Wicocomoco (Powhatan): razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nova stranica: '''Wicocomoco''' (Wighcocomoco, Wicomico, Wicocomico ), pleme Algonquian Indijanaca sa rijeke Potomac na području današnjeg okruga Northumberland u [[Virg...
 
Nema sažetka uređivanja
Redak 1: Redak 1:
'''Wicocomoco''' (Wighcocomoco, Wicomico, Wicocomico ), pleme [[Algonquian]] Indijanaca sa rijeke [[Potomac]] na području današnjeg okruga [[Northumberland|Northumberland]] u [[Virginia|Virginiji]]. John smith (1607) navodi da su imali 130 ratnika. Glavno istoimeno selo nalazilo se na ušću rijeke Wicomico. Godine 1669. popisom je utvrđeno da su Wicocomoco ostali najbrojniji među [[powhatan]]skim plemenima. Ne smiju se pobrkati sa plemenima [[Wicomese]] i [[Wicocomoco (Nanticoke)|Wicocomoco]] koja su pripadala u [[Nanticoke]] i živjeli u [[Maryland]]u. Današnji Wicocomico Indijanci potomci su starih plemena Wicocomoco, [[Cekacawon]] i [[Cuttatawomen]].
'''Wicocomoco''' (Wighcocomoco, Wicomico, Wicocomico) /značenje imena je nepoznato, -comoco, u powhatanskom označava '' 'stockaded village' '', odnosno naselje zaštičeno palisadama/, pleme [[Algonquian]] Indijanaca sa južne obale rijeke [[Potomac]] i njenog ušća na području današnjeg okruga [[Northumberland|Northumberland]] u [[Virginia|Virginiji]]. Glavno istoimeno selo nalazilo se na ušću rijeke Wicomico. John smith (1607) navodi da su imali 130 ratnika, odnosno oko 520 prema Jamesu Mooneyu. Godine 1669. popisom je utvrđeno da su Wicocomoco ostali najbrojniji među [[powhatan]]skim plemenima. Ne smiju se pobrkati sa plemenima [[Wicomese]] i [[Wicocomoco (Nanticoke)|Wicocomoco]] koja su pripadala u [[Nanticoke]] i živjeli u [[Maryland]]u. Današnji Wicocomico Indijanci potomci su starih plemena Wicocomoco, [[Cekacawon]] i [[Cuttatawomen]].


== Vanjske poveznice ==
== Vanjske poveznice ==

Inačica od 10. listopada 2008. u 15:13

Wicocomoco (Wighcocomoco, Wicomico, Wicocomico) /značenje imena je nepoznato, -comoco, u powhatanskom označava 'stockaded village' , odnosno naselje zaštičeno palisadama/, pleme Algonquian Indijanaca sa južne obale rijeke Potomac i njenog ušća na području današnjeg okruga Northumberland u Virginiji. Glavno istoimeno selo nalazilo se na ušću rijeke Wicomico. John smith (1607) navodi da su imali 130 ratnika, odnosno oko 520 prema Jamesu Mooneyu. Godine 1669. popisom je utvrđeno da su Wicocomoco ostali najbrojniji među powhatanskim plemenima. Ne smiju se pobrkati sa plemenima Wicomese i Wicocomoco koja su pripadala u Nanticoke i živjeli u Marylandu. Današnji Wicocomico Indijanci potomci su starih plemena Wicocomoco, Cekacawon i Cuttatawomen.

Vanjske poveznice