Taraski: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
PipepBot (razgovor | doprinosi)
m robot Mijenja: fr:Tarasque (ethnie)
SieBot (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: gl:Purépecha
Redak 15: Redak 15:
[[es:Purépecha (etnia)]]
[[es:Purépecha (etnia)]]
[[fr:Tarasque (ethnie)]]
[[fr:Tarasque (ethnie)]]
[[gl:Purépecha]]
[[it:P'urhépecha]]
[[it:P'urhépecha]]
[[lt:Taraskanai]]
[[lt:Taraskanai]]

Inačica od 25. rujna 2008. u 00:39

Taraskanska piramida 'yacata', podignuta na zaravnjenom uzvišenju u Tzintzuntzánu. Yacate su podizane vatrenom bogu Curicaveriju, a u Tzintzuntzanu ih je pet.

Taraski (Tarasco, Purépecha).- Indijanski narod nastanjen na visokom vulkanskom platou, na sjeveru meksičke države Michoacán. O staroj povijesti Taraska nije mnogo poznato. Njihov jezik nesrodan je svim ostalim (porodica Tarascan), a u vrijeme španjolskog dolaska imali su visokorazvijenu civilizaciju. Ratoborni Asteci zemlju taraskih ratnika nisu nikada osvojili, a i Španjolci su imali poteškoća sa njihovim podjarmljivanjem. Glavni grad Tzintzuntzán /Mjesto kolibrića/, nalazio se na obali jezera Pátzcuaro.

Premda su slabo izučavani, postoje njihovi brojni artefakti i kolonijalni izvještaji ukazuju na njihovu superiornost nad mnogim grupama. Taraski su bili vješti u radu sa perjem (mozaici), školjkama, kamenu, metalu i drvetu, ali dosta inferiorniji u arhitekturi. Taraski nemaju posebne plemenske organizacije. Agrikultura je dominantna, uzgoj kukuruza i čili-papričica, i drugog bilja, a uzgajaju i mnoge domaće životinje: kokoši, volove, ovca, svinja, pčele, magarce i purane. Mnogi Taraski danas odlaze u SAD kao braceros /dnevni nadničari/, a od njihovih nekih 120 zajednica, iz svake barem jedna osoba danas živi u SAD. U Meksiku su naseljeni u 22 općine (municipalites): Coeneo, Charapan, Cherán, Chilchota, Erongarícuaro, Los Reyes, Nahuatzen, Nuevo Parangaricutiro, Paracho, Pátzcuaro, Periban, Quiroga, Tancítaro, Tangamandapio, Tangancícuaro, Tingambato, Tinguindín, Tocumbo, Tzintzuntzan, Uruapan, Zacapu i Ziracuaretiro.


Vanjske poveznice