Sputnjik 1: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
mNema sažetka uređivanja
Redak 25: Redak 25:
[[Kategorija:Svemirske letjelice]]
[[Kategorija:Svemirske letjelice]]
[[Kategorija:Astronautika]]
[[Kategorija:Astronautika]]
[[Kategorija:Povijest SSSR 1945.-1989.]]
[[Kategorija: Astronautika u SSSR-u]]
[[Kategorija: Astronautika u SSSR-u]]



Inačica od 9. rujna 2008. u 20:01

Maketa Sputnika 1

Sputnik 1 (ruski Спутник-1, u prijevodu suputnik 1) je bio prvi Zemljin umjetni satelit, prvi iz niza sovjetskih satelita Programa Sputnik. Lansiran je 4. listopada, 1957. iz današnjeg kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu, u povodu Međunarodne Geofizičke godine.

Opis satelita

Sputnik 1, imao je oblik kugle, premjera 58 centimetra, težio je 83 kg i posjedovao dva radijska predajnika i četiri antene (dvije od 2,4 m. i dvije od 2,9 m.). Oko zemlje je kružio u eliptičnoj putanji na visinama od 250 do 945 kilometara. Kružio je brzinom od 29 000 kilometara na sat, i emitirao radio signale na frekvencijama 20.005 i 40.002 MHz, koji su mogli pratiti brojni radio amateri širom svijeta. To je bio čuveni -bip-bip-bip. Signali su emitirani 22 dana, dok se nisu istrošile baterije za napajanje, do 26. listopada, 1957. Sputnik 1 izgorio je prilikom ulaska u zemljinu atmosferu 4. siječnja, 1958. , nakon prijeđenih 60 miliona km. i provedenih 3 mjeseca u zemljinoj orbiti. Satelit je u orbitu ponijela dvostupanjska interkontinentalna raketa R-7 u 22:28 po moskovskom vremenu.

  • Tvorac Sputnika 1, bio je sovjetski raketni stručnjak Sergej Pavlovič Koroljev,on je mnogo poznije komentirao vanjski oblik Sputnika 1: Činilo mi se , da prvi Sputnik mora imati jednostavni i prepoznatljiv oblik, sličan oblicima prirodnih tijela.". To je bilo značajno , da Sputnik ostane u svijesti ljudi kao početak svemirskog doba.
  • Lansiranje Sputnika 1 je bio veliki svjetski događaj, svi su gledali u nebo nebi li ga opazili, sve novine donosile su pozicije Sputnika. Uspjeh Sputnika 1, zaprepastio je javnost u Sjedinjenim američkim državama, jer je zorno predočio američku inferionost u tom trenutku. Taj događaj je najavio začetak svemirske utakmice između Sovjetskog saveza i Sjedinjenih američkih država. Nakon Sputnjika 1 lansirana je serija satelita pod istim nazivom.

Vanjske poveznice

Snimci signala, koje je emitirao Sputnik