Korejski poluotok: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m slika
m + interwiki-link
Redak 37: Redak 37:
[[ca:Península de Corea]]
[[ca:Península de Corea]]
[[cv:Корей çурутравĕ]]
[[cv:Корей çурутравĕ]]
[[de:Koreanische Halbinsel]]
[[en:Korean Peninsula]]
[[en:Korean Peninsula]]
[[eo:Korea duoninsulo]]
[[eo:Korea duoninsulo]]

Inačica od 13. listopada 2008. u 13:24

Datoteka:Map of korea.png
Korejski poluotok

Korejski poluotok je poluotok u istočnoj Aziji. Okružen je Japanskim morem (Istočnim morem) na istoku, Istočnim kineskim morem na jugu, Žutim morem na zapadu i Korejskim prolazom koji spaja prve dvije vodene mase. Sjeverna granica poluotoka poklapa se s granicom Sjeverne Koreje i Kine, odnosno Rusije i ide tokom rijeka Yalu i Tuman.

Ukupno s otocima korejski poluotok obuhvaća površinu od 220.847 km².

Reljef

Planine pokrivaju 70% Korejskog poluotoka, često prelazeći visinu od 1.500 metara. Obradivo zemljište je maleno i rijetko. Najveća su polja oko Pjongjanga, te nizina oko rijeke Han. Poluotok ima više planina na sjeveru i istoku, s najvišim planinama (uključujući Paektu-san s 2.744 metara visine) na sjeveru.

Poluotok ima 8.460 km obale, s time da su južne i zapadne obale posebno razvedene; većina od 3.579 otoka koji pripadaju poluotoku smještena je duž zapadnih i južnih obala.

Teren na korejskom poluotoku je naboran, prekriven niskim planinama. Većina stijena je prakambrijskog porijekla, iako se mogu naći izolirane nakupine paleozoičkih, mezozoičkih i kenozoičkih stijena.

Na poluotoku ne postoje aktivni vulkani, međutim, planina Baekdu na sjeveru i Hallasan na jugu imaju kraterska jezera, što ukazuje da su bili aktivni ne tako davno. Za Otok Ulleung u Japanskom moru se vjeruje da je vulkanskog porijekla. Također, termalni izvori koji ukazuju na vulkansku aktivnost rašireni su duž poluotoka. Prosječno, na poluotoku se bilježe dva potresa godišnje, ali nemaju veliki efekt.

Klima

Klima poluotoka je prilično različita na njegovom sjevernom i južnom dijelu. Dok sjeverni dio ima pretežno kontinentalnu klimu, južni je dio pod utjecajem istočnokorejske tople struje, te ima relativno toplu i vlažnu klimu. Razlika u prosječnoj temperaturi između sjevernog i južnog dijela kreće se i do 20 °C.

Cijeli poluotok je, međutim, pod utjecajem istih vremenskih ciklusa, uključujući istočnoazijske monsune u sredini ljeta i česte uragane na jesen. Većina kišnih padalina događa se tijekom ljeta, a gotovo polovica u sezoni monsuna. Zime su hladne, s siječanjskim temperaturama obično ispod nule, a padavine su rijetke osim na planinama.

Pogledajte još