Tiho Orlić: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
m Bot: ispravak poveznice
Redak 1: Redak 1:
{{Rad obožavatelja}}
{{fansite}}
{{priča}}
{{priča}}



Inačica od 5. kolovoza 2008. u 16:35

Tiho Orlić
Rođen/a16. studenog 1976., Split
Zanimanjepjevač, basist, producent
Djelatno razdoblje1992. -
Producentska kućaCroatia Records
Internetska stranicahttp://www.thompson.hr
Članovi (članice)
Tiho Orlic (vokal i bas)
Tomislav Mandaric (lead & rythm gitara)
Vedran Sabic (lavijature)
Ivica Bilic - Ike (bubnjevi)

Biografija

Rodio se 16. studenog 1976. u Splitu. Prve dvije godine života proveo je na četvrtom katu legendarne glazbene škole " Josip Hatze " u centru grada , koju će i sam početi pohađati već u šestoj godini života , kao najtalentiraniji kandidat od 180 prijavljenih te godine. Radi izrazito dobrog sluha koji je pokazao na prijemnom ispitu, profesori su mu dodijelili violinu kao osnovni instrument , iako je želio svirati gitaru. Paralelno s pohađanjem glazbene škole , stalno je pjevao u slobodno vrijeme i činilo se da ga to više veseli , nego dosadno vježbanje nečeg što je odavno napisano , tako da nakon završene niže gl. škole nije upisao srednju i to mu je odredilo put.

Svirajući sa svojim vršnjacima kao srednjoškolac i upoznavajući "pravila" rock n' roll kulture , jednog dana 1994. godine uputio se sa svojom ekipom u jedan splitski studio na dogovor u vezi snimanja jedne pjesme, gdje se stjecajem okolnosti našao i Marko Perković Thompson koji je također snimao u tom studiju.

Nakon što su se upoznali u opuštenoj atmosferi, Tiho je otpjevao njegovu pjesmu "Rosa", nakon čega je Marko zamolio Tihu da mu otpjeva neke prateće vokale na pjesmama koje je pripremao za svoj novi album! Od tog trnutka započela je jedna suradnja koja se pretvorila u veliko prijateljstvo koje je počivalo na ljubavi prema glazbi i životnom svjetonazoru te dvojice glazbenika. Rat je završio , a Tiho je uz druženje s Markom i njegovim bendom vrlo brzo shvatio život profesionalnog bavljenja glazbom i rada u studiju, kao i na probama , tako da je Marko došao na ideju da Tihu angažira u svom bendu kao bass gitaristu i pratećeg vokala. Iako nije bio basist po vokaciji , Tiho je vrlo brzo savladao bass dionice i krenuo s ekipom na prvi službeni nastup koji je bio u Njemačkoj.

1997. godine otišao je na odsluženje vojnog roka, a čim se vratio počeli su planovi za njegovu solo karijeru, jer mu je to ipak bila najveća želja. Prvi službeni nastup kao solo izvođač Tiho je imao na etno festivalu 1999. s etno-rock pjesmom "Ženit ću se" , da bi godinu dana poslije snimio i dan danas veliki hit "Daleko je". To je bio odličan početak jedne karijere , a potvrda toga dogodila se 2001. godine, kad su Tiho i Thompson otpjevali legendarnu "Stari se" i osvojili prvu nagradu publike i žirija na festivalu "Melodije Mostara". Nakon takvih uspjeha publika je očekivala prvi albim Tihe Orlića, a i sam Tiho je razmišljao o snimanju albuma, ali stjecajem raznih okolnosti to će se dogoditi dosta kasnije. Kako je autor njgovih pjesama većinom bio M.P.Thompson koji je u to vrijeme pripremao album "E, moj narode", Tiho je kao i do dan danas Markove projekte stavljao ispred svega i predano sudjelovao u radu na novim Thompsonovim pjesmama.

Godine 2002. Tiho pobjeđuje na festivalu u Topuskom s pjesmom "Naša prva noć", a te godine je održan i veliki Thompsonov koncert na Poljudu ispred 42.000 ljudi , gdje je Tiho uz sviranje na tom koncertu otpjevao s Markom duet "Stari se" i ispunio jedan od svojih snova, da pjeva na jednom takvom spektaklu i to još u svom rodnom gradu. Turneja se nastavila , nastavili su se i Tihini uspjesi. Sljedeće ljeto na "radijskom festivalu" 2003. godine s pjesmom "Što se ne vratiš" osvaja 1. nagradu po sms glasovima , a par mjeseci poslije na Zadar festu 1. nagradu po internet glasovima s pjesmom "Nisu to gromovi". Interes fanova je bio toliko velik da se više nije moglo odgađati izdavanje albuma. Tihin prvijenac izdan je na ljeto 2004. godine nakon nastupa na "radijskom festivalu" s rokersom "Opasno je ljubiti" i nastupa na "splitskom festivalu" s baladom "Ostani". Album je izišao u izdanju Croatia records koja će i ubuduće biti njegova izdavačka kuća.

Diskografija

CD

1. Opasno je ljubiti
2. Falit ćeš mi
3. Ostani
4. Dobra vila
5. Ajde priđi bliže
6. Daleko je
7. Naša prva noć
8. Što se ne vratiš
9. Nisu to gromovi
10. Ženit ću se
11. Stari se (sa Thompsonom)

Tijekom 2005. i 2006. Tiho je sa svojim bendom proveo na terenu, među publikom promovirajući album uživo na svojim nastupima. Na albumu Marka Perkovića "Bilo jednom u Hrvatskoj" koji je sniman više od godinu dana, Tiho je dao izniman doprinos, kako u aranžerskom, tako i u sviračkom i producentskom dijelu albuma. Uz turneju s Thompsonom, Tiho je za 2008. godinu najavio i svoj novi album.

Vanjske poveznice