Terencije: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
m robot Dodaje: tr:Terentius
Redak 78: Redak 78:
[[sr:Публије Теренције Афер]]
[[sr:Публије Теренције Афер]]
[[sv:Terentius]]
[[sv:Terentius]]
[[tr:Terentius]]

Inačica od 5. kolovoza 2008. u 17:56

Publije Terencije Afer
Naslovna strana iz Colmanovog Terencija, 1765.

Publije Terencije Afer (lat. Publius Terentius Afer; Afer znači "Afrikanac") bio je rimski komediograf. Datum i mjesto rođenja su nepoznati (možda Kartaga, možda 184. ili 194. pr.Kr.). Komadi su mu počeli igrati oko 170.-160. pr.Kr.. Umro je mlad, sa 25 (prema Svetonijevim tvrdnjama sa 35) godina, 159. pr.Kr. (Grčka?).

Napisao je šest drama koje su sve sačuvane. Usporedbe radi, od Terencijeva kolege Plauta sačuvana je 21 drama, a znamo za naslove oko stotinjak njih.

Jedna od Terencijevih poznatih citata glasi: "Homo sum, humani nihil a me alienum puto", ili "Ja sam čovjek, ništa što je ljudsko strano meni nije.", može se naći u komadu Heauton Timorumenos ili Samomučitelj.

Biografija

Terencije je bio sin bogate obitelji iz Kartage koja je bankrotirala i bio je prodan kao rob Terenciju, rimskom senatoru, koji ga je obrazovao i kasnije, impresioniran Terencijevim sposobnostima, oslobodio ga. Kao znak poštovanja Terencije je prihvatio ime patrona.

S 25 godina Terencije je napustio Rim i nikada se nije vratio. Neki antički izvori daju osnove za nagađanje da je umro na moru.

Djela

Terencjevih šest drama:

Terencijeve drame su iznimno duhovite, i dobro prikladne za čitanje kod modernih čitača, čak i bez podloge u klasičnoj kulturi.

Recepcija

Prva tiskana izdanja Terencija pojavile su se u Strasbourgu 1470.. Prva izvedba jedne od Terencijevih drama nakon antike (Andria) bila je u Firenci 1476..


Glazba

Glazbena fraza za jedan stih Terencijeve komedije Hecyra (glazba je pripisivana Terencijevu suradniku Flaku) jest sve što je ostalo od antičke rimske glazbe. Autentičnost ove fraze u novije je vrijeme, međutim, osporena.[nedostaje izvor]

Poveznice

Dodatne reference

Logotip Wikicitata
Logotip Wikicitata
Wikicitati imaju zbirke citata o temi Terencije
Nedovršeni članak Terencije koji govori o književniku treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.