Bogdanuša: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m visak kat.
dopuna
Redak 1: Redak 1:
'''Bogdanuša''' (Bogdanuša bijela, Bogdanuša mala, na mjesnim hvarskim narječjima: ''bojdanuša'') je bijela [[Autohtone hrvatske vinske sorte|autohtona hrvatska sorta]] koja se uzgaja uglavnom na [[Hvar]]u, gdje je i nastala. Predaja kaže da se ovo [[vino]] zbog izuzetne kvalitete pilo isključivo za vjerske praznike što je i razlog naziva Bogdanuša.
'''Bogdanuša''' (Bogdanuša bijela, Bogdanuša mala, na mjesnim hvarskim narječjima: ''bojdanuša'') je bijela [[Autohtone hrvatske vinske sorte|autohtona hrvatska sorta]] vinove loze koja se uzgaja uglavnom na [[Hvar]]u, gdje je i nastala. Predaja kaže da se ovo [[vino]] zbog izuzetne kvalitete pilo isključivo za vjerske praznike što je i razlog naziva Bogdanuša.


Vino je zlatno žute boje, suho i okusa poput [[šeri]]ja, sa više od 13% [[alkohol]]a.
Vino je zlatno žute boje, suho i okusa poput [[šeri]]ja, sa više od 13% [[alkohol]]a.

Inačica od 11. kolovoza 2008. u 21:57

Bogdanuša (Bogdanuša bijela, Bogdanuša mala, na mjesnim hvarskim narječjima: bojdanuša) je bijela autohtona hrvatska sorta vinove loze koja se uzgaja uglavnom na Hvaru, gdje je i nastala. Predaja kaže da se ovo vino zbog izuzetne kvalitete pilo isključivo za vjerske praznike što je i razlog naziva Bogdanuša.

Vino je zlatno žute boje, suho i okusa poput šerija, sa više od 13% alkohola.

Zbog svoje dokazane kakvoće, pilo se i na bečkom dvoru.

Vanjske poveznice

  • Mali podrum - Bogdanuša; hrvatska vina i proizvođači

Izvori

 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica mali-podrum.com (http://www.mali-podrum.com). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Mali podrum.
Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.


Nedovršeni članak Bogdanuša koji govori o piću treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.