Streličarstvo: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
SieBot (razgovor | doprinosi)
TXiKiBoT (razgovor | doprinosi)
m robot Mijenja: mt:Sparar bil-qaws
Redak 43: Redak 43:
[[mn:Байт харваа]]
[[mn:Байт харваа]]
[[mr:तिरंदाज]]
[[mr:तिरंदाज]]
[[mt:Arċeri]]
[[mt:Sparar bil-qaws]]
[[nl:Boogschieten]]
[[nl:Boogschieten]]
[[no:Bueskyting]]
[[no:Bueskyting]]

Inačica od 24. kolovoza 2008. u 18:20

Standardna meta u streličarstvu

Streličarstvo je sport preciznosti u kojemu je cilj pogoditi metu strijelom. Najšečće discipline su luk i strijela te samostrel. Streličarstvo spada u streljačke sportove, iako se pod streljaštvom u užem smislu češće podrazumijevaju discipline gađanja vatrenim oružjem kao što su pištolj i puška.

Streličarstvo je jedan od standardnih olimpijskih sportova još od Olimpijskih igara u Parizu 1900. godine.

Discipline gađanja lukom i strijelom

Dvije su osnovne discipline gađanja lukom i strijelom: gađanje u metu (target) te gađanje u polju (field). Gađanje u metu se izvodi u dvorani na udaljenosti mete od 18 do 25 metara, te na otvorenom uz udaljenosti mete na 90,70,50 i 30 metara za muškarce te 70,60,50 i 30 metara za žene. Natjecanje se izvodi u od 3 strijele na 30 i 50 metara,odnosno 6 strijela na 70 i 90 metara (60 i 70 metara kod žena), nakon kojih natjecatelji prilaze metama i zbrajaju pogodke. Vrijeme za ispucavanje strijela za svaki krug je ograničeno. Meta je oblika koncentričnih krugova, gdje pogodak u unutarnji krug donosi 10 bodova, sve do najšireg kruga koji donosi jedan bod. Kod natjecanja u polju gađa se na često neravnom terenu i to u mete na različitim udaljenostima.

Discipline gađanja samostrelom

U samostrelu su također dvije glavne discipline. Prva je disciplina gađanja u metu (match) kod koje se gađa u dvorani ili na otvorenom, na udaljenosti od 10 metara stojeći stav, te 30 metara stojeći i klečeči stav. Tipično se gađa po 60 strelica muški, odnosno 40 strelica žene. Disciplina u polju (field) se sastoji od dvodnevnog natjecanja, s po 30 strelica na udaljenostima od 65, 50 i 35 metara oba dana, dakle ukupno u natjecanju 180 hitaca.

Vanjske poveznice