Saturn (automobil): razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m robot Mijenja: hu:Saturn (autómárka)
m robot Dodaje: zh:土星汽车
Redak 61: Redak 61:
[[sv:Saturn (bil)]]
[[sv:Saturn (bil)]]
[[tr:Saturn (otomobil)]]
[[tr:Saturn (otomobil)]]
[[zh:土星汽车]]

Inačica od 16. srpnja 2008. u 19:51

Saturn
Vrsta podružnica u potpunom vlasništvu
Osnovana 1. siječnja 1985.
Sjedište Spring Hill, Tennessee, SAD
Djelatnost(i) automobilska
Holding tvrtka General Motors Corporation
Slogan Like Always, Like Never Before.
Web stranica www.saturn.com

General Motors počeli su proizvodnju automobila Saturn oko 1990., uglavnoma kao odgovor na uvoz malih japanskih automobila koji su se uvozili u SAD. Glavno sjedište Saturna i glavni tvornički lanac je smješten u Spring Hill, Tennessee, koji je izabran 1985., nakon duge tražnje dobre lokacije.

Prodavači Saturna (zvani "retailers" od strane kompanije) su ohrabreni da prodaju vozila po listnim cijenama. Kupci su zadovoljni s prodavačima koji su među najjačima u SAD. Kompanija je dobila zasluge za uređenje proizvodnog proces, a i za njihove inovacije poput fleksibilnih plastičnih panela.

Povijest

Kada je počela njegova proizvodnja, Saturn je bio jak odgovor od GM-a. Produkti firme su se koristili kao zasebna platfoma (Z-Body) i posebni motor (1.9 L Saturn I4 motor).

U novije vrijeme Saturn je na neki način postao američka inačica Opela. Trenutni modeli Saturna su roadster Sky, limuzina srednje klase Aura, kompakt Astra i terenac srednje klase Outlook. Izuzev modela Outlook, koji se gradi na istoj platformi kao i GM-ovi modeli za američko tržište poput Buicka Enclave i GMC-ja Acadia, svi modeli Saturna su vrlo slični Opelima za europsko tržište. Model Sky je gotovo identičan Opelu GT, Astra je tek neznatno promijenjena u odnosu na istoimeni Opelov automobil, dok Aura mnoge sličnosti dijeli s Opel Vectrom. Za modelnu godinu 2008. najavljen je i redizajnirani model terenca VUE, izgleda gotovo identičnog Opel Antari.