Stefan I. Crnojević: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nova stranica: '''Stefan I. Crnojevića''' (poznat i kao '''Stefanica Crnojević'''), pripadnik dinastije Crnojevića, sredinom 15. stoljeća vladar [...
 
m DEFAULTSORT
Redak 19: Redak 19:
[[Kategorija:Biografije, Crna Gora]]
[[Kategorija:Biografije, Crna Gora]]


{{DEFAULTSORT:Crnojević,Ivan}}
{{DEFAULTSORT:Crnojević,Stefan I.}}


[[en:Stefan I Crnojević]]
[[en:Stefan I Crnojević]]

Inačica od 7. kolovoza 2008. u 14:16

Stefan I. Crnojevića (poznat i kao Stefanica Crnojević), pripadnik dinastije Crnojevića, sredinom 15. stoljeća vladar Crne Gore.

Bio je Stefan I. oženjen Marijom sestrom albanskoga vladara Skenderbega.

Stefan I. se pominje 1426. kao zetski plemić koji vlada na teritorijem od rijeke Morače, Skadarskoga jezera, Paštrovića do Nikšića (Budoš).

1451. stupio je Stefan I. u pregovore sa Mletačkom Republikom koja ga je priznavala za legitimnog vladara, davala mu godišnju plaću, priznala titulu vojvode i njegove posjede oko Kotora.

Ivana Crnojevića, sina Stefana I., 10 godina držao je zarobljenog Stjepan Vukčić Kosača i Mleci su obećali pomoći u njegovom izbavljenju, što su i uradili.

No, Srbi predvođeni despotom Đurađem Brankovićem, 1452. su Stefana I. pokušali zbaciti. Došlo je do bitke kod Skadarskoga jezera u kojoj Stefan I. odnio pobjedu i zauzeo Podgoricu. Despot Branković je kontrolirao još nekoliko narednih godina utvrdu Medun u Kučima.

Nova opasnost su bile Osmanlije predvođene sultanom Mehmedom II. Osvajač. Na Vranjini (Sakadrsko jezero) je Stefan I. 6. rujna 1455. sazvao Zetski zbor na kojem je dobio suglasnost 51 predstavniha raznih oblasti da prizna vrhovnu mletačku vlast. O tome je Stefan I. sačinio pisani govor sa Mlecima u kojem se on titulira Velikim vojvodom.

Umro je Stefan I. krajem 1464. ili početkom 1465. godine. Naslijedio ga je sin Ivan Crnojević.