Amon: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m robot Dodaje: no:Amon
Bolja slika, sitno nešto dodano.
Redak 1: Redak 1:
<hiero>i-mn:n-C12</hiero>
<hiero>i-mn:n-C12</hiero>
[[Slika:Amun-Ra.jpg|thumb|right|225px|Amon-Ra, <small>reljef</small>]]
[[Slika:Amun.svg|thumb|200 px|Amon sa simbolima moći]]
'''Amon''' (izvorno '''Amun'''; [[Egipatski jezik|egipatski]]: ''skriveni'') je [[Drevni Egipat|egipatsko]] i [[Libija|libijsko]] božanstvo, bog [[Teba|Tebe]], staroga i glavnog grada Egipta od XI. (Srednje kraljevstvo) do XXI. dinastije (Novo kraljevstvo); poslije poistovjećen s bogom sunca [[Amon-Ra]]. Bilo je božanstvo u egipatskoj mitologiji, koje je s vremenom postalo jedno od najvažnijih u Drevnom Egiptu, prije nego što je postalo opskurno. Stvoritelj je duše -''ba''. Grci su ga poistovjećivali sa svojim vrhovnim božanstvom [[Zeus]]om. Amon je povezivan i s [[Min]]om, bogom plodnosti, pa je tako nastao Amon-Kamutef ("Bik Svoje Majke").
'''Amon''' (izvorno '''Amun'''; [[Egipatski jezik|egipatski]]: ''skriveni'') je [[Drevni Egipat|egipatsko]] i [[Libija|libijsko]] božanstvo, bog [[Teba|Tebe]], staroga i glavnog grada Egipta od XI. (Srednje kraljevstvo) do XXI. dinastije (Novo kraljevstvo); poslije poistovjećen s bogom sunca [[Amon-Ra]]. Bilo je božanstvo u egipatskoj mitologiji, koje je s vremenom postalo jedno od najvažnijih u Drevnom Egiptu, prije nego što je postalo opskurno. Stvoritelj je duše -''ba''. Grci su ga poistovjećivali sa svojim vrhovnim božanstvom [[Zeus]]om. Amon je povezivan i s [[Min]]om, bogom plodnosti, pa je tako nastao Amon-Kamutef ("Bik Svoje Majke").

== Etimologija ==
== Etimologija ==
Amonovo ime je također izgovoreno i kao Amun, '''Amoun''', '''Amen''', rjeđe '''Imen''' (grčki Ἄμμων čitano ''Ammon'', te Ἅμμων čitano ''Hammon'', egipatski čitano ''Yamanu''), ali je u rijetkim slučajevima zvan i Imenand. Amonovo ime se u egipatskim zapisima prvi put pojavljuje kao ''ỉmn'', što na egipatskom jeziku znači ''skriveni''. S obzirom da se samoglasnici nisu upisivali u egipatske hijeroglife, egiptolozi su posredno zaključili da se ime izgovaralo kao ''*Yamānu'' (čitano, IPA /jamaːnu/). Ime je preživjelo na koptskom jeziku Amoun.
Amonovo ime je također izgovoreno i kao Amun, '''Amoun''', '''Amen''', rjeđe '''Imen''' (grčki Ἄμμων čitano ''Ammon'', te Ἅμμων čitano ''Hammon'', egipatski čitano ''Yamanu''), ali je u rijetkim slučajevima zvan i Imenand. Amonovo ime se u egipatskim zapisima prvi put pojavljuje kao ''ỉmn'', što na egipatskom jeziku znači ''skriveni''. S obzirom da se samoglasnici nisu upisivali u [[hijeroglifi|egipatske hijeroglife]], egiptolozi su posredno zaključili da se ime izgovaralo kao ''*Yamānu'' (čitano, IPA /jamaːnu/). Ime je preživjelo na koptskom jeziku Amoun.

== Rođenje ==
== Rođenje ==
Na početku vremena postojao je samo [[ocean]] [[Nun (mitologija)| Nun]]. Prema mitu iz [[Hermopolis]]a, Nun je imao svoju ženu [[Naunet]]. Iz Nuna je izdignut brežuljak, a na njemu je stvoren Amon ("onaj skriveni", prema Hermpolisu je Amon postojao prije brežuljka, te je imao ženu [[Amaunet]]). Amon je na brežuljku ispljunuo [[Šu]]a i [[Tefnut]], blizance. Oni su postali roditelji neba ([[Nut]]) i Zemlje ([[Geb]]). U Hermopolisu su se Nun, Naunet, Amon i Amaunet slavili kao "očevi i majke koji su postojali prije pravih bogova". Ubrzo je Amon postao "kralj bogova", a to će najviše biti u Novom kraljevstvu. Na kraju, Amon je postao "nespoznatljivi".
Na početku vremena postojao je samo [[ocean]] [[Nun (mitologija)| Nun]]. Prema mitu iz [[Hermopolis]]a, Nun je imao svoju ženu [[Naunet]]. Iz Nuna je izdignut brežuljak, a na njemu je stvoren Amon ("onaj skriveni", prema Hermpolisu je Amon postojao prije brežuljka, te je imao ženu [[Amaunet]]). Amon je na brežuljku ispljunuo [[Šu]]a i [[Tefnut]], blizance. Oni su postali roditelji [[nebo|neba]] ([[Nut]]) i [[Zemlja|Zemlje]] ([[Geb]]). U Hermopolisu su se Nun, Naunet, Amon i Amaunet slavili kao "očevi i majke koji su postojali prije pravih bogova". Ubrzo je Amon postao "kralj bogova", a to će najviše biti u Novom kraljevstvu. Na kraju, Amon je postao "nespoznatljivi".
== Štovanje Amona ==

Amon je bio najviše štovan u [[Karnak]]u i [[Luxor]]u. Svi su [[faraon]]i htjeli pokazati svoju pobožnost gradeći dvorane sa stupovima u obliku papirusa. U [[hram]]u su štovani Amon (zaštitnik hrama), [[Mut]] (Amonova žena koja je pobijedila bivšu Amonovu suprugu) i [[Khonsu]] (bog [[Mjesec]]a, sin Amona i Mut). Put omeđen ovnoglavim [[sfinga]]ma se može i danas vidjeti, a njime je putovao Amon tijekom procesija do Luxora, a putem omeđenim palmama do Minovog hrama, gdje bi postao Min. Amonovi svećenici su bili vlasnici bogatih riznica, jer su faraoni darovali novac kao žrtvu Amonu, a taj su novac prisvojili svećenici. Amonov hram je zatvoren tijekom razdoblja Amarne, kad je vladao [[Ekhnaton|Amenofis IV.]] , a čini se da je [[Nefertiti]] (faronova supruga) ipak poslije vratila Amonov kult i vratila svećenike koji su ostali nezaposleni. Danas je hram bez krova, ali još uvijek postoje mnogobrojni stupovi i [[obelisk|obelisci]].

Amon je bio najviše štovan u [[Karnak]]u. Svi su [[faraon]]i htjeli pokazati svoju pobožnost gradeći dvorane sa stupovima u obliku papirusa. U [[hram]]u su štovani Amon (zaštitnik hrama), [[Mut]] (Amonova žena koja je pobijedila bivšu Amonovu suprugu) i [[Khonsu]] (bog [[Mjesec]]a, sin Amona i Mut). Put omeđen ovnoglavim [[sfinga]]ma se može i danas vidjeti, a njime je putovao Amon tijekom procesija do Luxora, a putem omeđenim palmama do Minovog hrama, gdje bi postao Min. Amonovi svećenici su bili vlasnici bogatih riznica, jer su faraoni darovali novac kao žrtvu Amonu, a taj su novac prisvojili svećenici. Amonov hram je zatvoren tijekom razdoblja Amarne, kad je vladao [[Ekhnaton|Amenofis IV.]] , a čini se da je [[Nefertiti]] (faronova supruga) ipak poslije vratila Amonov kult i vratila svećenike koji su ostali nezaposleni.

== Vanjske poveznice ==
== Vanjske poveznice ==
{{WProjekti
{{WProjekti

Inačica od 25. srpnja 2008. u 11:26

imn
n
C12
Amon sa simbolima moći

Amon (izvorno Amun; egipatski: skriveni) je egipatsko i libijsko božanstvo, bog Tebe, staroga i glavnog grada Egipta od XI. (Srednje kraljevstvo) do XXI. dinastije (Novo kraljevstvo); poslije poistovjećen s bogom sunca Amon-Ra. Bilo je božanstvo u egipatskoj mitologiji, koje je s vremenom postalo jedno od najvažnijih u Drevnom Egiptu, prije nego što je postalo opskurno. Stvoritelj je duše -ba. Grci su ga poistovjećivali sa svojim vrhovnim božanstvom Zeusom. Amon je povezivan i s Minom, bogom plodnosti, pa je tako nastao Amon-Kamutef ("Bik Svoje Majke").

Etimologija

Amonovo ime je također izgovoreno i kao Amun, Amoun, Amen, rjeđe Imen (grčki Ἄμμων čitano Ammon, te Ἅμμων čitano Hammon, egipatski čitano Yamanu), ali je u rijetkim slučajevima zvan i Imenand. Amonovo ime se u egipatskim zapisima prvi put pojavljuje kao ỉmn, što na egipatskom jeziku znači skriveni. S obzirom da se samoglasnici nisu upisivali u egipatske hijeroglife, egiptolozi su posredno zaključili da se ime izgovaralo kao *Yamānu (čitano, IPA /jamaːnu/). Ime je preživjelo na koptskom jeziku Amoun.

Rođenje

Na početku vremena postojao je samo ocean Nun. Prema mitu iz Hermopolisa, Nun je imao svoju ženu Naunet. Iz Nuna je izdignut brežuljak, a na njemu je stvoren Amon ("onaj skriveni", prema Hermpolisu je Amon postojao prije brežuljka, te je imao ženu Amaunet). Amon je na brežuljku ispljunuo Šua i Tefnut, blizance. Oni su postali roditelji neba (Nut) i Zemlje (Geb). U Hermopolisu su se Nun, Naunet, Amon i Amaunet slavili kao "očevi i majke koji su postojali prije pravih bogova". Ubrzo je Amon postao "kralj bogova", a to će najviše biti u Novom kraljevstvu. Na kraju, Amon je postao "nespoznatljivi".

Štovanje Amona

Amon je bio najviše štovan u Karnaku i Luxoru. Svi su faraoni htjeli pokazati svoju pobožnost gradeći dvorane sa stupovima u obliku papirusa. U hramu su štovani Amon (zaštitnik hrama), Mut (Amonova žena koja je pobijedila bivšu Amonovu suprugu) i Khonsu (bog Mjeseca, sin Amona i Mut). Put omeđen ovnoglavim sfingama se može i danas vidjeti, a njime je putovao Amon tijekom procesija do Luxora, a putem omeđenim palmama do Minovog hrama, gdje bi postao Min. Amonovi svećenici su bili vlasnici bogatih riznica, jer su faraoni darovali novac kao žrtvu Amonu, a taj su novac prisvojili svećenici. Amonov hram je zatvoren tijekom razdoblja Amarne, kad je vladao Amenofis IV. , a čini se da je Nefertiti (faronova supruga) ipak poslije vratila Amonov kult i vratila svećenike koji su ostali nezaposleni. Danas je hram bez krova, ali još uvijek postoje mnogobrojni stupovi i obelisci.

Vanjske poveznice

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Amon