Šumski slon: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
TXiKiBoT (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: ko:둥근귀코끼리
Alexbot (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: zh-yue:圓耳象
Redak 46: Redak 46:
[[sl:Afriški gozdni slon]]
[[sl:Afriški gozdni slon]]
[[sv:Skogselefant]]
[[sv:Skogselefant]]
[[zh-yue:圓耳象]]

Inačica od 19. srpnja 2008. u 16:30

Šumski slon
Status zaštite

Status zaštite: Ugroženi

Sistematika
Carstvo: Životinje
Koljeno: Svitkovci
Razred: Sisavci
Red: Proboscidea
Porodica: Elephantidae
Rod: Loxodonta
Vrsta: L. cyclotis
Dvojno ime
Loxodonta cyclotis
Matschie, 1900
Raspon

Šumski slon (Loxodonta cyclotis) je zasebna vrsta slona, iako je tradicionalno smatran podvrstom afričkog slona (Loxodonta africana). Zasebnost vrste šumskog slona je dugo bila sporna, pa se čak i danas povremeno osporava.

Šumski slon je sa 2,40 m visine u ramenima značajno manji od svog rođaka iz savane. Kao što mu ime govori, živi u džungli i ima značajnu ulogu u širenju sjemenja i održavanju raznolikosti biljnog svijeta u svom okruženju. Pravo stanište su mu tropske kišne šume, između ostalog u Zairu, Kamerunu i Srednjoafričkoj Republici.

Lovci na veliku divljač i domaće stanovništvo povremeno izvještavaju o susretima s još manjom vrstom slonova koja je 1906. opisana pod imenom patuljasti slon (Loxodonta pumilio), ali ju službena zoologija ne priznaje kao zasebnu vrstu. Moglo bi se raditi o jednoj podvrsti šumskog slona. Suvremena kriptozoologija ulaže napore da se dokaže postojanje tih životinja te da ih se prizna kao zasebnu vrstu.

Postoji teorija, da je kod ovih patuljastih slonova riječ o zakržljalim jedinkama šumskih slonova koji su još kao mladunčad bili odvojeni od majke i matičnog krda i uspjeli preživjeti u zaštiti šume. Obzirom da u čitavom životinjskom svijetu nema takvih slučajeva (ili bar nisu poznati), tu bi tezu trebalo tek dokazati.