Sjeverna Koreja: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
SieBot (razgovor | doprinosi)
Klima: + Slika
Redak 38: Redak 38:


'''Klima'''
'''Klima'''
[[Slika:North Korea 1996 CIA map.jpg|thumb|right|250px]]

U Sjevernoj Koreji [[klima]] je umjerena kontinentalna sa 4 godišnja doba. Padaline su uglavnom prisutne od lipnja do kolovoza, za vrijeme [[Monsun|monsuna]]. Zima je suha i hladna. U jesenskim mjesecima zemlja je često pogođena [[Tajfun|tajfunima]].
U Sjevernoj Koreji [[klima]] je umjerena kontinentalna sa 4 godišnja doba. Padaline su uglavnom prisutne od lipnja do kolovoza, za vrijeme [[Monsun|monsuna]]. Zima je suha i hladna. U jesenskim mjesecima zemlja je često pogođena [[Tajfun|tajfunima]].



Inačica od 6. listopada 2008. u 16:35

Demokratska Narodna Republika Koreja
조선민주주의인민공화국
(Chosŏn Minjujuŭi In'min Konghwaguk)
Zastava Grb
Zastava Grb
Geslo
Kad se vjeruje i pouzdaje u narod, pobjeda je sigurna.
Himna
Achimŭn pinnara
Položaj Sjeverne Koreje
Glavni grad Pjongjang
Službeni jezik korejski
Državni vrh
 - Predsjednik NOK 1) Kim Jong-il
 - Predsjednik Vlade Kim Yong-nam
Neovisnost Od Japana 15. kolovoza 1945.
Površina 97. po veličini
 - ukupno 120.540 km2
 - % vode 0,1 %
Stanovništvo 48. po veličini
 - ukupno (2002) 22.224.1952
 - gustoća 182.25/km2
Valuta sjevernokorejski won (100 juna)
Pozivni broj +850
Vremenska zona UTC +9
Internetski nastavak nema, rezerviran .kp
1 ceremonijalne funkcije predsjednika obavlja Predsjedatelj Prezidija Vrhovne narodne skupštine

1 po procjenama nekih međunarodnih organizacija 18 – 20 mil.

Sjeverna Koreja, službeno Demokratska Narodna Republika Koreja je država u istočnoj Aziji. Na zapadu izlazi na Žuto more, a na istoku na Japansko more. Graniči na jugu s Južnom Korejom, te na sjeveru s Kinom i Rusijom. Zauzima sjeverni dio Korejskog poluotoka.

Zemljopis

Planine dominiraju na sjeveru i istoku zemlje. Najviši vrh je 2.750 m visoki ugasli vulkan Paektu na granici s Kinom. Nizine, koje nastaju spajanjem riječnih dolina, nalaze se pretežno uz zapadnu obalu, a u najvećoj je smješten i glavni grad Pyongyang. Granicu s Kinom i Rusijom čine rijeke Yalu i Tumen. Središnji dio zemlje je rijetko nastanjen, upravo zbog oštrog planinskog krajolika, pa je većina stanovnika nastanjena u obalnim područjima, te u glavnom gradu Pjongjangu. Uz Pjongjang najveći gradovi su: Hamhŭng, Kaesŏng, Sinŭiju te Ch'ŏngjin.

Klima

U Sjevernoj Koreji klima je umjerena kontinentalna sa 4 godišnja doba. Padaline su uglavnom prisutne od lipnja do kolovoza, za vrijeme monsuna. Zima je suha i hladna. U jesenskim mjesecima zemlja je često pogođena tajfunima.

Povijest

Nakon drugog svjetskog rata Koreju, dotada japansku koloniju, okupirale su vojne snage ratnih pobjednika, SAD-a i SSSR-a s granicom okupacijskih zona na 38. paraleli. Kad je postalo jasno da u uvjetima hladnog rata zajednička uprava neće biti moguća, u sjevernoj, sovjetskoj zoni proglašena je Demokratska Narodna Republika Koreja na čelu s vođom lokalne komunističke partije, Kim Il-Sungom.

Sjever je 1950. napao Jug čime je započeo Korejski rat, prvi u nizu lokalnih sukoba velesila. Isprva su komunističke snage postigle velike uspjehe, osvojivši većinu poluotoka, ali ubrzo su potisnute prema sjeveru. Kineska intervencija s tajnom sovjetskom zračnom podrškom spasila je Sjever od kolapsa i linija razgraničenja stabilizirala se oko 38. paralele, s manjim korekcijama, a prekid vatre potpisan je 1953.

Pod Kim Il-Sungovim vodstvom Sjeverna Koreja je balansirala između svoja dva susjeda, Sovjetskog Saveza i Kine, izgrađen je kult ličnosti snažniji od onog Staljinovog, a u gospodarstvu je uvedena politika samodostatnosti i autarkije, juche.

Nakon njegove smrti 1994. naslijedio ga je sin Kim Jong-il. Iako je došlo do određenog zatopljenja u odnosima s Južnom Korejom, i granica između dviju zemalja otvorena je po prvi put za obiteljske susrete i ograničene turističke posjete, odnosi sa SAD-om narušeni su nastavljanjem sjevernokorejskog nuklearnog programa.

Stanovništvo

Sjeverna Koreja jedna je od etnički najhomogenijih zemalja na svijetu. Uz Korejce čiji jezik nije srodan susjednom kineskom ili japanskom u zemlji žive male kineske i japanske manjine. To je rezultat loše, gotovo nikakve vanjske politike te veoma malo zanimanje za useljenika iz drugih zemalja, tako da je u Sjevernoj Koreji gotovo nemoguće biti stranac. Stanovništvo Sjeverne Koreje se u posljednjih 40 godina povećalo za skoro 50%. 1960 je živjelo oko 12 milijuna stanovnika, dok danas živi negdje oko 23 milijuna. No zbog lošeg životnog standarda, prosječna starost sjevernih Korejanaca iznosi oko 67 godina, dok je (za usporedbu) u europskim zemljama ili Japanu često više od 75 pa čak do 80 godina.

Danas je sjeverna Koreja suočena sa problemom ilegalnih iseljenika, čiji broj u zadnje vrijeme dosegao nekoliko stotina tisuća. Ilegalni emigranti najprije dolaze i Kinu (zbog oštre kontrole granica između dvije Koreje), pa tek onda nastoje doći u Južnu Koreju, koja je po standardu života, nešto sasvim suprotno od sjeverne. Sjevernu Koreju pratila je jedno vrijeme i glad. Za to vrijeme kontrola na granici dviju Koreja se smanjila, gotovo nestala, pa su tu priliku ljudi iskoristili, kako bi bez velikih poteškoća mogli ući u Južnu Koreju. Službeno, Sjeverna je Koreja ateistička zemlja, a tradicionalne religije su Budizam i Konfucijanizam, s manjom kršćanskom zajednicom.

Gospodarstvo

O gospodarstvu Sjeverne Koreje ima malo pouzdanih podataka, no zna se da je ono u velikim teškoćama. Pretpostavlja se da u nekim područjima zemlje i segmentima stanovništva vlada glad zbog slabe poljoprivredne proizvodnje i lošeg lanca distribucije. U 2002 započeti su ograničeni eksperimenti s poduzetničkim zonama i tržnicama poljoprivrednih proizvoda.

Administrativna podjela

Sjeverna Koreja teritorijalno je podijeljena na 9 pokrajina, 3 specijalne regije i 2 grada pod državnom upravom (Chikhalsi; 직할시; 直轄市).

Pokrajine

Specijalne regije

Gradovi pod državnom upravom

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Sjeverna Koreja