Banski dvori: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka uređivanja
Suradnik13 (razgovor | doprinosi)
mNema sažetka uređivanja
Redak 1: Redak 1:
[[Slika:Banski dvori.jpg|thumb|250px|right|'''Banski dvori''' - sjedište [[Vlada RH|Vlade Republike Hrvatske]]]]
[[Slika:Banski dvori.jpg|thumb|250px|right|'''Banski dvori''' - sjedište [[Vlada RH|Vlade Republike Hrvatske]]]]
'''Banski dvori''' naziv je za povijesnu zgradu na zapadnoj strani [[Markov trg u Zagrebu|Markova trg]] u [[Zagreb]]u (Markov trg br. 1) koja je bila dom hrvatskih banova od [[1809]]. do [[1918]]. godine. Banski dvori su dugačka barokna jednokatnica, a zajedno s palačom koja se na nju nadovezuje (Trg. sv. Marka 2) čine danas sjedište [[Vlada RH|Vlade Republike Hrvatske]]. Banski dvori su omeđeni Trgom sv. Marka i ulicama - Freudenreichovom - Matoševom - Brezovačkog.
'''Banski dvori''' naziv je za povijesnu zgradu na zapadnoj strani [[Trg svetog Marka (Zagreb)|Markova trg]] u [[Zagreb]]u (Markov trg br. 1) koja je bila dom hrvatskih banova od [[1809]]. do [[1918]]. godine. Banski dvori su dugačka barokna jednokatnica, a zajedno s palačom koja se na nju nadovezuje (Trg. sv. Marka 2) čine danas sjedište [[Vlada RH|Vlade Republike Hrvatske]]. Banski dvori su omeđeni Trgom sv. Marka i ulicama - Freudenreichovom - Matoševom - Brezovačkog.


Pojam '''''Banski dvori''''' u prenesenom značenju može označavati Vladu Republike Hrvatske, odnosno politiku koju ona provodi.
Pojam '''''Banski dvori''''' u prenesenom značenju može označavati Vladu Republike Hrvatske, odnosno politiku koju ona provodi.

Inačica od 5. kolovoza 2008. u 19:21

Banski dvori - sjedište Vlade Republike Hrvatske

Banski dvori naziv je za povijesnu zgradu na zapadnoj strani Markova trg u Zagrebu (Markov trg br. 1) koja je bila dom hrvatskih banova od 1809. do 1918. godine. Banski dvori su dugačka barokna jednokatnica, a zajedno s palačom koja se na nju nadovezuje (Trg. sv. Marka 2) čine danas sjedište Vlade Republike Hrvatske. Banski dvori su omeđeni Trgom sv. Marka i ulicama - Freudenreichovom - Matoševom - Brezovačkog.

Pojam Banski dvori u prenesenom značenju može označavati Vladu Republike Hrvatske, odnosno politiku koju ona provodi.

Povijest Banskih dvora započinje početkom 19. stoljeća, kada Sabor, koji je zajedno stolovao sa Zagrebačkom županijom do 1807. godine, dono zaključak da se kupi kraljevinska kuća u kojoj će se uz Sabor moći smjestiti i najviši sudovi i banovi. Slijedom toga zaključka, godinu dana kasnije ban Ignac Gyulay prodao je saborsku palaču zagrebačkoj županiji i kupio kuću bana Ferdinanda Kulmera na zapadnoj strani Markovog trga, kako bi dobio novu kraljevinsku kuću za trajan stan banova, sjedište sudova, pohranu javnih spisa i kraljevinskih knjiga, odnosno saborskih zapisnika. No tu ipak nije bilo dovoljno prostora za saborska zasjedanja, a takvim je rasporedom u prvom redu riješeno pitanje stana za bana pa je palača i dobila naziv „banska palača“, a kasnije „banski dvori“.

Za vrijeme SFRJ su bili sjedište izvršne vlasti i predsjedništva SR Hrvatske. 1990. godine Banski su dvori postali sjedište predsjednika Republike Hrvatske te hrvatske Vlade. 7. listopada 1991. godine Banske dvore raketirao je zrakoplov JNA, s ciljem atentata na tadašnjeg predsjednika Republike Tuđmana predsjednika predsjedništva SFRJ Stjepana Mesića i predsjednika Saveznog izvršnog vijeća Antu Markovića. Svi su preživjeli pukom slučajnošću, a zgrada je pretrpjela znatna materijalna oštećenja. Raketiranje Banskih dvora bio je povod da Sabor Republike Hrvatske već sljedeći dan - 8. listopada 1991. - donese Odluku o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ, kojom je Republika Hrvatska postala nezavisna i samostalna država. 1992. godine predsjednik Republike seli se u novu rezidenciju - Predsjedničke dvore, te su od tada Banski dvori sjedište Vlade RH.

Banski dvori nalaze se na listi zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske.


Vanjske poveznice

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Banski dvori