Wikipedija:Zdrav razum: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
široko prihvaćena ideja, jedna od temelja Wikipedije
(Nema razlike inačica)

Inačica od 15. listopada 2008. u 15:03

↱
Ovaj esej nije pravilo i smjernica za sebe, već služi kao prilog politici Wikipedija:Zanemari sva pravila. (Potrebno izmjene u ovom eseju prethodno predložite na stranici za razgovor.)

Wikipedija ima mnogo pravila. Umjesto praćenja svakog pravila, prihvatljivo je služiti se zdravim razumom tijekom uređivanja na Wikipediji. Veliko opterećenje pravilima može uzrokovati gubitak perspektive, time postoje trenuci kada je bolje zanemariti sva pravila.

Iako doprinos možda krši pravilo ili postupak, on može i dalje biti dobar doprinos. Slično tome, samo zato što neki neproduktivni doprinos nije zabranjen nekim od pisanih pravila, ne znači da je ujedno i dobra zamisao kao doprinos. Time se može reći, da je duh pravila (tj. ideja rada i pravila) važniji od pisanog slova.

Prizivajući se na načelo zanemarivanja svih pravila samom po sebi neće druge uvjeriti da ste u pravu, stoga je potrebno pružiti valjan razlog, kojim se ostatak zajednice može uvjeriti da su doprinosi napravljeni pod ovim načelom unaprijedili ili će unaprijediti Wikipediju.