Razgovor sa suradnicom:Roberta F./Arhiv 20: razlika između inačica

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Rjecina (razgovor | doprinosi)
Novi odlomak: Slika prisega iz Sv. Marka ev. u Zagrebu
Redak 929: Redak 929:


Kako bi se spriječilo nadglašavanje skupština Država Slovenaca, Hrvata i Srba je izglasala kako će se kasniji ustav kraljevine donesti dvotrećinskom većinom i to je bilo prihvaćeno od Kraljevine Srbije. Kako je prije donošenja ustava došlo do incidenta postalo je očito da nije moguće okupiti dvotrećinsku većinu pa je ustav donesen običnom većinom. Iz tako donešenog ustava će doči do pojave svih onih problema koji na kraju uništavaju Jugoslaviju--[[Suradnik:Rjecina|rjecina]] <small>([[Razgovor sa suradnikom:Rjecina|razgovor]])</small> 04:26, 21. srpanj 2008. (CEST)
Kako bi se spriječilo nadglašavanje skupština Država Slovenaca, Hrvata i Srba je izglasala kako će se kasniji ustav kraljevine donesti dvotrećinskom većinom i to je bilo prihvaćeno od Kraljevine Srbije. Kako je prije donošenja ustava došlo do incidenta postalo je očito da nije moguće okupiti dvotrećinsku većinu pa je ustav donesen običnom većinom. Iz tako donešenog ustava će doči do pojave svih onih problema koji na kraju uništavaju Jugoslaviju--[[Suradnik:Rjecina|rjecina]] <small>([[Razgovor sa suradnikom:Rjecina|razgovor]])</small> 04:26, 21. srpanj 2008. (CEST)

== Slika prisega iz Sv. Marka ev. u Zagrebu ==

Mogu! No trenutno zbog blokade Ante Perkovića koji nema pojma o povijesti i mnogim raspravama o temi smrti kralja Zvonimra nisam u mogućnosti da zamijenim. Kada se bude skinula blokada s moga pristupa da mogu prijavljen raditi na wikipediji onda ću moći zamijeniti. Drugo to je crkva Sv. Marka ev. na Gornjem Gradu, najpoznatija crkva u Zagrebu, s grbom Hrvatske i starim grbom Zagreba na krovu. Adresa Trg Sv. Marka, Zagreb. Freska Joze Kljakovića se nalazi u kapeli Sv. Filipa i Jakova koja se nalazi u sklopu crkve, na sjevernoj strani crkve. Najpoznatiji autori koji su radili u toj crkvi su Jozo Kljaković i Ivan Meštrović. Slično je rađeno i u Biskupiji kod Knina crkva Sv. Marije. Ta crkva je u II svjetskom ratu stradala, a Meštrovićeva Gospa obezglavljena od strane četnika. Šezdesetih godina XX stoljeća je obnovljena, ali ponovo je devastirana u Domovinskom ratu.
Inaće bavim se poviješću (do XVII stoljeća) te ne mogu dopustiti da netko samo tako ubacuje reference koje nije ni pročitao, kako kaže Ante Perković u samo 5 minuta on je problem riješio. Prema činjenicama sve su vijesti o nasilnoj smrti kralja Zvonimira nastale prije razaranja u Solinu, odnosno kraljevskih grobnica u Solinu (crkve Sv. Marije i Sv. Stjepana) od strane Turaka koje je nastalo po svoj prilici u XVI stoljeću po činjenicama da su tada bili napadali i Split.

Nenad I. H.Baor

Inačica od 21. srpnja 2008. u 10:01

Ostavite mi novu poruku ovdje


Arhiv 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20



Eksplozija

Ja ga i kopiram u word, i tako ka samo od tamo zalipim. HVALA na upozorenju, ubuduće ću to raditi, nisam znao!— Prethodni nepotpisani komentar napisao je Bengalka (razgovordoprinosi)

Čestitka

Roberta sretan ti Međunarodni dan žena i sve najbolje!

--Nikola Stuban 09:21, 8. ožujak 2008. (CET)

Glede brisanja razgovora sa suradnikom "Epp"

Bok.

Molim malu pomoć. Vidim kako se dobro kužiš u arhiviranje. Sad kad su stranice od suradnika "Epp" arhivirane, ne kužim kako više s njim komunicirati razgovorom. Ne postoji više "+" znakić. Jel sad prodecura malo drugačija kod razgovora?

Glede brisanja razgovora sa suradnikom "Epp" (2)

Hvala na objašnjenju. Sad je jasnije i arhiviranje je učinjeno i na mojoj stranici za razgovor.— Prethodni nepotpisani komentar napisao je Phantom25 (razgovordoprinosi)

Inicijalni eksploziv

Izvini, možeš li mi reći kako da izbrišem članak Inicijalni eksploziv, koji sam ja pisao ima tjedan dana, kad nisam baš toliko zna di ću pisat, a nije mi bilo dopušteno uređivanje. Tu nema teksta, jer sam taj tekst, koji sam pisao tu, premjestio u oni drugi tekst pod eksplozivi, i tu ga detaljno obradio i nadodao. Pomoć i hvala! p.s.-sretan vam dan žena!— Prethodni nepotpisani komentar napisao je Bengalka (razgovordoprinosi)

Zaobilaženje hrv. izraza, promicanje i namećanje tuđica

Roberta, ovo netko ufino pokušava progurat tuđice na šćetu hrvatskih izraza. Pogledaj ovo [1] . Isto vridi i za ovin pridložak {{lingvistika}}.
Ignorantsko nametanje tuđice. To se ne smi tolerirat. Ako se tom suradniku mile tuđice [2], neka ide na sh.wiki ili na sr.wiki, ti jezici volidu tuđice. Tuđice nisu u duhu hrv. jezika.
"Jezikoslovlje" je živi i uvriježeni hrvatski izraz, kako u svakodnevnom govoru, tako i u znanstvenom i stručnom nazivlju.
Institut je za hrvatski jezik i jezikoslovlje, [3]. Kubura 22:47, 8. ožujak 2008. (CET)

Biološko ratovanje

Bit će samo o bio. ratovanju, ima još dosta za pisati u tom članku. Ali bilo bi dobro kada bi se napisao članak o oružju za masovno uništenje, pa da se sve to poveže slično kao na engl. enciklopediji. pozdrav --Vatel 23:30, 8. ožujak 2008. (CET)

Naslovnica albuma

Molim Te,ako možeš - stavi mi ovaj cover albuma na moju stranicu Aleksandar Cepuš : http://hr.wikipedia.org/wiki/Slika:20070703_101203_3.jpg

Hvala Ti unaprijed! Pozdrav, Altersong 10:39, 9. ožujak 2008. (CET)

Wikipoveznice

Gopodin Perković kaže da je otvorio temu o pirotehnici, iako sam je ja otvorio i napisao, što nije sada bitno, ali tu nisam imao potrebe za wikipoveznice. Pročitao sam tekst, što se odnosi na poveznice i znam da je ovo računalo i da treba biti "umreženo" s njima, ali tu stvarno nemam potrebe. U vezi njih samo da te pitam, evo primjera: Bizantno Carstvo, ako želim staviti poveznicu, znam da mogu klikniti na tipku ab, ali onda bude crvene boje, a da je bilo u kontekstu Bizantnim Carstvom, kako bi onda to rješio, da me usmjeri na taj tekst?! Hvala što vam se mogu javiti za pomoć!

Hvala na dobrodošlici

Pozdrav od Antonia!

---> Poslužitelj

Daj pliz ako ćeš stavljati Premjesti na commonse ispravi JD-ja ili JD-stara u PD-self i PD-old. Thnx --Zapos 15:39, 11. ožujak 2008. (CET)

Bot flag

Hi White Cat, can you please remove hr wiki from user-config for now (rc flooding), and, after new bot policy is defined you will be informed, then you can put request for bot flag, this will take probably about 7 days (for new policy), thank you for understanding and best regards. :-)) --Roberta F. 22:36, 2. ožujak 2008. (CET)

Has the flag been granted? -- Cat chi? 23:37, 11. ožujak 2008. (CET)

Hvala

od --D tom 08:04, 12. ožujak 2008. (CET)

Bot flag and name

White Cat, please notice, our bot policy says there must be word "bot" included in bots name, so, can you please put request for changing your bots name at Wikipedija:Zahtjev za promjenu imena suradnika and after username is changed you can put your request for bot status at Wikipedija:Botovi/Zahtjevi za status. :-)) --Roberta F. 13:30, 12. ožujak 2008. (CET)

I can't due that. I avoid the word "bot" in my bot username. On all wikis the word 'bot' is recommended not 'required' (it says 'should' rather than 'must'). I would suggest such an alteration in the newly drafted bot policy. -- Cat chi? 14:05, 12. ožujak 2008. (CET)

slike

smijem li skenirati i objaviti slike koje su u posjedu Hrvatskog Državnog Arhiva i Hrvatskog Povijesnog Muzeja a koje objavljuje Pojić iz HDA u knjizi o 369 pukovniji ?

smijem li slike koje su objavljene u knjizi HDA a označene su da su u vlasništvu HDA i HPM objaviti na wikipediji?

[4] Pick another pic :)--Zapos 14:37, 14. ožujak 2008. (CET)

Da bio je na tom vašem hrvatskom jeziku sve što sam znao sam preveo na ijekavicu i čak sam i napisao da neko pregleda da li je sve uredu prevedeno....A aj ti uporedi hrvatski i srpski, i hrvatski i italijanski....mislim da su hrv i srp nešto sličniji i ako bi ti možda želeo da nisu.....Nijedna samo srpska reč nije bila u članku (tipa voz,vazduh itd....) a i da je bila mogao je neko da je prevede bez problema...Izgledam da tebi smeta Sinđelić,što je to članak o srpskom vojvodi koji nije nikakve veze imao sa hrvatima osim možda što ih je smatrao za bratski narod....A ti samo preti i blokiraj boli me k**** kada vam nestane argumenata vi samo blokirate(ne hrvati već ova hr vikipedija)....Ja uvek mogu da tražim da mi promene IP adresu,tako da nećeš mnogo učiniti.Jako mi je glupo što moram da vodim ovaj razgovor ali ipak moram.Ja napišem da su ustaše bili zločinački pokret,a vi me za to blokirate!!!!Pa da li je to normalno!?Oni su bili fašisti koji su služili Nemačkoj bili njeni saveznici,pa 10000 ustaša se borlio pod Staljingradiom...Ja dobijem ban zato što napišem da je vojvoda Momčilo Đujić pomagao srpski narod u krajini...Pa zar nije!?Slao je pare za nabavku oružja....Kao što je i šiptarska emigracija pomagala (i pomaže )OVK,pa ne znači da je to dobro ili da je članak u kome je to napisano velikoalbanski.Izgleda da nije problem u neutralnosti i tačnosti nečega već je problem da se nešto srpsko slučajno ne prikaže u dobrom svetlu,pa makar i šanse za to bile nikakve,pod izgovorom da je to nekakav "ćetnićki stav" i šta ja znam....Ti me banuj baš me briga samo da ti kažem da se ophodite krajnje bahato i neprimereno kada me za svaku sitnicu banujete,za sve što vam ne valja....Vi pričate na stranicamam za razgovor kako Srba nema ni 3mil,kako smo cigani i šta ja znam,a ja kada napišem na stranici tekst kojim objašanjavam moje viđenje stvari vi me banujete na mesec dana....--Vule91 12:53, 17. ožujak 2008. (CET)

blokada

Htio bih te moliti za pomoć. Radim već od početka Wikipedije u Němačkoj i Engleskoj Wikipediji, i ponekad u Češkoj i Hrvatskoj. Nikada nisam imao probleme a kamoli da sam bio blokiran. Sada se to dogodio a mislim, bez ikakvih razloga.

Priča je sljedeća: Nedavno sam našao članek u New York Times. Htio sam napisati informacije iz tog članka u Hrvatsku wikipediju (Gojko Šušak). Na početku mi administrator Andrej Šalov to vratio bez razloga. Napisao sam, da vraćanje bez navoda razloga je protiv Wikibonton. Onda mi napisao razlog "nije na hrvatskom, drugo, to je totalna budalaština" a poslije kratkog razgovora mi blokirao iz Hrvatske wikipedije zbog "lažni izvori u članku Gojko Šušak".

Naravno ne znam da li New York Times (najuglednije novine na svijetu) pišu istinu ili ne. Ne MOGU to znati. I bilo bi mi drago ako neko nalazi bolje izvore. Ali očigledno Andrej Šalov misli da ja sam nekakvi srpski agitator, i to mišljenje je mu dovoljni razlog za blokadu.

Sada sam blokiran i ne mogu niti razgovarati s ljudima. Možes mi pomagati?

P.S.: ... i najveća ironija je to: Srpski? Ja sam Austrijanac, i veliki prijatelj Hrvatske :-)

Nahabedere 147.231.6.9 14:30, 18. ožujak 2008. (CET)

Upravo sam saznao da administrator nikada ne smije koristiti blokadu u slučaju gdje je sam involviran: en:Blocking_policy#When_blocking_may_not_be_used. Napisao sam mu to . Nadam se da priznava barem to pravilo. Nahabedere 147.231.6.9 17:41, 18. ožujak 2008. (CET)

Andrej Šalov nije mi blokirao zbog pravopisa. Razlog je bio: "lažni izvori u članku Gojko Šušak". Blokada zbog toga da sam koristio kao izvor najuglednije novine na svijetu! Je vam jasno što to znači? Naravno NYT ne uvijek piše istinu (to nikada se nemože znati), ali kada ne smijemo koristiti New York Times kao izvor, onda 99,9% suradnika Hrvatske Wikipedije moraju biti blokirani (skoro svi koriste manje ugledni izvori ili pišu stvari bez izvora). Tako, je jasno da sam blokiran ne zbog objektivnih ali zbog politickih razloga (a tačno zbog toga imaju na Engleskoj Wikipediji takva pravila blokiranja). Nahabedere 147.231.6.9 13:53, 20. ožujak 2008. (CET)

Pitala si "gdje piše da si blokiran zbog pravopisa". Hmmm, sada ne razumijem ... razlog "pravopis" je došao od TEBE i kao odgovor sam ti pisao da pravopis NIJE bio razlog pro blokadu. Ja uopće nisam koristio slovo "pravopis" na početku našeg razgovora.
Psala si da "nisi jedini suradnik koji na neki način kažnjen". Oprosti, ali pitanje, je li blokada opravdana ili ne, ne ovisi o tom kolik ljudi su bili blokirani. Ovisi samo o tom je li razlog pro blokadu opravdan ili ne. Taj razlog sam već naveo, ali pro jasnost to još jednom ponavljam:

Razlog je bio "lažni izvori u članku Gojko Šušak". Blokada zbog toga da sam koristio kao izvor najuglednije novine na svijetu! Naravno NYT ne uvijek piše istinu (to nikada se ne može znati), ali kada ne smijemo koristiti New York Times kao izvor, onda 99,9% suradnika Hrvatske Wikipedije moraju biti blokirani (skoro svi koriste manje ugledni izvori ili pišu stvari bez izvora). Tako, je jasno da sam blokiran ne zbog objektivnih ali zbog politickih razloga (a tačno zbog toga imaju na Engleskoj Wikipediji takva pravila blokiranja).

Možda taj opis situacije nije potpuno jasan (napišem to već 3. put, a do sada nisi odgovarala na to što sam napišao, i umjesto toga si navela druge stvari kao "pravopis", "veći broj blokiranih"). Tako, ako sam nešto loše opisao, molim te, reci mi, gdje ta nejasnost je. Nahabedere 147.231.6.9 14:34, 21. ožujak 2008. (CET)

Hvala! Nahabedere (razgovor) 13:11, 27. ožujak 2008. (CET)

Potpis

procito dvaput al nisata nisam skonto Man Usk 19:15, 19. ožujak 2008. (CET)


Sad sam car he-he.Fala Usk Man 19:24, 19. ožujak 2008. (CET)

Nema me država, još da sam pametniji di bi mi bio kraj... Definitivni potpis!!! : Man☺ Usk☼ 19:28, 19. ožujak 2008. (CET)

Ime

Jel još uvijek trebam promjeniti suradničko ime? --L84AD8 (razgovor) 10:27, 20. ožujak 2008. (CET)


Smrt 12 banjalučkih beba

Pozdrav, zanima me koji dio teksta ili koje rečenice smatraš da nisu prevedeni, pa si tekst prebacila u stranu za razgovor.Rade Nagraisalovic (razgovor) 09:31, 26. ožujak 2008. (CET)

Wikicitati » Osim toga, tablica s detaljnim podacima o umrloj djeci (novorođenčadi, ne bebama), zapravo njihovim majkama, je također neprimjerena.Lijep pozdrav :-) --Roberta F. 11:01, 26. ožujak 2008. (CET)«

Zar se i na hrvatskom ne kaže beba i zašto je tablica neprimjerena, možeš li malo pojasniti?Rade Nagraisalovic (razgovor) 11:27, 26. ožujak 2008. (CET)

Može li neki odgovor?Rade Nagraisalovic (razgovor) 14:47, 26. ožujak 2008. (CET)

Roberta F. na sh.wikt

Posto sam promenio korisnicko ime "Roberta F." na "Impersonation1" i pokusao da promenim "Roberta Flod" u "Roberta F.", dobio sam poruku "Cannot rename user Roberta F. as this username is reserved for a global account.". To znaci da bi trebalo da je sad to u redu. Treblo bi da mozes da se ulogujes na sh.wikt kao Roberta F. pomocu globalne lozinke. Javi mi kako je to proslo ili na strani za razgovor na sh.wikt ili na email. --millosh (razgovor (sr:)) 11:32, 26. ožujak 2008. (CET)

hrvatski skladatelji

Poštovana,

zainteresirani smo proširiti podatke o hrvatskim skladateljima iz vlastite baze podataka. Možete li nas uputiti na nekoga od administratora čije je to područje kako bismo ubrzali proces unošenja podataka. Zahvaljujem.

Karlo Matić za Koncertnu direkciju Zagreb projekti2008@kdz.hr

Dogovorena suradnja. --Roberta F. 12:55, 26. ožujak 2008. (CET)

Hvala ljepa na dobrodošlici i savjetima. Pozdrav.

Hrvatske

Ono nije bio nikakav vandalizam, već opravdane izmjene. Točno, informacije imaju veze sa poviješću moderne države Hrvatske, i većina čini sastavnu čest povijest Hrvata kao naroda - ali u potpunosti su neodgovarajući tim člancima, jer ne spadaju tu. To bi isto bili kao kada bi bio članak "Kneževina Srbija", a spominjao Novi Sad. HrvatskaIstina (razgovor) 23:16, 28. ožujak 2008. (CET)

promjena suradničkog imena

Bog! Ja sam probao ovo.

http://hr.wikipedia.org/wiki/Razgovor_sa_suradnikom:Donatus#promjena_suradni.C4.8Dkog_imena

Ako bi se dalo popraviti brisanjem postojećeg "Aradic" --Anto (razgovor) 11:35, 29. ožujak 2008. (CET)

Bela -arrhiviranje razgovora

Ej, bog, dugo se nismo čuli ! Ne znam sigurno što znači arhivirati, (odnosno kako je onda dostupno - iako osim nekoliko tamošnjih linkova suradnika i administratora više i nema nešto jako aktualnoga), čini mi se već malo predugačko, vjerovatno bi bilo dobro arhivirati. Pretpostavljam da obično brisanje nije uobičajeno. Hvala na pitanju, puno mi je bolje, iako još moram jedno pet puta dnevno piti tablete protiv bolova, ali sam prilično ojačao. Duže me nije bilo na wikipediji, jer sam se malo prešaltao na riječnik, posebno na akronime, opet vezano uz tehničku kulturu (sve upute i tekstovi vrve sa kraticama koje normalan čovjek u pravilu ne razumije, pa pokušavam pomoći koliko mogu). Ako Te zanima i tamo sam pod "Bela". Puno pozdrava do daljnjega Bela (razgovor) 18:09, 29. ožujak 2008. (CET)

Zamolba

Možeš li mi reći koji je latinski naziv caklenjače, da je mogu pronaći na en.wiki? --Vatrena ptica (razgovor) 10:33, 30. ožujak 2008. (CEST)

Odgovor

Ne mislim suradjivati na hrvatskoj Vikipediji - dosta je necivilizirano pisati malim pocetnim slovom ime naroda koji se mrzi - zato sam se malo narugao tome. Vidim da ti podrzavas to cemu se ja rugam. Razlog vise da ne suradjujem uopce

--Dalibor Bosits © 11:27, 5. travanj 2008. (CEST)

Vanjske poveznice i drugo vezano uz Opatiju

Prvo. Ako zbog ničeg drugog link na nas site je mogao ostati zbog galerije slika i WEBCAMERE. Dugo postojimo i nerijetko imamo više informacija o eventima od TZ i Grada.

Drugo. Moja prijatelj Drazen Turina i gospodja Radojka, koja je cesto suradjivala sa nama, su dragi ljudi ali nisu najpoznatiji Opatijci.

Trece. Ne mogu steci dojam da je stranica admiistrirana od IDSovaca kada u tekstu o politici nalazim slijedeci tekst: Po posljednjim istraživanjima s kraja 2006. godine IDS uživa podršku 30% birača Opatije, Nezavisna lista Amira Muzura 20%, slijede SDP, HDZ, HSU i HNS. Ostale stranke ne prelaze izborni prag.U tako sturom politickom tekstu izgleda vrlo tendeciozno.

I za sada cetvrto. Revnosno ste skinuli link i ne primjetivši da je tekst pod zemljopis u potpunosti pokraden sa naslovnice naseg sitea: Smještena podno planine i parka prirode UČKA, Opatija (u prošlosti poznata i pod imenom Abbazia) pruža izvrstan odabir za odmor ljeti i zimi. Predivna priroda, parkovi, stare austro-ugarske ville, šetališta i plaže već 160 godina privlače turiste iz Europe i svijeta. Opatija je vodeće turističko mjesto u Republici Hrvatskoj za organizaciju kongresa, seminara i savjetovanja. Festivalima, koncertima, izložbama i drugim kulturnim i sportskim događanjima Opatija tijekom cijele godine nudi sadržaje vrijedne pažnje!

Tekst ne morate ukloniti, isto kao sto niste trebali ukloniti nas link.

Srdačan pozdrav iz Opatije!

Tomislav Vukušić dipl.ing. M.Tita 216 51410 Opatija

9.999 --Dalibor Bosits © 11:54, 7. travanj 2008. (CEST)

Prebacivanje

Ja se ispričavam, ako sam nešto zeznio, samo sam pokušao ono maknuti da nebi slučajno onako ostalo. Spojen sam na IRC i evo na njemu su me uputili o tome. Hvala i još jednom se ispričavam.


Zrakoplov

Definicija zrakoplova:Zrakoplov je svaka naprava koja se održava u atmosferi zbog reakcije zraka, osim reakcije zraka u odnosu na zemljinu površinu (definicija prema Zakonu o zračnom prometu Republike Hrvatske).


Samo da te napomenem da se u zrakoplov ubraja i helikopter, pa kako onda znati šta je u pitanju, avion ili helikopter.Rade Nagraisalovic (razgovor) 20:59, 13. travanj 2008. (CEST)

Onda bi trebalo obrisati onaj člank o zrakoplovima, gde stoji:Zrakoplov je svaka naprava koja se održava u atmosferi zbog reakcije zraka. Ako napišemo zrakoplov, odakle čitalac može da zna da je reč baš o avionu, jer zrakoplov može biti helikopter, avion i neki baloni. Može da pomisli da je kisik trebao da stigne balonom u Banja Luku. Što se tiče zadiranja u privatnost osoba, pa one su same dale te podatke Glasu Srpskom i drugim novimama i televizijama, i ti podaci su javni ovde u BiH, ne vidim zašto je to onda zadiranje u nečiju privatnost, ako su majke odlučile da daju te podatke javno. Rade Nagraisalovic (razgovor) 21:42, 13. travanj 2008. (CEST)

Zahvala!

Robica, puno ti hvala na čestitki i na svoj pomoći koju si mi dosada pružila, divna si osoba. :)) --frk@ 10:20, 14. travanj 2008. (CEST)


..

Ok, od sada cu tako pisati... Hvala :) --Ciklamica

'jutro malena... si mi dobro, sad ću ispit jednu rakijicu za tvoje zdravlje. --Zeljko (razgovor) 03:25, 16. travanj 2008. (CEST)

Di ga stavit?

Pomoć molim!

Namjeravam napisati članak Tetovaža di da ga stavim u koju kategoriju ili šta već? Umjetnost?Pojma nemam! Spasi! Javi! Hvala.--Dome (razgovor) 16:07, 22. travanj 2008. (CEST)

Trenutno nisam prijavljem premda već imam otvorenu konto pod imenom Pero3pr što mi je moram priznati malo glupo. Imam volje (a i poprilično znanja) za područje novije duhovne glazbe i uređujući svoju stranicu pokušavam shvatiti kao se to radi pa bih malo po malo sređivao i ostale pojmove. Stoga sad i uređijem poveznice. Dakle glupo mi je o sebi pisati svojim imenom pa sam, eto trenutno ne prijavljeni korisnik. Morat ću se ulogirati zbog slika ali to ću malo kasnije Pozdrav i hvala na pomoći premda ju trebam malo više. Slavko Nedić

Budući da se dugo nisam ulogiravao pod imenom pero3p zaboravio sam lozinku pa ću ovo što sad radim završiti ovako a sutra ću se baviti s tim. Imam negdje zapisanu širfu ali ne znam gdje pa ću ju probati sutra pronaći sad mi je dosta pisanja za slijedeća dva tjedna (lažem al'nema veze). Pozdrav i laku noć

Hahhaah

Tebe ću da pitam? Najmanji bi mi bio problem Droberta da me "isključiš" pa i na m(ije)sec neće ti bit prvi put...

--Boris Godunov (razgovor) 16:28, 23. travanj 2008. (CEST)

hvala Robertač... treba ona stranica za pametnije stvari a ne za besmislice --Zeljko (razgovor) 17:55, 24. travanj 2008. (CEST)

filter spama?

ej, šta je ovo gore?

nemogu ovdje ništa promijenit zbog tog filtera spama. zbog stranice hnl-statistika!?!?
--Th dalibor (razgovor) 18:57, 25. travanj 2008. (CEST)

-------------------

Pozdrav, zanima me... kako napraviti nove infokvire? naime, odlucila sam napraviti clanke za ekipu Zvjezdanih staza i ponudjeni infokviri ne pasu bas uz clanak. Hvala :) Ciklamica

SADA SAM PRIMJETIO tvoj komentar na članak o deukalionu i piri. nema ih smisla razdvajat jer su zajedno u priči

čestitke...

primjećujem da se večini korisnika čestita wiki rođendan. Po čemu se bira kome se treba čestitati, a kome ne, jer evo mene nema 3 mjeseca i već ne zaslužujem čestitku- - deukalion i pira nema smisla razdvajati jer su u prići zajedno

--Hrcko 16:44, 26. travanj 2008. (CEST)

Repa

Da li se sićaš razloga zbog čega je brisana članak Repa. Imam problem sa biljkama lat.Brassica (kupus,kelj,zelje, kaula, gorčica...) kojih ima najmanje 15 vrsta jer je to hrv.repa a one su kupusnjače, zeljašice ili šta već.Da minjan naziv članka ili tvoj prijedlog, pomozi ka i svaki put do sad.--Dome (razgovor) 18:34, 26. travanj 2008. (CEST)

-***********-

Hey ma nije mi Zagreb blizu tako da ne :( Nazalost onaj infokvir mi nikako ne pase. Treba mi nesto za LIKOVE Zvjezdanih staza, kao sto ima na engleskoj wiki! da li postoji mogucnost kreiranja novih infokvira - ako da, kako? hvala :) Ciklamica

Hvala svejedno ;) Ciklamica

Lijep pozdrav Roberta!  :)) prebacila sam tekst iz članka Fosili u Fosil kao što si me molila pa pregledaj dali je sve ok. --Luna 17:42, 28. travanj 2008. (CEST)

Wikiprojekt

Pozdrav Roberta, na više wikipedija sam vidio wikiprojekte, pa me zanima ima li toga na hrvatskoj wikipediji. Mislio sam pokrenuti wikiprojekt Hrvati Bosne i Hercegovine i potražiti suradnike koji su zainteresirani pisati o nama, Hrvatima u BiH. Prioritetni članci bi bili Hrvati Bosne i Hercegovine i Bošnjačko-hrvatski sukob. Ovaj prvi sam počeo pisati u wordu kod sebe kući i bit će opširan i iscrpan (tu će biti ama baš sve o bh. Hrvatima, od povijesti, kulture, etnografije, simbola itd.), a drugi ću završiti čim budem mogao tj. kad HIC.hr pređe na novi server. Nakon što to završim ja i ti zainteresirani suradnici bi trebali proširiti i iscrpnije napisati članke o četiri većinske hrvatske županije u FBiH: Hercegovačko-neretvanskoj, Zapadnohercegovačkoj, Hercegbosanskoj i Posavskoj, kao i o županiji Središnja Bosna u kojoj je također koncentriran velik broj Hrvata u BiH. Zatim bi trebali proširiti članke o 26 općina u BiH u kojima su Hrvati većina. Eto Roberta, to je moja zamisao i daljni planovi. Hoćeš li mi dopustiti da pokrenem wikiprojekt Hrvati Bosne i Hercegovine. --Mostarac (razgovor) 21:06, 29. travanj 2008. (CEST)

Halo Roberta, vidil sam da di vec dva put brisala clanak, pa neznam dal je sad barem doneklje ok.--Lipice 03:40, 30. travanj 2008. (CEST)

Glasanje

A da, jimas pravo glasa na njemackoj Wiki?? [[5]]--Lipice 03:44, 30. travanj 2008. (CEST)


U podrumu

Dobro si im napisala, --Zeljko (razgovor) 21:47, 2. svibanj 2008. (CEST)

Nakaznik

Pozdrav od Lazarusa! Pišem nešto o kukcima. Pitala si me nešto o nakazniku (phasmatodea, a ja sam ti odgovorio na mojoj stranici. Sada sam shvatio kako se ostavlja poruka, pa ti se samo javljam. Nadam se da mi ne zamjeraš na izmjenama teksta. Srdačan pozdrav! --Lazarus (razgovor) 03:05, 3. svibanj 2008. (CEST)

Još o nakaznicima

Znaš li da paličnjak jede lišće kupine i da ga je lako uzgajati? Vjerojatno znaš! Pogledat ću tvoje savjete kad uhvatim malo vremena, još sam u šoku od svih ovih čuda :-). Pozdrav i laku noć!!!--Lazarus (razgovor) 03:43, 3. svibanj 2008. (CEST)

Zahvala

I na kraju, Roberta, hvala ti na objašnjenjima i podršci! Ako sam dobro shvatio, jednako vam teško je pratiti i male i velike izmjene. Zato bih najradije izbrisao svoje stare prinose (stare verzije) i sačuvao samo zadnju, novu, a u buduće ću raditi kako kažeš - u Wordu, pa kopirati. --Lazarus (razgovor) 03:49, 3. svibanj 2008. (CEST)

jesi tu --Zeljko (razgovor) 02:50, 8. svibanj 2008. (CEST)

pijem ju, kavicu. Hajde prebaci Tiwanaku (grad) na Tiahuanaco. Ne treba nam engleski na hrvatskoj wikipediji. --Zeljko (razgovor) 02:56, 8. svibanj 2008. (CEST)

Noć malena. Slatko sanjaj.--Zeljko (razgovor) 03:06, 8. svibanj 2008. (CEST)

Ima nade

Pogledaj kakvu sam poruku i podršku dobio od jednoga Nijemca. On bi nam mogao biti itekakv saveznik. --Flopy (razgovor) 12:58, 8. svibanj 2008. (CEST)

On zapravo kaže da je porijeklom Srbin što je još bolje! --Flopy (razgovor) 13:08, 8. svibanj 2008. (CEST)--Flopy (razgovor) 13:08, 8. svibanj 2008. (CEST)

Članak Frane_Selak

Bok Roberta, Napisao sam neki dan članak o Frani Selaku. Ne razumijem zašto sadržaj nije odgovarajući. Naime, samo sam preveo englesku verziju članka (en.wikipedia.org/wiki/Frane_Selak). Dakle, uložio sam trud da vam besplatno prevedem karticu teksta, a vi samo bacite članak...

Pozdrav

Mjanma.

Pozdrav Roberta,

Pozivajući se upravo na službene stranice http://www.mvpei.hr., na popisu zemalja jasno i razvidno piše Mjanma. Prihvaćajući tvoju opasku o svrsishodnosti navedenih izmjena, dodajem sljedeće. Zemlja koju isključujemo iz "fonetiziranja" jest Côte d'Ivoire - politike radi, prvenstveno na zahtjev diplomatskoga predstavništva dotične zemlje. Sve ostale zemlje transkribiramo uglavnom iz nelatiničnih pisama, trasnliteriramo samo ona latinična pisma, kojih odgovarajuće/a znakove/slova nemamo na raspolaganju: češki, poljski, latvijski, itr. U slučaju Mjanmaja (Bame) imamo nelatinično pismo. Po svima važećima pravopisima ista se fonetiziraju. I svakako, ne transliteriramo imena na način da nam se potkradaju "Vijetnam" i "Mianmar" (uz Siam). Zievu "ia, "ie" dodaje se epentetsko j. Ako netko misli, kako je sve ovo pogrješno, molim lijepo. Promjenimo pravopise i počnimo nanovo. Druga je stvar što se odnedavno počinje s proizvoljnim transliteriranjem engleskih transkripcija. Imamo IPA-u ?! Imamo! Imamo li jezične znalce s tih govornih područjâ ?! Imamo! Ne vidim problem. ;-) LP. --Sovann Maccha

Mala zamolbica. Bilo bi dobro motivirati/pokrenuti čim više suradnikâ/icâ za konačnu odluku glede naziva članka o Mjanmaju/Mijanmaru/Mjanmi/Burmi. Iz svojedobnoga davnijega iskustva mogu reći da članci "pod upitnikom" znaju odbijati čitatelje/ice i preusmjeravati ih na ina vrela i izvore. Ako možeš i imaš nešto vremena na raspolaganju - bila bih ti zahvalna. LP. :-) Sovann Maccha (razgovor) 19:45, 18. svibanj 2008. (CEST)

Znam da ne treba pisati osobne podatke, al' htjela sam time samo "odgovoriti" prijatelju da me lakše nađe u telefonskom imeniku, da za ljeto možemo odgovarati. Inače, u prijašnjem suradničkom imenu e-mail je bio točan, ali nije radio...--Vatrena ptica (razgovor) 19:24, 14. svibanj 2008. (CEST)

Znam ga napamet, ali ne znam očistiti memoriju računala... znaš li koje drugo mjesto da unesem e-mail?--Vatrena ptica (razgovor) 20:07, 14. svibanj 2008. (CEST)

Nije li to mjesto valjda poveznica u postavkama gdje piše da se ne može slati e-mail?--Vatrena ptica (razgovor) 20:15, 14. svibanj 2008. (CEST)

Trebam li, nakon što potvrdim e-mail adresu (ne u postavkama, već tamo, o kojem sam već prije govorila) očistiti memoriju računala?--Vatrena ptica (razgovor) 20:18, 14. svibanj 2008. (CEST)

Hvala na pomoci. Ja sam prilicno nov u Wikipediji ali mi je velika zelja da doprinesem izgradnji jednog solidnog fonda enciklopedijskih informacija dostupnih javnosti. Oblasti u kojima nesto znam su Biologija, Povijest, Geografija,Vojna tehnika, Medicina. Nazalost nemam vremena na pretek, ali cu suradjivati.--Sicanica (razgovor) 12:28, 16. svibanj 2008. (CEST)

Crkvenoslavenski/Staroslavenski

Bilo bi najbolje CS preusmjeriti na članak o staroslavenskom jeziku, a isti preimenovati - oboje je u osnovi isto. Naime, kada govorimo o staroslavenskom jeziku mislimo na crkvenoslavenski jezik i to je u slavistici općeznano. Pojam staroslavenski se gdjekada miješa s pojom proto-slavenski, samo u tomu vidim "opasnost". Ja bih predložila za glavni naslov crkvenoslavenski uz naznaku da se isti ponekada naziva i staroslavenski jezik. LP. :-) Sovann Maccha (razgovor) 02:57, 17. svibanj 2008. (CEST)

Izmijenila sam smisao, pogledaj i vidi ako je sada bolje. Sadržajno je uklopljen u članak o staroslavenskomu, tako da i nije nužna velika zamjena naslova. LP. Sovann Maccha (razgovor) 03:24, 17. svibanj 2008. (CEST)
Ovlašnim preletom nad člankom o staroslavenskom jeziku jasno se vidi da je u pitanju CS. Ono što bi valjalo istaći jest uobičajenost naziva crkvenoslavenski, dočim mu je "staroslavenski" rijeđi sinonim (istoznačnica). Inače, ti odluči što vam je najjednostavnije. Ja ne vidim smisao istodobnoga opstoja dvaju članaka, onoga o staroslavenskom i crkvenoslavenskom jeziku - šteta "bitova". LP. ;-) (ponovljeno) Sovann Maccha (razgovor) 04:54, 17. svibanj 2008. (CEST)
Roberta, složila bih se, zapravo slažem se sa suradnicom Abyssus. Obje smo dostatno stručne na području slavistike da bismo mogle mjerodajno zaključiti. Ne vidim ništa sporno u nazivu "staroslavenski" koji se je, to je razvidno, udomaćio među slavistima/slavisticama u Hrvatskoj. I stvarno, većina hrvatske strukovne literature navodi pojam "staroslavenski". Amerikanci i Englezi više naginju pojmu "starocrkvenoslavenski", dočim Rusi rabe naziv "staroslavenski" općenito, ali "crkvenoslavenski" kada govore o redakcijima (izvodima) u drugim slavenskim jezicima. S obzirom na činjenicu o ustaljenoj hrvatskoj nomenkulaturi u korist "staroslavenskomu", isti može i ostati - uostalom Bugari rabe naziv "starobugarski", a i sâm naziv nije "standardiziran" među slavistima u svijetu. Ono što bismo morali ukloniti/uklopiti jest "crkvenoslavenski", koji je dobro opisan u članku o "staroslavenskomu jeziku". LP. :-) Sovann Maccha (razgovor) 19:36, 18. svibanj 2008. (CEST)

Wikipoveznice

Pozdrav, Nisam baš sigurna pa da pitam, treba li u članku stavljati poveznice na sve termine koji već imaju članak ili na samo one važne za kontekst članka? Hvala, --OZ (razgovor) 22:22, 19. svibanj 2008. (CEST)

Višeslavova krstionica

Poštovana, zanima me imate li možda file "Višeslavova krstionica2.jpg" iz članka "Višeslavova krstionica" u rezoluciji većoj od 1000 x 770 piksela? Ako da, bio bih izuzetno zahvalan, kada biste mi ga mogli poslati na adresu 83v.love@gmail.com. To bi mi bila od velike pomoć, a fotografiju ne namjeravam objavljivati ni na koji način. Hvala!

Bela

Poštovanje Roberta !

Duže se nismo čuli. Neko vrijeme sam utrošio na WIJEČNIKU, opet pojmovi iz popularne tehnike (prvenstveno sam imao na umu mlađariju koja je ponajviše sklona internetu), pa me nije bilo na Wikipediji. Trenutno imam druge prioritete (trebao bih na brzaka napraviti programe za financiranje moje udruge), a uz to se moj neurokirurg odlučio za operaciju vratne kralježnice, koja je prilično problematična (trebala bi biti 03.06.) tako da ne znam da li ćemo još surađivati. Neko vrijeme ću svakako biti van pogona.

Zahvaljujem na dosadašnjoj potpori i prijaznosti i želim Vam uspješan nastavak, a ako sve prođe dobro, možda se još sretnemo na Wikipediji.

pozdrav Bela (razgovor) 05:09, 21. svibanj 2008. (CEST)

Srpskohrvatski/Hrvatski (njemačke razdvojbe)

Jedan članak imaš tudje, dočim drugi ovdje. Jedan od suradnika, koji će ti rado objasniti svoja "sporna" gledišta, je i ovaj. Ustrebaš li moju pomoć ili mišljenje, znaš gdje bi me mogla naći. LP. :-) Sovann Maccha (razgovor) 05:40, 21. svibanj 2008. (CEST)

Odgovorih ti na "mojoj strani". A pročitaj i ovo: "Hrvatski jezik obuhvaća standardni, odnosno književni jezik te sve narodne govore kojima se služe Hrvati. Dijalektima čakavskoga i kajkavskoga narječja govore samo Hrvati, dok se štokavskim narječjem uz Hrvate služe i Bošnjaci, Srbi i Crnogorci. Od štokavskih dijalekata arhaičnim šćakavskim (tzv. slavonskim) govore samo Hrvati, novoštokavskim ikavskim i ijekavsko-šćakavskim Hrvati i Bošnjaci, a novoštokavskim ijekavskim Hrvati na više terena i na širem dubrovačkome području, ali i drugi južnoslavenski narodi. Hrvati u Gradišću (Austrija, Mađarska, Slovačka) služe se uglavnom dijalektima čakavskoga, rjeđe štokavskoga i kajkavskog narječja, Hrvati u talijanskoj pokrajini Molise štokavskim narječjem, a Hrvati Krašovani u Rumunjskoj služe se jednim torlačkim dijalektom. Svi ti dijalekti pripadaju srednjojužnoslavenskom dijasistemu slavenske jezične grane." Ovo je kraći izvadak veće gomile gluposti i žalibožnoga hrvatskoga jezikoslovlja "Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje". LP. :-) Sovann Maccha (razgovor) 21:32, 21. svibanj 2008. (CEST)
I jope' ti odgovorih na "mojoj". Mičite !! LP. :-) Sovann Maccha (razgovor) 23:19, 21. svibanj 2008. (CEST)

Smokvica - zalockana stranica

Vezano za uređivanje stranice o Smokvici: shvatio sam grešku, proučio upute oko uređivanja wikipedije i ubuduće ne mislim radi svake manje promjene mahnito stiskati "Sačuvaj stranicu". Rekla si da će stranica biti zalockana 6 sati ali vidim da je još uvijek zalockana. Može li se sada dozvoliti uređivanje?

LikaWorld

LikaWorld

Molim te izbrisi ovaj clanak. To je samo samopromacija svoje internet stranice. Hvala--Lipice 04:33, 23. svibanj 2008. (CEST)

X-ti put da to pokusava


Krznaric, uklonit ću vanjsku poveznicu koju si dodao na članak Lika, jer poveznice na forume nisu poželjne. Slobodno pročitaj više o postavljanju vanjskih poveznica na Wikipediju. Lijep pozdrav :-) --Roberta F. 00:13, 16. siječanj 2008. (CET)

Krznaric, forumi kao što piše: "nude između ostalog informacije koje su u pravilu bez izvora i kao takvi nisu pogodni za članke na Wikipediji". Osim toga, glavni je cilj pisanje članaka na samoj Wikipediji i svakako si pozvan da nadopuniš članak Lika ili neki drugi. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 15:39, 16. siječanj 2008. (CET) Krznaric, kao sto si ti moderator na LikaWorld.net forumu i nadgledaš poštivanje pravila foruma, tako i administratori Wikipedije na hrvatskom jeziku također imaju sličnu ulogu. Smisao Wikipedije jest pisanje članaka, Wikipedija je enciklopedija, a ne mjesto prikupljanja vanjskih poveznica. Wikipedijini članci trebaju biti dovoljni sami za sebe, bez dodatnih vanjskih objašnjenja. Ako neki pojmovi u članku zahtijevaju dodatna objašnjenja, to činite povezivanjem wikipoveznicama unutar Wikipedije, a ne postavljanjem vanjskih poveznica. Prihvatljivo je dodavati poveznice na one stranice čiji je sadržaj kvalitetan i opsežan, ali nije smisao postavljati kratke članke na Wikipediji, a zatim dodavati vanjske poveznice kao nadopunu skromnog članka. A da je to forum u pravom smislu te riječi pokazuju kolokvijalni razgovori koji su na njemu zabilježeni. Slobodno se pridruži suradnicima Wikipedije proširivanjem članaka, ali molim te nemoj više dodavati vanjsku poveznicu na forum, jer nije u skladu s pravilima. Lijep pozdrav --Roberta F. 22:49, 16. siječanj 2008. (CET)

Alarm
Alarm
Fala ti na brisanju--Lipice 04:12, 9. lipanj 2008. (CEST)

Re:Transliteracija

Počeo sam editirati članke nakon što nije bilo prigovora na Razgovor:Hayao_Mijazaki koji je imao na sebi template:bolji_naslov. Za sada sam prekinuo editiranje, ali bi želio da se postigne koncenzus oko japanskih imena u svim člancima prije bilo kakvih daljnjih promjena i/ili revertova. U editiranju vodio sam se prema Transkripcija_i_transliteracija :

Hrvatski pravopis određuje pisanje vlastitih imenica (osobna i zemljopisna imena) prema latiničnom zapisu prihvaćenome u dotičnoj zemlji, osim nekih malobrojnih takvih imenica koje su se udomaćile.

Sa engleske Wikipedije, en:Romanization_of_Japanese :

All Japanese who have attended elementary school since World War II have been taught to read and write romanized Japanese. Romanization is also the most common way to input Japanese into word processors and computers. Therefore, almost all Japanese are able to read and write Japanese using rōmaji. The primary usage of rōmaji is on computers and other electronic devices that for whatever reason do not support the display or input of Japanese characters, in educational materials for foreigners, and in academic papers in English written on Japanese linguistics, literature, history, and culture.(...)
There are several different romanization systems. The three main ones are Hepburn romanization, Kunrei-shiki Rōmaji (ISO 3602), and Nihon-shiki Rōmaji (ISO 3602 Strict). Variants of the Hepburn system are the most widely used.

Dakle, držim da bi se japanska imena trebala transliterirati prema sustavima transliteracije prihvaćenim u Japanu, što je u skladu sa pravilima o transliteraciji, to jest prema sustavu kojeg bi Japanac mogao prepoznati kao transliteraciju Japanskog. Prekinut ću odmah i vratiti edite na staro ako je Leiđi Macumoto[[6]] "udomaćeni naziv". -Azaghal

Japanska imena osobâ pišemo izvorno, dočim u zagradi može i ne mora pisati hrvatska transliteracija. Ona koju nudi "Matičin pravopis" (naziva Hrvatski pravopis - s odbijenicom nadležnoga ministarstva, dodajem ja) pogrješna je, proizvoljna i netočna. Toga radi predlažem i "dopunu" odnosno popravke pod člankom o transliteraciji i transkripciji. Roberta, imaš odgovor na "mojoj" stranici. LP. :-) Sovann Maccha (razgovor) 01:12, 26. svibanj 2008. (CEST)
Želiš li prijevod cijeloga članka na hrvatski jezik, ili tek obradu najbitnijega ?! U obama slučajevima sutra bih to mogla i napraviti, a možebitno i jur "večeras". LP. :-) Sovann Maccha (razgovor) 01:19, 26. svibanj 2008. (CEST)

Zahvaljujem na brzom i korisnom odgovoru. Azaghal (razgovor) 02:20, 26. svibanj 2008. (CEST)

Međuwikipoveznica za članak Solarna fotonaponska energija

Stavio sam u članak jednu međuwikipoveznicu. Probao sam naći onu koja najbolje odgovara. Možeš pogledati je li dobro, pa me obavjesti. Ako je potrebno još ovakvih poveznica, napisat ću ih još.


?

Roberta,

Izgleda da je neki pametnjaković "blokirao" moj saradnički pristup. O čemu se radi?

Markus CG --195.66.178.102 01:30, 18. srpanj 2008. (CEST) --Zlatko Hanic (razgovor) 09:44, 26. svibanj 2008. (CEST)

Kako se približava kraj školske godine imam više vremena da se posvetim wiki. Hvala na pozdravu i slobodno mi uredi stranicu. Pozdrav i čujemo se još.

Dear!

I apologize due to my mistakes. Because I do not know how to finsh my job in Wikipedia ( administration of shape of article), I will stop forever.

Thank you very much!

Best regards!

Boris Špadina

Stavljanje slika

Srdačan pozdrav!

Prvi put pišem o nečemu na wikipediji tako da se još pokušavam snaći. Imam pitanje vezano za stavljanje slika, naime registrirao sam se jučer i koliko sam shvatio slike mogu stavljati tek za 4 dana. Da li ja mogu prije isteka 4 dana staviti slike jer bi trebao urediti ovaj članak do subote 31.05. ? Hvala! Jurica

Opet slike

Vecer! Postavio bih neka slike sa slideova sa predavanja. Jel kako moguće da te slike postavim sutra, to je 3. dan od mog registriranja? Nema slika o ovoj temi na zajedničkom poslužitelju. Hvala, Jurica.

Pozdrav i pitanje!

Lijepi pozdrav!

Pitanjce jedno, iako sam ljut na tebe (razloge smišljam dok ovo pišem). Kod ljudi koji imaju "čudnovata" slova u imenu, stranice o njima (po pravilu) su u orginalu ili bez točkica i zareza iznad slova, npr. Georges J. F. Köhler ili Georges J. F. Kohler ? Nadam se da sam uspio objasniti svoj "problem"  :) ... Hvala unaprijed! Vedran12 (razgovor) 13:32, 4. lipanj 2008. (CEST)

Hvala :)

Hvala na pozdravu, tu sam ja negdje stalno, više na Wikizvoru, kad stižem. Ali uvijek mi je lijepo kada dođem i ovdje. :) Krasno izgleda nova stranica, sve je lijepo apotekarski, a to mi se sviđa. Pusa tebi neumornoj. :) --Modra (razgovor) 23:12, 7. lipanj 2008. (CEST)

Bok Roberta!!!

Eto me malo na wikipediji i vidjeh da si uklonila moj doprinos na str. Slavena Bilic-a, tocnije http://hr.wikipedia.org/w/index.php?title=Slaven_Bili%C4%87&oldid=1225970 . Zanima po kojem kriteriju. Nista vise.

Pozdrav Croautor

Pozdrav

Evo samo da pozdravim staru nocnu pticu . --Saša Stefanović ® 07:31, 9. lipanj 2008. (CEST)

Bočko

Hihi, nisam vidjela do malo prije. Zgodan je! Super su svi njegovi crteži, pogotovo ovi koje crta nabrzaka. :) Vidjela sam da si bila vrijedna i na Sferakonu sve pofotkala. Bravo! --Modra (razgovor) 03:23, 13. lipanj 2008. (CEST)

Prijenos slika

Samo jedno malo tj. veliko pitanje. Gdje mogu pronaći kako poslati slike na stranicu ili ako ti znaš kako brže i bolje to napraviti. Unaprijed hvala, Fenix25

Hvala, jos ucim pa sam malo spora. Svaki savjet je dobrodosao.

Problemi sa slikama

Dali mi možeš reći što nije u redu kod slike Eric Carr.jpg

Zaštićivanja

Članak "Europsko prvenstvo u nogometu - Austrija i Švicarska 2008." je zaštićen, a događaj je u tijeku! Do 23. lipnja, kada zaštita ističe, održat će se još 9 utakmica, samo tri nisu zahvaćene ovim beskorisnim događajem.
Ne bih se htio sedmi put prijavljivat. Ja sam Jolo Buki Original kojeg je na mjsec dana blokirao Dalibor Bosits zbog toga što sam predlagao da se briše tisuću potpuno praznih (ne)članaka o godinama. Na Kafiću sam otvorio temu "Prazno." Blokada istječe 8. srpnja 2008.

(Jolo u progonstvu)

Koliko poveznica idu out?

Roberta, tema je malo komplikovana (a koja nije), i za nas u CG a vani mogu da pretpostavim. Vidim u "razgovor" da je bilo svačega, a ranije su pisane takve gluposti. Otuda toliko peveznica, pokušaj da se stvari klasifikuju. No, dobro, koliko da ide out? Pozz

--Markus cg (razgovor) 05:08, 22. lipanj 2008. (CEST)

OK

Slažem se, do pet poveznica, navešću glavnu literaturu i to je to. Roberta, Bušić me zaista imperionirao, njegov život...pa to je nevjerovatna priča, prava literatura. Tekstovi njegovi imponuju,ta erudicija, i analitika i emocija...bio je poravo otkriće kad sam nabasao na sve to oko Bruna...No, sad, kako kažeš, lijep pozdrav, dodajem - vazda!

--Markus cg (razgovor) 05:46, 22. lipanj 2008. (CEST)

Čista petica!

Roberta, hvala, spašavate me wiki-početničkih muka. U Literaturi ču navesti još par najrelevantnijih knjiga. Duboki naklon, pozz. --Markus cg (razgovor) 16:31, 22. lipanj 2008. (CEST)

Luckas-bot

I completed the test edits with my bot. I am waiting for the approval. Luckas Blade (razgovor) 23:59, 22. lipanj 2008. (CEST)

ah

onda dobro pozdrav :-P

Croautor

Bela

HI Roberta, drago mi je čuti te ! Dobro sam, ali još nije sve gotovo, naime operacija je odgođenja (moram se javiti 4.07. u bolnicu) zbog gužve u šok-sobi, pa sam iskoristio vrijeme za još koju intervenciju. Važno je biti optimista. Htio sam glasati za Tebe, ali kažu da nisam kvalificiran. Evo, koliko stignem, još ću se tu i tamo uključiti (moram probati još dati i jedan program za financiranje). Pozdrav do daljnjega.

opet Bela

p.s. Usput, može jedan savjet ? Ako u članku TEHNIČKA KULTURA stavim linkove na web-stranice udruga i zajednica tehničke kulture hoće li se to smatrati reklamiranjem ? Bela (razgovor) 05:00, 27. lipanj 2008. (CEST)

Ispravljeno

Da, Roberta, u pravu ste, 31. listopada, za Lučin dan (blagdan Sv.Luke po pravosl.kalendaru) se to desilo. Ista pogreška je i u Crnogorska pravoslavna crkva (obnovljena "rujna", dakle, treba listopada '93), hitam da ispravim, kao i navod da je Ustav CG (aktualni) iz 2006. (tad je bio referendum) a Ustav je usvojen zapravo 2007. Kako Vi kažete: Lijep pozdrav --Markus cg (razgovor) 05:03, 27. lipanj 2008. (CEST)

treba pomoci, Roberta!

Ukrcam se bez prava, znam, ali nemam kud se obratit jer neka lica meni prijazna koja znaju cakavstinu su stvarno zauzeta poslom, te ostajes sama ti. Dakle, prevodim na ruski pjesmu Pismo cali posto mislim da je istinita umjetnost. Prevodim onu Vice Vukovu inacicu. Samo, ne znam sto ce rec zadnji red:

"barem prez šolda jerbo te volin!"

Eto izvor teksta, sama s mi ga dala pre vremena: [7]

Hvala ti puno unaprid. --VKokielov (razgovor) 16:38, 27. lipanj 2008. (CEST)

Tribao sam dosjetiti se. "Ora coi soldi lui puo comperarla" -- sad s novcem moze je (kucu) kupiti. Celentano, Ragazzo della via gluck. Hvala. --VKokielov (razgovor) 18:54, 27. lipanj 2008. (CEST)

Ma znam ,u početku sam to i radio a posle sam zaboravio....izvinjavam se--Vule91 (razgovor) 02:03, 28. lipanj 2008. (CEST)

Lord Valentinijan

Oprostite, ali ja imam dopuštenje svojih prijatelja da navedem njuihove inicijale. Ne želim nikoga vrijeđati, ali zar suradnička stranica nije stranica gdje suradnik piše o sebi i svojim interesima?

ps

ne brinem ja za cvijet, onaj pasoš izgleda gadno (nešto s čime picard ne bi mahao uokolo samo tako :P) ;o) --Dalibor Bosits © 07:59, 29. lipanj 2008. (CEST)

Zamolba

Postoje dvije slike na stranicama Kralj Kostura i Valeena. Možete li, molim vas, ukloniti predložak za brisanje jer je slika sređena?--Lord Valentinijan (razgovor) 15:32, 1. srpanj 2008. (CEST)

Slika

Bok! Opet sam ovdje. :) Kako si? Znaš ako je moguće uploadati sliku na kneza Domagoja na Commonsu? Čini mi se da taj korisnik nije tako aktivan. Lijepi pozdrav! :) --Litany (razgovor) 20:45, 1. srpanj 2008. (CEST)

usurp

I request for usurpation in this page [8]at 6.Jun.Could you check it for me? Thanks.--Orionn (razgovor) 05:52, 2. srpanj 2008. (CEST)

Novigrad općina

Draga Roberta, nadam se kako ću uspjeti s tobom neke stvari sebi pojasniti. Radi se o mom skromnom doprinosu wikipediji, a vezano za Novigrad kraj Zadra. http://hr.wikipedia.org/wiki/Novigrad_(op%C4%87ina) Znam da nisam bio često, pa sam vidio brojne izmjene koje su unesene poradi korektnih pravila vezanih za slike i autorska prava. Morati ću si dati truda. Možeš mi pomoći oko tvoje inicijative da sredim svoju "stranicu sugovornika". Spletom okolnosti moja mala stranica je prva koja je dobila mali grbić tj. Wikipedija - Izabrani članak 16. kolovoza 2005. Pa sam se mislio pohvaliti, ali da pritom ne uvrijedim nekoga. Vidio sam kako ti imaš puno znakovlja, medalja i sl, pa ćeš sigurno znati pomoći. Hvala puno unaprijed! Ako mogu zamoliti možeš li mi se javiti i na konvencionali mail bruno.vlatkovic@centarkaptol.hr Hvala! Vlatković

Patroller

Bok, već sam pomislila da ne vidim dobro: Pojavili se crveni uskličnici :-(

promijenjena suradnička prava za Suradnik:Divna Jaksic iz (suradnik) u patroller (test)

Gdje se može više doznati o toj promjeni ??

Pozdrav DivJak (razgovor) 22:13, 4. srpanj 2008. (CEST)

ufff, tek sam formatirala C:, ali idem pronaći put do hladnog čaja, možda se uspije i ohladiti u medjuvremenu :-)

DivJak (razgovor) 22:27, 4. srpanj 2008. (CEST)

Zaštićen

[9] --Suradnik13 (razgovor) 23:35, 4. srpanj 2008. (CEST)

Zahvaljujem Vam na dosad ostvarenoj komunikaciji.

 Članak mi je izbrisan, ali nisam razumio zbog čega, da li zbog  neadekvatnog sadržaja
ili neodgovarajućeg uređenja. 
 Zahvaljujem Vam na odgovoru.
                  Pozdrav Grinco.

Zahvaljujem Vam na dosad ostvarenoj komunikaciji.

 Članak mi je izbrisan, ali nisam razumio zbog čega, da li zbog  neadekvatnog sadržaja
ili neodgovarajućeg uređenja. 
 Zahvaljujem Vam na odgovoru. Odgovor mi možete poslati i na e-mail adresu:

nikola.ugrinovic@kr.htnet.hr

                  Pozdrav Grinco.

Ne, nisam

Nisam zaboravio prikaži kako će izgledati nego sam riječ Napisati! napisao u 7 podnaslova odvojeno pa je to tako ispalo. U svakom slučaju, oprosti neće se ponoviti! Lijep pozdrav! --Mostarac (razgovor) 00:16, 8. srpanj 2008. (CEST)

Izbacio sam ono Napisati iz članka! Sad je sve OK! --Mostarac (razgovor) 00:21, 8. srpanj 2008. (CEST)

pozdrav:)

Na žalost, baš i nemam toliko vremena da bih bio vaš redoviti suradnik. Iako često pogledam Wikipediju (između ostalog) u potrazi za podacima, osobito kad nešto prevodim (time se bavim), reagiram tek kad nešto jako nije u redu. To se do sad dogodilo dva puta: prvo je bilo u anatomiji kad je umjesto čeljust pisalo vilica, pa sam objasnio, uspoređujući bosanski i srpski jezik s hrvatskim da je na onim prvima prijevod za jaw = vilica, za fork = viljuška, a u hrvatskom je jaw = čeljust , a fork = vilica.

Ovoga puta sam reagirao na članak o bureku. Naime, tražio sam izvorno značenje riječi burek na turskom i vidio da se podudara s hrvatskim i srpskim nazivom, a ne s bosanskim i makedonskim. Tako je to napisano i u tekstu o bureku (borek, boerek) na engleskom. Međutim, na hrvatskom nema tog teksta nego je tamo neki vrlo slobodni "prepjev" koji nema veze s engleskim originalom, pa sam to odlučio dopuniti da ljudi ipak imaju pravi uvid u situaciju.

Eto, to bi bilo to. Nije isključeno da ću se još koji put javiti kad me nešto "ubode", ali sigurno to neće biti prečesto jer moram ja i zarađivati za "papicu" :), a imam i puno drugih, privatnih obveza, ne bih sad s tim davio.

MIslim da je Wikipedija vrlo korisna i dobra stvar. Samo tako naprijed:)

lijepi pozdrav,

Darko Babić, Zagreb, peregrine_wings@hotmail.com

Canon

Pozdrav, da imam Canon 400D. Zasto pitas? Evo, posto se bavim fotografijom pocinjem sa projektom pisanja clanaka o fotografiji, kamerama, tvrtkama.... naravno, ovaj cu clanak o Canonu nadopuniti i prosiriti! --Marin Bobek (razgovor) 16:37, 8. srpanj 2008. (CEST)

4 bots are waiting to get the bot flag, including my bot: Luckas-bot. Please, give bot status to the users who requested. Bye. Luckas Blade (razgovor) 18:17, 9. srpanj 2008. (CEST)

opet Bela

Evo me opet ! Moja operacija je odgođena za jesen, a sve imam neki špurius da je tako teška operacija traženje kruha nad pogačom, s obzirom da sam se donekle oporavio, pa mi se čini da ću definitivno odustati od nje ako se nešto baš grdo ne zakomplicira.

Hvala za savjete u Tehničkoj kulturi. Nešto mi ne ide sa interwiki poveznicama. Stavio sam ih i pri kraju članka Stupanj djelovanja (npr: Zero point energy ) međutim u tom članku se poveznice s prefiksom en: jednostavno ne vide. Ovdje očito funkcioniraju, pa mi nije jasno kakve su to vještice ?

p.s. Glasanje je bilo za povjerenika za fondaciju ili takvo što. Pozdrav, žena viče da se večera hladi ! Bela (razgovor) 18:20, 9. srpanj 2008. (CEST)

Bela opet

Evo, korigirao sam linkove u "Tehničkoj kulturi", valjda tako valja. Sredio sam i međuwiki poveznice u Stupanj iskorištenja (ne znam zašto najednom treba i w: ispred engleskih članaka). Pozdrav Bela (razgovor) 20:01, 9. srpanj 2008. (CEST)

Promjena imena

Puno hvala na promjeni!! ☺╠ Luka Hrgarek ╣☺ 11:13, 11. srpanj 2008. (CEST)

Halo malena. Neće onaj moj na wordu da reda po abecedi, možeš li ti, dobiš kavu i pivo.

Nazivi filmova

Da, mislim da to vrijedi kad ima više filmova istog imena. Filmove koji su primjerice snimljeni po romanu ili nečem drugom (i koji su jedini), tipa Paklena naranča nema smisla označavat godinama. Mislim da bismo trebali slijedit praksu s engleske wikipedije. Ako je tamo u zagradi samo film, onda bi trebao biti i u nas samo film. Ako je recimo tamo u zagradi "2000 film", nek i u nas bude u zagradi "2000".--Phantom (razgovor) 14:36, 11. srpanj 2008. (CEST)

Vidjeh na sv.wiki da grafit nije vandalizam, zato jer je gori.--Vatrena ptica 18:05, 11. srpanj 2008. (CEST)

poveznice-Bela

Hvala na pomoći. No zbog čega nije običaj upućivati na strane wiki-izvore dok još nisu obrađeni domaći pojmovi (osobno bih više volio zaviriti i u engleski članak ako nema domaćega, iako se slabo pravim englez, nego ostati bez ikakve informacije. Osim toga, ako navedemo u zagradi strani izvor, ionako smo ga naveli, samo je korisniku malo otežan život). Mislim, nemam ništa protiv učinjenih izmjena, samo me zanima razlog. No, to je samo usputno pitanje, ne brini ako ne stigneš odgovoriti. Prijatno !

p.s. Primjedbe u razgovoru uz članak nisu moje, ja sam ubacio samo zadnja dva stavka u članak Armchoira, koji mi se čini dosta aktivan kolega po struci.Bela (razgovor)

autopatrol

'ola! imam jedno pitanjce. ča mi znači ono autopatrol? imam forši kakve veće ovlasti? pretpostavljan da ne, al eto, čisto da pitam :-) pozdrav! --zhile ¿ 08:33, 12. srpanj 2008. (CEST)

NA DANAŠNJI DAN NA GLAVNOJ STRANICI

ZAŠTO NA GLAVNOJ STRANICI PIŠE NA DANAŠNJI DAN 12. SRPNJA AKO JE DANAS 13.— Prethodni nepotpisani komentar napisao je Branimir Bilić (razgovordoprinosi)

Aha

Aha, da da da, neka ovo bude moj suradnički račun, slobodno, danas je tako lijepo vrijeme, bokić!!!!--Lord Valentinijan (razgovor) 17:36, 13. srpanj 2008. (CEST)

Macan

Pozdrav,

Oprostite na neumjesnosti. Kako sam uredjivao, micao sam misleci da cete ponovo pregledati clanak pa dati nove "upute". Ali u redu hvala. Sada razumijem. Procitao sam pravila nekoliko puta. Promjenio sam clanak koji je odgovarao pocetnoj verziji, no neki administratori su postavili kriterije pa je na zamolbu vraceno na verziju iz travnja 2007. Htio sam nadopuniti podacima jer ljudima treba za fax, no sad je covjekova biografija zaradila opomenu, a ne bih zelio nositi krivnju. Povodio sam se za clankom http://en.wikipedia.org/wiki/Alastair_Campbell s obzirom da su obnasali istu duznost, no ocito sam samo pogorsao stvar. Nadam se da mozes ikako pomoci?— Prethodni nepotpisani komentar napisao je Korman (razgovordoprinosi)

Pozdrav,

Hvala na pomoci. I ja sam isto tako htio pomoci vidjevsi da nesto nije "up to date". Ove su nam informacije trebale, no kako im nije mjesto ovdje snaci ce se valjda drugacije. Inace koristim wikipediju, ali ne zelim da svojim djelovanjem dovoditi neke clanke u pitanje. Mislio sam da ova enciklopedija ne ovisi o necijem osobnom misljenju, tako da je ovo iskustvo bilo poucno. Necu se petljati... Cijenim to sto radite jer i ja radim dosta pro bono stvari, ovo nece biti jedna od njih. Hvala jos jednom puno. Lijepi pozdrav

Stanovništvo

Izvor je popis stanovništva. Još nisam naučio da uvijek svugdje trebam dodavati.

Osnovne brojke su navedene, a ostatak predstavlja "ostalo" stanovništvo kod mješovitih općina. U nekim člancima koje sam dosad mijenjao nalazio se samo podatak o tome da jedna grupa čini većinu stanovništva, tako da mislim da je ovo ipak napredak.

Pozdrav, --NI (razgovor) 17:19, 15. srpanj 2008. (CEST)

Pa idemo dalje, polako. :) No sve će biti kako treba. --NI (razgovor) 17:33, 15. srpanj 2008. (CEST)

20000 milja pod morem

poslužila mi je literatura.


Kristina jurčić

Pažnja!

Roberta, skrećem Ti pažnju na vrlo vjerovatne falsifikate u natuknici Bokeljski Hrvati. Slika "prilijepljena" uz tekst je sramotna, jer koliko sam shvatio prikazuje da su Srbi ogromna većina u B.Kotorskoj ("plava boja") što naprosto nije tačno. Da bi se vi u CRO bolje orijentisali dostavljam jedini relevantni izvor - Knjigu popisa stanovništva Crne Gore iz 2003. koju je objavio službeni zavod za statistiku Monstat - Knjiga 1. Nacionalna ili etnicka pripadnost – Podaci po naseljima i opstinama [[10]]. Srbi su za koji procenat većinski (preko 50%) narod jedino u H.Novom. Onaj ko je izradio sliku to je napravio na način da je Crnogorce premetnuo u Srbe pa smo tako dobili "plavu boju" gdje piše - Srbi. Vrlo interesantno. I opasno. Jasno je kako su Hrvati u B.Kotorskoj autohtnon narod, s bogatom istorijom, to su radni i građani kakve bi svaka država poželjela i smatram da je utoliko sramotnije nipodaštavati ih i prikazivati kao nekakvu zalutalu zajednicu u samo jednom "Kotaru (što je to? to u CG ne postoji - još jedan falsifikat) Pozz

--Markus cg (razgovor) 18:58, 15. srpanj 2008. (CEST)

Boka

Roberta,

ovdje imaš prelijepih fotki, grbova, i nadasve podataka [[11]].

Već sam ponekom dostavio ovaj sajt. Svaki od ovih ljudi o kojima se piše na sajtu (Istorija) su ostavili dubok trag i u bokeljskoj, i u hrvatskoj i u crnogorskoj itd. kulturi, te je krajnje bezveze pisati o Bokeljskim Hrvatima s akcentom koliko ih gdje ima, da je to centralna priča.Svakako i o njoj treba što reći, ali njihov je značaj i veličina impresivno duhovno nasljeđe što su ga za sobom ostavili i koje uprkos svemu i danas opstaje. Nikako se ne može zaokružiti ta natuknica bez Branko Sbutega ili bez dr. Miloševića kojeg je prije neki dan odlikovao hrvatski predsjednik u sred Kotora uz najviše crnogorske počasti.

Treba svakako popraviti prvu rečenicu, jer B.Hrvati nijesu najjužniji ogranak hrvatske nacije, već svakako Hrvati u Sutomoru i Baru, te okolnim selima. Brojni od njih, neke lično znam, nijesu se izjašnjavali na prošlom popisu zbog raznoraznih smutnji i strahova. Pogledaj koliko u Baru po popisu ima Neopredjeljeniili se Nije izjasnio, mislim oko 2.000. Slično je u Boki, Tivtu pogotovo.

Naravno, nijesu svi Hrvati, ali Ti tvrdim da dobar broj sigurno jeste. To nijesu nikakvi useljenici, turisti ili vikendaši, to su autohton narod kod Bara, imaju svoje stare crkve i običaje. Imaš dukljansko-vizantijsku bitku kod Tuđemila sredinom 11. vijeka gdje je Vojislav s Dukljanima predvodio i jednu skupinu Hrvata - po vizantijskim izvorima. Tuđemil je selo kod Bara.

--Markus cg (razgovor) 03:49, 16. srpanj 2008. (CEST)

literatura

Poslužila mi je knjiga Julesa Verna - 20 000 milja pod morem i nešto malo knjiga Davora Uskovića - Vodič kroz lektire

Kristina Jurčić

Oblitnice

Bog, Roberta. Bia bih ja to upisa u kućicu, ali čini mi se da je pisalo "vidi izvornik", tako da nisan moga uređivat, pa san mora na stranicu za razgovor. Kubura (razgovor) 11:51, 17. srpanj 2008. (CEST)

Crnogorci

Roberta, Tvoje pitanje je vrlo interesantno, ali podrazumijeva vrlo postupan, oprezan i provjeren metod prikupljanja činjenica o crnogorsoj naciji.

Postoji teza da su Crnogorci "izmišljeni", te da je to neko (Tito?Đilas?Drljević?Janko ili Marko?) izmislio e da bi anti-srpski komplot bio potpun. Da li misliš da neki narod može biti izmišljen, makar taj narod sabljom vijekovima opstajao priklješten uz tadašnji NATO (Turska) i Veneciju ili Austriju, uz gladi, pohare i uz samo jedne jedine uopšte pismene ljude - svoje državnike, uz to obično i pjesnike?

Prvi pomen crnogorske nacije ("crnogorski nacion") je iz 16. vijeka. Njegoš i neki drugi Petrovići su srbovali, ali srpstvo (kao vjersko-ideološki i oslobodilački koncept iz 19. vijeka koji ne treba brkati s istoimenim konceptom iz 20. vijeka) nije isto što i narodnost crnogorska. Njegoš u pasoše koje izdaje Crnogorcima lično upisuje narodnost - Crnogorac. Njegoš se deklarisao još i kao Srbin, i kao Sloven, i kao Jugosloven, on piše u pjesničkoj ekstazi banu Jelačiću da su Hrvati i Crnogorci "jednorodni i jednoplemeni rod". Da li su Crnogorci onda Hrvati? To je klica za manipulaciju: Njegoša pjesnika, brkaju s Njegošem državnikom. On je svoju knjigu štampao u Beču mislim 1847. a na njoj piše: Štampano u Jugoslaviji!

Prvi popis s rubrikom o nacionalnom izjašnjenju je bio 1948. godine. Da bi se orijentisala, svako pominjanje bilo kakvih CG popisa o nacionalnoj pripadnosti prije toga je izmišljanje gdje se, npr., jezik ili vjera tumače kao nacionalnost, što je netačno.

Evo, mislim da sam juče to pročitao negdje, Crna Gora u svojoj 1.000 istoriji tek će od ove školske godine imati sve udžbenike napisane i štampane u Crnoj Gori a ne u Srbiji? Do prije 4-5 godina taj je postotak bio i do 90 odsto, npr. udžbenici iz istorije i geografije koji su se koristili u cg-školama su pisani i štampani u Beogradu. Ima li smisla sad da ti pričam što je tamo pisalo?

Od 1945. službeni je stav KPJ-SKJ bio, mogu i datirati taj datum - 1.maj 1945.godine - a ne trebam te podsjećati što je tada bila partijska dogma (a u CG puta x u odnosu na druge krajeve SFRJ) da su Crnogorci nacija srpskog porijekla.

Što je to značilo? Nevjerovatno mnogo toga - CG Univerzitet je poslije silnih muka sredinom 1970-ih oformljen kao posljednji u SFRJ, mislim i poslije Prištine? Zbog čega, da li su Crnogorci netalenti i naglupi? Ne, stalno se govorilo - što će vam Univerzitet - imate ga u Beogradu, što će vam Akademija - imate "Crnogorce" akademike u Beogradu itd.itd. Do 1998. u CG se osim TV Dnevnika, na dva crnogorska kanala gledao 1. i 2. program RTS, a crnogorski TV Dnevnik je bio radikalniji od RTS_ovog.

Pogledaj Radoje Radojević ili Špiro Kulišić što se u doba komunizma dešavalo ukoliko je neki naučnik pokušao osporiti partijski stav o naciji, odmah su mu u Marksističkom centru "sjekli" glavu?

Kad je komunizam "puko" tokom 1990-ih uslijedila je strahovira kontaminacija koja je za cilj imala "vratiti Crnogorce srpstvu". Crnogorce su definisali kao nus-proizvod Hrvata Tita pa su tako postali Titogorci. 1993. o Božić jedno je najviše crkveno lice bacilo putem poslanice anatemu - prokletstvo na sve one koji makar i posmisle "otcjepiti" CG od Srbije. Štampane su knjige, uz potporu tadašnje vlasti, s naslovima "Crnogorske ustaše"!

S tim u vezi mnogi su konvertirali i od Crnogoraca postali Srbi, a to se desilo na popisu 2003. sve u jeku priprema referenduma. To pretežno nije njihovo etničko porijeklo (premda od 1990-ih imamo dosta Srba izbjeglica, pored ostalog i u Boki, gdje se prebacilo i ljudstvo iz nekadašnje JNA VPO Split), već uglavnom stav prema državnom pitanju - ne sporim, svak ima pravo da se izjašnjava Neki naredni popis će možda pokazati drukčije opredjeljenja.

No, nijesu svi Srbi u CG bili protiv CG na referendumu 2006. godine, tvrditi to je velika zabluda, kao i da su svi Crnogorci bili za nezavisnost. U H.Novom su na čelo DPS ili Pokreta za nezavisnost sve čisti Srbi. Vesan Perović, koja je rođena u Srbiji i Srpkinja je, bila je kao član LSCG predsjednik crnogorskog parlamenta. Poslanica Vuksanović, istog porijekla, bila je poslanica SDP. Neki su od poznatih Srba zbilja bili najvatrenije pristalice crnogorske nezavisnosti.

Ali, to je duža priča. Vidiš i sama da Crna Gora nekako vazda vaskrsne - ne mogu se pokorit Crnogorci, čudo jedno, vazda ta crnogorska zmija odnekud izbije. Pozz --Markus cg (razgovor) 15:19, 17. srpanj 2008. (CEST)

Da dodam, predsjednik "najsrpskije općine" u Crnoj Gori, Pljevlja, je jedan rodom srbijanac iz DPS CG, koji je čak naklonjen pro-srpskoj opoziciji i surađuje s njom. Predsjednik SNP CG Srđan Milić je Crnogorac, isto kao što i sam lider pokreta za zajednicu sa Srbijom, Predrag Bulatović. --NI (razgovor) 16:00, 17. srpanj 2008. (CEST)

Nestali narod

Ključ nacionalnog izjašnjavanja je bio drukčiji, u vrijeme komunizma nije bio u potpunosti slobodan, te su mnogi upisivani pod druge. Crna Gora je prepuna nacionalne dualnosti "Crnogorac-Srbin", te tako da čak ni popis iz 2003. godine, odnosno ta karta, nijesu precizni. Jedan još od razloga povratka srpske nacionalne svijesti kod dijela crnogorskoga življa je i srpski nacionalizam koji je buktao 1990-ih godina, ali prvjenstveno i što se srpstvo javilo ne samo kao otpor otcjepljenju Crne Gore od posljednje jugoslavenske države, već sveopća opozicija vlasti Mila Đukanovića, koja je vrlo često okarakterirana kao opresorska i autoritarna. Te samim tim, nesumnjivo je između ostalog i pojedinci - koji sebe jednostavno smatraju Crnogorcima, a ne pripadnicima srpskog naroda u bilo kom smislu - čak i popisivali tako u inat u nekim sučajevima. --NI (razgovor) 15:55, 17. srpanj 2008. (CEST)

Arhiviranje

Tek sam sada vidio. :D

Može, hvala lijepo. :-) --NI (razgovor) 16:40, 17. srpanj 2008. (CEST)

...

Roberta,

Dostavljam i Tebi Popa Dukljanina, da Ti se nađe pri ruci.


Bijela Hrvatska:

Poslije ovoga prema sadržaju privilegija, koje su pročitane pred narodom, napisao je privilegije, podijelio pokrajine i oblasti svoga kraljevstva, i njihove granice i krajeve na ovaj način: prema toku voda koje teku sa planina i ulijevaju se u more na južnoj strani imenova Primorje, a prema vodama koje sa planina teku ka sjevernoj strani i ulijevaju se u veliku rijeku Dunav, nazvao je Srbija. Zatim je primorje podijelio u dvije pokrajine:od mjesta Dalme đe kralj tada boravljaše, i đe je bio sabor, sve do Vinodola nazva Bijelom Hrvatskom, za koje se kaže i donja Dalmacija.

Evo i Crvene Hrvatske:

Isto tako od navedenog mjesta Dalme sve do grada Bamblone, koji se sada zove Drač nazvao je Crvena Hrvatska, za koju se jos kaže Gornja Dalmacija. I kao što je u donjoj Dalmaciji ustanovio Salonitansku crkvu kao mitropoliju, na isti način u Gornjoj Dalmaciji su Dukljansku crkvu, prema drevnom pravu, uredili mitropoliju

Sve u glavi IX. ođe [12]

!

Roberta,

Izgleda da je neki pametnjaković "blokirao" moj saradnički pristup. O čemu se radi?

Markus CG --195.66.178.102 01:34, 18. srpanj 2008. (CEST)

Nisi blokiran. Pokušaj se ponovno prijaviti. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 02:19, 18. srpanj 2008. (CEST)

?

Niste prijavljeni! Vaša trenutačna IP adresa ostat će zabilježena u popisu izmjena ove stranice! 

To piše kad god otvorim neku stranu

Markus cg

!

Roberta,

Ođe stvarno nešto nije u redu. Opet Ti velim da postoji neki problem. Gore sam naveo o čemu se radi.

Pozz Markus cg

...

Ovo postaje, interesantno, moram Ti priznati...isto se noćas dešava i na b-h Wikipju gdje sam ima par natuknica...

"Trajno zapamti moju lozinku" - to sam imao, tako da se nikada ponovo nijesam prijavljivao.

Ukucavam hr.wikipedia i gore izlazi markus cg moje postavke itd. a onda krenem da piše tekst kad ono

Niste prijavljeni! Vaša trenutačna IP adresa ostat će zabilježena u popisu izmjena ove stranice! 

Jedino me brine da neko SLUČAJNO ne zloupotrijebi moju lozinku Markus cg i počne s nekim bulšitovima. Imaš li kakvo objašnjenje? Pozz Markus cg

...

....međuspremnik memorije...Roberta, ja sam više analogni no digitalni tip homomontenigersa...od mehanike jedva da nekako znam zavidat slavine, upalit auto i kompjuter..sve ostalo je oli mi reći što je to...

Poz Markus g

Imam Internet Explorer, taj IRC sam pokušao onomad kad si mi rekla no nije mi uspjelo, ali... Ali, veoma mi je bitno da znam može li neko ući sa Markus cg na Hrvatsku W i počet s glupostima?

Jesam, ali ne izlazi mi za ono za transfer

Ćitam što mi pišeš ali nema niđe Transferring data from irc.wikia.com...

To sam i radi, upišem Ti pozdrav, ali đe da kliknem da ga proslijedim? Upišem dolje i to stoji.

//

Roberta,

Evo me, ka preporođen! --Markus cg1 (razgovor) 05:18, 18. srpanj 2008. (CEST)

Ne,ne...staro ime sa postavkama nazad...ali to kasnije...prvo da me "prepoznate" pa onda tek onda za jedno nedjelju-dvije, može? Jesam, prijavio sam, e-mail je tamo. --Markus cg1 (razgovor) 05:29, 18. srpanj 2008. (CEST)

Izađe ovo, premda sam ukuco e-mail: Nema adrese pošiljaoca Izvor: Wikipedija Skoči na: orijentacija, traži Morate biti prijavljeni i imati valjanu adresu e-pošte u svojim postavkama da bi mogli slati poštu drugim suradnicima. --Markus cg1 (razgovor) 05:42, 18. srpanj 2008. (CEST)

Potvrdim imejl:

Potvrda e-mail adrese Izvor: Wikipedija Skoči na: orijentacija, traži Poruka s potvrdom je poslana.

Onda otvorim Tvoju stranu, no, isto, traži mi prijevau imejla! --Markus cg1 (razgovor) 05:53, 18. srpanj 2008. (CEST)

...da ostavim OĐE moj imejl? --Markus cg1 (razgovor) 05:58, 18. srpanj 2008. (CEST)

E-mail sam Ti poslao --Markus cg1 (razgovor) 06:40, 18. srpanj 2008. (CEST)

premještanje članka (kafić-Bela)

Poštovanje Roberta. Malo sam švrljao po mojim člancima pa sam sasvim slučajno vidio da je digitalna kamera premještena u digitalni fotoaparat, što je potpuno u redu kao što sam naveo i u razgovoru uz članak. Digitalna kamera je nastala zato što je digitalni fotoaparat već postojao, a nisam htio čovjeku dibidus pretumbati njegov članak. Sad je vidim brisan. No ova automatska promjena poveznica izgleda ne šljaka, jer sam ih nekoliko morao ja prepravljati, a vjerujem da ih ima još. U drugim člancima ostaju prijašnje poveznice, samo naravno sada su crvene (vidi na primjer u popisu na mojoj suradničkoj stranici). A tko se više sjeća gdje su sve bile ?

Usput, malo sam se zaletio sa razgovorom uz tehničku kulturu, iako još mislim da nema velike potrebe nekome objašnjavati što je škola. Što se tiče poveznica na institucije sječaš se da sam te pitao za savjet i napravio ih nekako prema dogovoru, ako te nisam krivo shvatio. Al' dobro, možda je najbolje brisnuti taj razgovor da trinajstici ne dižem tlak. Link na "inovator", tj. "izumitelj" nisam stavio jer je vrlo loše formuliran. Kad ćeš na odmor ?

Musaka

IW je ispravljena ,što jop nije na hrvatskom?? Čak sam i paradajz ispravio--Uskboy 21:17, 20. srpanj 2008. (CEST)

Ev necu vise pisat o hrani koju jedem svaki dan...--Uskboy 21:50, 20. srpanj 2008. (CEST)

Vracam se ja svom nogometu... :)

PS. Ajd arhiviraj ovu stranicu napati se dok dođe do kraja :)))--Uskboy 21:53, 20. srpanj 2008. (CEST)

Izvinte još jedno kulinarsko pitanje: Šta se u Hrvatskoj stavlja u sarmu??? Samo to!--Uskboy 22:01, 20. srpanj 2008. (CEST)

Fala--Uskboy 22:56, 20. srpanj 2008. (CEST)

Vidio, vidio--Uskboy 22:58, 20. srpanj 2008. (CEST)

Vidovdanski ustav

Glavni dio teksta je pogrešan

Kako bi se spriječilo nadglašavanje skupština Država Slovenaca, Hrvata i Srba je izglasala kako će se kasniji ustav kraljevine donesti dvotrećinskom većinom i to je bilo prihvaćeno od Kraljevine Srbije. Kako je prije donošenja ustava došlo do incidenta postalo je očito da nije moguće okupiti dvotrećinsku većinu pa je ustav donesen običnom većinom. Iz tako donešenog ustava će doči do pojave svih onih problema koji na kraju uništavaju Jugoslaviju--rjecina (razgovor) 04:26, 21. srpanj 2008. (CEST)

Slika prisega iz Sv. Marka ev. u Zagrebu

Mogu! No trenutno zbog blokade Ante Perkovića koji nema pojma o povijesti i mnogim raspravama o temi smrti kralja Zvonimra nisam u mogućnosti da zamijenim. Kada se bude skinula blokada s moga pristupa da mogu prijavljen raditi na wikipediji onda ću moći zamijeniti. Drugo to je crkva Sv. Marka ev. na Gornjem Gradu, najpoznatija crkva u Zagrebu, s grbom Hrvatske i starim grbom Zagreba na krovu. Adresa Trg Sv. Marka, Zagreb. Freska Joze Kljakovića se nalazi u kapeli Sv. Filipa i Jakova koja se nalazi u sklopu crkve, na sjevernoj strani crkve. Najpoznatiji autori koji su radili u toj crkvi su Jozo Kljaković i Ivan Meštrović. Slično je rađeno i u Biskupiji kod Knina crkva Sv. Marije. Ta crkva je u II svjetskom ratu stradala, a Meštrovićeva Gospa obezglavljena od strane četnika. Šezdesetih godina XX stoljeća je obnovljena, ali ponovo je devastirana u Domovinskom ratu. Inaće bavim se poviješću (do XVII stoljeća) te ne mogu dopustiti da netko samo tako ubacuje reference koje nije ni pročitao, kako kaže Ante Perković u samo 5 minuta on je problem riješio. Prema činjenicama sve su vijesti o nasilnoj smrti kralja Zvonimira nastale prije razaranja u Solinu, odnosno kraljevskih grobnica u Solinu (crkve Sv. Marije i Sv. Stjepana) od strane Turaka koje je nastalo po svoj prilici u XVI stoljeću po činjenicama da su tada bili napadali i Split.

Nenad I. H.Baor