Joan Crawford: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Pravopisne ispravke
Redak 33: Redak 33:
Pravo ime - '''Lucille Fay LeSueur'''
Pravo ime - '''Lucille Fay LeSueur'''


Otac je napustio obitelj prije njezina rođenja, a nakon što ju je rodila njezina majka Anna LeSueur preselila se u Oklahomu i udala za lokalnog impresarija Henrya Cassina koji se brinuo o Lucille i njezinu starijem bratu Hallu. Luccile uzima ime ''Billie Cassin'' i počinje raditi kao plesačica. Cijela se obitelj potom seli u Kansas City, a Lucille [[ples]]om uzdržava cijelu obitelj i odlazi u privatnu školu glume. Nakon je je osvojila 46 $ na takmičenju u plesu, seli se u [[Chicago]] i zapošljava u kazalištu gdje je uočava agent [[MGM]]-a. Seli se u [[Hollywood]], a u MGM-u joj nalaze novo ime ''Joan Crawford'', koje navodno nikada nije voljela. Uskoro postaje najveća zvijezda kompanije, a ubrzo i najbolje plaćena.
Otac je napustio obitelj prije njezina rođenja, a nakon što ju je rodila njezina majka Anna LeSueur preselila se u Oklahomu i udala za lokalnog impresarija Henrya Cassina koji se brinuo o Lucille i njezinu starijem bratu Hallu. Luccile uzima ime ''Billie Cassin'' i počinje raditi kao plesačica. Cijela se obitelj potom seli u Kansas City, a Lucille [[ples]]om uzdržava cijelu obitelj i odlazi u privatnu školu glume. Nakon što je osvojila 46 $ na takmičenju u plesu, seli se u [[Chicago]] i zapošljava u kazalištu gdje je uočava agent [[MGM]]-a. Seli se u [[Hollywood]], a u MGM-u joj nalaze novo ime ''Joan Crawford'', koje navodno nikada nije voljela. Uskoro postaje najveća zvijezda kompanije, a ubrzo i najbolje plaćena.


Godine [[1945]]. dobija [[Oscar za najbolju glavnu glumicu|Oscara za glavnu žensku ulogu]] u filmu "[[Mildred Pierce]]".
Godine [[1945]]. dobija [[Oscar za najbolju glavnu glumicu|Oscara za glavnu žensku ulogu]] u filmu "[[Mildred Pierce]]".

Inačica od 9. kolovoza 2008. u 21:16

Joan Crawford
Joan Crawford
Rodno ime Lucille Fay LeSueur
Rođenje 23. ožujka 1905., San Antonio, Texas, SAD
Smrt 10. svibnja 1977., New York, New York, SAD
Godine rada 1925. - 1972.
Suprug James Welton (1923.-1924.)
Douglas Fairbanks Jr. (1929.-1933.)
Franchot Tone (1935.-1939.)
Phillip Terry (1942.-1946.)
Alfred N. Steele (1956.-1959.)
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Joan Crawford (San Antonio, 23. ožujka 1904. ili 1905. - New York, 10. svibnja 1977.), američka filmska glumica.

Pravo ime - Lucille Fay LeSueur

Otac je napustio obitelj prije njezina rođenja, a nakon što ju je rodila njezina majka Anna LeSueur preselila se u Oklahomu i udala za lokalnog impresarija Henrya Cassina koji se brinuo o Lucille i njezinu starijem bratu Hallu. Luccile uzima ime Billie Cassin i počinje raditi kao plesačica. Cijela se obitelj potom seli u Kansas City, a Lucille plesom uzdržava cijelu obitelj i odlazi u privatnu školu glume. Nakon što je osvojila 46 $ na takmičenju u plesu, seli se u Chicago i zapošljava u kazalištu gdje je uočava agent MGM-a. Seli se u Hollywood, a u MGM-u joj nalaze novo ime Joan Crawford, koje navodno nikada nije voljela. Uskoro postaje najveća zvijezda kompanije, a ubrzo i najbolje plaćena.

Godine 1945. dobija Oscara za glavnu žensku ulogu u filmu "Mildred Pierce".

Vanjske poveznice

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Joan Crawford

Predložak:Dobitnice Oscara za najbolju glavnu glumicu

Predložak:Link FA