga značenja pogledajte Set (igra).

Set (Seth, Suteh, Setesh ili Seteh) je egipatski bog pustinja. Najčešće se predstavlja glavom životinje slične vuku. Egipćani su nosili amajlije posvećene njemu tijekom bitke. Bio je štovan u Donjem Egiptu.


Djeca Geba i Nut

Geb, bog Zemlje, i Nut, božica neba, imali su četvero djece - Ozirisa, Izidu, Neftis i Seta. Izida i Oziris su bili blizanci, te su bili zaljubljeni u utrobi svoje majke Nut, koja je rodila i zvijezde. Kad su rođeni, Izida i Oziris su se vjenčali, iako isprva nisu imali djece. Neftis se udala za Seta, iako ga je mrzila, a voljela je Ozirisa. Set je mrzio svog brata i htio ga svrgnuti s vlasti.


Set i Neftis

Neftis se udala za Seta. Nisu imali djece, a kratko su bili u braku. Nisu se voljeli, a Set je bio ljubomoran jer je Neftis voljela Ozirisa. Zato je i otišla Ozirisu i rodila mu Anubisa. Anubisa je ostavila zbog njegovog izgleda, te je Anubisa odgojila Izida, njegova teta. Neftis nikada nije priznala sina, te se razvela od Seta. On je tada smislio plan za ubojstvo svog brata, pravednog Ozirisa.


Ubojstvo Ozirisa i Horusova borba

Set je ubio Ozirisa (pretvorio se u krokodila ili vodenkonja, prema jednom mitu, ili je Oziris žrtva zavjere). Set je rasijekao Ozirisovo tijelo, i razbacao ga po Egiptu, a spolni organi su bačeni u Nil gdje ih je pojela riba. Set je vladao, ali su Neftis i Izida uz pomoć Anubisa oživjele Ozirisa. Set se još morao boriti s Horusom, Ozirisovim sinom, te mu je izbio lijevo oko - Mjesec. Hathor je pomogla Horusu, čarobnim napitkom. Horus je pobijedio te je Set bio prisiljen povući se. Ulogu u postavljanu Horusa na prijestolje imala je Neit, božica rata. Set se dogovorio s bogom Ra da će ga štititi od gigantske kobre, Apop ili Apopis.







Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Set