Konstantin XI. Paleolog: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
m Uklonjena promjena suradnika 89.216.132.234, vraćeno na zadnju inačicu suradnika WikiDreamer Bot
Redak 1: Redak 1:
{{zaglavlje}}
{{zaglavlje}}
'''Konstantin XI''', poznatiji pod nadimkom "Dragaš" bio je posljednji nikad okrunjeni [[Bizant]]ski car. Bio je jedini biz. vladar južnoslovenskog, odnosno srpskog podrijetla. Svoju vlast obilježio je mirno do pred smrt koju mu zadaje [[Mehmed II.]] koji tim činom i činom osvajanja prijestolnice [[pravoslavlje|pravoslavlja]] daje sebi nadimak "Osvajač".
'''Konstantin XI''', poznatiji pod nadimkom "Dragas" bio je posljednji nikad okrunjeni [[Bizant]]ski car. Svoju vlast obilježio je mirno do pred smrt koju mu zadaje [[Mehmed II.]] koji tim činom i činom osvajanja prijestolnice [[pravoslavlje|pravoslavlja]] daje sebi nadimak "Osvajač".


{{izdvoji}}
{{izdvoji}}

Inačica od 15. srpnja 2008. u 10:11

Konstantin XI, poznatiji pod nadimkom "Dragas" bio je posljednji nikad okrunjeni Bizantski car. Svoju vlast obilježio je mirno do pred smrt koju mu zadaje Mehmed II. koji tim činom i činom osvajanja prijestolnice pravoslavlja daje sebi nadimak "Osvajač".


Konstantin koji se nije htio predavati bez borbe okupio je solidnu vojsku za obranu Carigrada, premda nije dobio veliku pomoć sa Zapada(nešto Ugara, Venecijanaca, Maltežana i nekolicina dobrovoljaca iz Đenove)jer i sam Zapad bijaše opterećen ratovima i problemima. Carigrad je za obranu na koncu imao oko 5.000 konjanika i 15.000 vojnika uz zastarjele bojne sprave, dok je protivnik imao 5 velikih topova te druge mnogobrojne bojne sprave koji su u dobroj mjeri presudili u korist Turaka. Mehmed II imao je na raspolaganju oko 100.000 ratobornih Turaka. Krimski Tatari-ostatak "Zlatne Horde"(tada posjedovali vojsku od 100-150.000 ratnika) dali su mu do znanja da će stati na njegovu stranu ukoliko Rusi ili Ugri pošalju svoju vojsku u obranu Carigrada. Pred odlučnu bitku koja će trajati puna 54 dana, odigrala se je pomorska bitka uz prijestolnicu koju su na početku dobili Grci da bi na kraju Turci uništili bizantsku pomorsku vojsku i sve njihove brodove. Grčki gubici bili su 35 velikih ratnih brodova te 100 manjih sa 5.000 vojnika, turski gubici bili su 18 velikih brodova te 55 manjih uz 3.500 mrtvih vojnika. Kopnena bitka bila je samo donekle neizvjesna jer nakon saznanja da pomoć sa zapada neće stići, poraz je bio očit.Turci prodiru u slabo branjeni dio grada koji je bio i slabo utvrđen pa je rupa koju je prouzročio top bila sudbonosna za pad Carigrada te tada biva odlučno skršen otpor branitelja koji su već bili na izmaku snaga.Sam car gine u odlučnoj bitki za Carigrad gdje Konstantin pogiba sa 120 konjanika te 200 pješaka u zadnjem jurišu na neprijatelja pred glavnim vratima grada.Turci su njegovo tijelo kao i tijela večine poginulih u zadnjem pokušaju odbrane od konačnog pada Carigrada pokopali u zajedničku grobnicu na nepoznatom mjestu. Ukupni gubici branitelja smatraju se oko 4.500 konjanika, 14.000 vojnika te 45.000 civila. Gubici osvajača bili su također veliki oko 15.000 konjanika, 20.000 pješaka, 3.000 streličara te 250 upravljača bojnih sprava. Ostat će zabilježen podatak i o strašnom masakru koje su izvele turske paravojne formacije (plaćenici, pljačkaške bande, dobrovoljci) koji su ubijali, sakatili, silovali, odvodili u roblje, pljačkali i uništavali sve što im se nalazilo na putu. Taj masakr trajao je puna tri dana a prekinut je sa ulaskom Mehmeda II u Carigrad.

Nedovršeni članak Konstantin XI. Paleolog koji govori o vladaru treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.