Knjiga mrtvih: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka uređivanja
mNema sažetka uređivanja
Redak 1: Redak 1:
[[Slika:BD Hunefer.jpg|thumb|400px|Knjiga mrtvih pisara Hunefera, papirus, 19. dinastija, London]]
[[Slika:BD Hunefer.jpg|thumb|400px|Knjiga mrtvih pisara Hunefera, vaganje srca, 19. dinastija]]
'''Knjiga mrtvih''' je [[Stari Egipat|staroegipatski]] zbornik sastavljen od različitih [[Religija|religijsko]]-[[Magija|magijskih]] tekstova koji se u Egiptu polagao, zajedno s pokojnikom, u grob.
'''Knjiga mrtvih''' je [[Stari Egipat|staroegipatski]] zbornik sastavljen od različitih [[Religija|religijsko]]-[[Magija|magijskih]] tekstova koji se u Egiptu polagao, zajedno s pokojnikom, u grob.
==Pojava i značenje==
==Pojava i značenje==
U vrijeme [[Staro carstvo (Egipat)|Starog kraljevstva]] pojedina su poglavlja ispisivana na zidove grobnica. [[Hijeroglifi]] su sadržavali egipatsko poimanje prolaznosti ovozemaljskog života koji je samo preludij vječnoj zagrobnoj sreći. Po knjizi mrtvih, [[faraon]] se nakon smrti pročisti od grijeha, prelazi rijeku smrti do laluovih poljana gdje boravi među blaženicima i izjednačuje se s [[Oziris]]om. U početku namijenjena samo faraonima, ova je povlastica krajem starog kraljevstva postala dostupna svima. Bitni su elementi obreda bili [[mumificiranje]], "otvaranje usta" i zaštita mrtvog tijela. Svrha je [[sarkofag]]a da sačuva zemne ostatke pokojnikove, što je nužno za njegov vječni život. U Starom kraljevstvu na sarkofagu se ne pojavljuju likovi, ali je zato u [[Srednje carstvo (Egipat)|Srednjem]] i [[Novo carstvo (Egipat)|Novom kraljevstvu]] prekriven magijsko-religijskim natpisima i slikama bogova zaštitnika. U Novom je kraljevstvu pisana na papirusu, a najljepši primjerci su urešeni raznobojnim slikama iz podzemnog života: prikaz Ozirusovog suda, upute i odgovori na pitanja što će ih pokojniku postaviti 42 božanstva koja sudjeluju u suđenju. Da bi se provjerilo "negativno priznanje", pod [[Anubis]]ovim će se budnim okom na jednu stranu vage staviti pokojnikovo srce, a na drugu nojevo pero, simbol [[Ma'at]], božice reda i istine. Kasnije su se čak serijski prepisivali za prodaju, a ostavljao se prazan prostor za naknadno upisivanje pokojnikovog imena.
U vrijeme [[Staro carstvo (Egipat)|Starog kraljevstva]] pojedina su poglavlja ispisivana na zidove grobnica. [[Hijeroglifi]] su sadržavali egipatsko poimanje prolaznosti ovozemaljskog života koji je samo preludij vječnoj zagrobnoj sreći. Po Knjizi mrtvih, [[faraon]] se nakon smrti pročisti od grijeha, prelazi [[rijeke|rijeku]] smrti do laluovih poljana gdje boravi među blaženicima i izjednačuje se s [[Oziris]]om. U početku namijenjena samo faraonima, ova je povlastica krajem Starog kraljevstva postala dostupna svima. Bitni su elementi obreda bili [[mumificiranje]], "otvaranje usta" i zaštita mrtvog tijela. Svrha je [[sarkofag]]a da sačuva zemne ostatke pokojnikove, što je nužno za njegov vječni život. U Starom kraljevstvu na sarkofagu se ne pojavljuju likovi, ali je zato u [[Srednje carstvo (Egipat)|Srednjem]] i [[Novo carstvo (Egipat)|Novom kraljevstvu]] prekriven magijsko-religijskim natpisima i slikama [[bog]]ova zaštitnika. U Novom je kraljevstvu pisana na [[papirus]]u, a najljepši primjerci su urešeni raznobojnim slikama iz [[Duat|podzemnog života]]: prikaz Ozirusovog suda, upute i odgovori na pitanja što će ih pokojniku postaviti 42 božanstva koja sudjeluju u suđenju. Da bi se provjerilo "negativno priznanje", pod [[Anubis]]ovim će se budnim okom na jednu stranu vage staviti pokojnikovo [[srce]], a na drugu [[noj]]evo pero, simbol [[Ma'at]], [[božica|božice]] reda i istine. Kasnije su se čak serijski prepisivali za prodaju, a ostavljao se prazan prostor za naknadno upisivanje pokojnikovog imena.


==Poveznice==
==Poveznice==

Inačica od 4. kolovoza 2008. u 09:40

Knjiga mrtvih pisara Hunefera, vaganje srca, 19. dinastija

Knjiga mrtvih je staroegipatski zbornik sastavljen od različitih religijsko-magijskih tekstova koji se u Egiptu polagao, zajedno s pokojnikom, u grob.

Pojava i značenje

U vrijeme Starog kraljevstva pojedina su poglavlja ispisivana na zidove grobnica. Hijeroglifi su sadržavali egipatsko poimanje prolaznosti ovozemaljskog života koji je samo preludij vječnoj zagrobnoj sreći. Po Knjizi mrtvih, faraon se nakon smrti pročisti od grijeha, prelazi rijeku smrti do laluovih poljana gdje boravi među blaženicima i izjednačuje se s Ozirisom. U početku namijenjena samo faraonima, ova je povlastica krajem Starog kraljevstva postala dostupna svima. Bitni su elementi obreda bili mumificiranje, "otvaranje usta" i zaštita mrtvog tijela. Svrha je sarkofaga da sačuva zemne ostatke pokojnikove, što je nužno za njegov vječni život. U Starom kraljevstvu na sarkofagu se ne pojavljuju likovi, ali je zato u Srednjem i Novom kraljevstvu prekriven magijsko-religijskim natpisima i slikama bogova zaštitnika. U Novom je kraljevstvu pisana na papirusu, a najljepši primjerci su urešeni raznobojnim slikama iz podzemnog života: prikaz Ozirusovog suda, upute i odgovori na pitanja što će ih pokojniku postaviti 42 božanstva koja sudjeluju u suđenju. Da bi se provjerilo "negativno priznanje", pod Anubisovim će se budnim okom na jednu stranu vage staviti pokojnikovo srce, a na drugu nojevo pero, simbol Ma'at, božice reda i istine. Kasnije su se čak serijski prepisivali za prodaju, a ostavljao se prazan prostor za naknadno upisivanje pokojnikovog imena.

Poveznice

Vanjske poveznice

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Book of the Dead