Hrvatski ovčar: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
SpBot (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: pt:Pastor Croata
Redak 41: Redak 41:
[[de:Hrvatski ovčar]]
[[de:Hrvatski ovčar]]
[[en:Croatian Sheepdog]]
[[en:Croatian Sheepdog]]
[[fi:Kroatianpaimenkoira]]
[[it:Pastore Croato]]
[[it:Pastore Croato]]
[[nl:Kroatische herder]]
[[nl:Kroatische herder]]
[[pl:Owczarek chorwacki]]
[[pl:Owczarek chorwacki]]
[[pt:Pastor Croata]]
[[sk:Chorvátsky ovčiak]]
[[sk:Chorvátsky ovčiak]]
[[fi:Kroatianpaimenkoira]]

Inačica od 27. kolovoza 2008. u 02:00

Predložak:Dodaj infokutiju

Hrvatski ovčar

Hrvatski ovčar je vrsta psa porijeklom iz Hrvatske. To je Hrvatska autohtona pasmina i potiče od pasa koje su Hrvati doveli sa sobom migrirajući u ove krajeve. Danas se Hrvatski ovčari najviše uzgajaju u Slavoniji. Hrvatski ovčar je vrlo inteligenta životinja sa snažnom poterbom za ljudskim društvom. Posjeduje dobro razvijen ovčarski nagon te je izvrstan pas čuvar. U FCI je priznat pod rednim brojem #277.


Standardi

Hrvatski ovčar je na granici srednje visine (visina u grebenu u oba spola je između 40 i 50 cm) , crne je boje sa kratkom dlakom na glavi i nogama, na ostatku tijela dlaka je duža, gusta, valovita do kovrđasta. Pas je izduženog formata (10 % je duži od visine). Glava mu je relativno laka s ukupnom dužinom glave od 20 cm. Usmjereno je dug, srednje snažan, dubok, dobro zaobljen i mišićav, a rep mu je zavinut na leđa.

Povijest pasmine

Sudeći prema pisanim dokumentima, izgled ovog psa nije se bitno promijenio od 14. stoljeća do danas. Vjerojatno zato što posjeduje odličan nasljedni instinkt za rad s ovcama i govedima, selekcija na račun upotrebljivosti (radnih sposobnosti) spontano se provodila, što je dodatno rezultiralo i s njegovim skladnim izgledom.Najstariji zapis o hrvatskom ovčaru - “Canis pastoralis croaticus" iz 1374. godine - pronašao je, u arhivama đakovačke biskupije "otac pasmine" - veterinar prof dr Stjepan Romić . U tom dokumentu đakovački biskup Petar navodi da je pas visok oko 3 pedlja (oko 45 cm), da je obrastao srednje dugom kovrčavom dlakom crne boje, da mu je glava obrasla kratkom dlakom, da je polustršećih i stršećih ušiju te da je vrlo dobar za čuvanje stada svih domaćih životinja. On također navodi da su ga hrvati doveli sa sobom u 7. stoljeću prilikom seobe u Hrvatsku iz prvobitne domovine. Sa sistematskim uzgojnim programom već spomenuti prof Romić započeo je 1935. godine sa psima s đakovačkog područja. Poslije 34 godine rada, pasmina je napokon priznata od strane FCI-a 1969. godine.

Vanjske poveznice

Ostali projekti

Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Hrvatski ovčar
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Hrvatski ovčar

Hrvatske autohtone pasmine