Noriljsk: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Kubura (razgovor | doprinosi)
Nema sažetka uređivanja
Kubura (razgovor | doprinosi)
m Norilsk premješteno na Noriljsk: Pravilni izgovor.
(Nema razlike inačica)

Inačica od 30. siječnja 2006. u 01:15

Noriljsk (ruski:Норильск) je izvorno osnovan kao sovjetski logor za prisilni rad 1935.. Danas je Noriljsk glavno naselje u Krasnojarskom kraju. Zemljopisni mu je položaj 69,34° sjeverne zemljopisne širine i 88,22° istočne zemljopisne dužine.

Najsjeverniji je grad u Sibiru i drugi svjetski najveći grad, iza Murmanska), koji se nalazi iznad Arktičkog kruga, i, zajedno sa Jakutskom je, jedini veliki grad na području merzlote.

Broj stanovnika: 175.000.

Noriljsk se nalazi između Zapadnosibirske ravnice i Srednjesibirske ravnice u podnožju 1700 m visokog Putoranskog gorja.

Ispod grada Noriljska se nalaze jedne od najvećih naslaga nikla na svijetu. Sukladno tome, rudarstvo i obrada rude su glavne industrije. Noriljsk je središte cijele regije gdje se vade nikal, bakar, kobalt, platina i ugljen.

Za mineralne naslage u Sibiru se znalo dva stoljeća prije nego je Noriljsk bio osnovan. Ipak, s vađenjem ruda se počelo tek 1939. godine, kad je za potporu gradu uspostavljena pruga prema lukama na rijeci Jeniseju. Tijekom ljeta se iz ovih luka prevozila ruda u europski dio Rusije morem. Iste godine je bilo odlučeno Noriljsk pretvoriti u gradsko naselje, čiji je status dobilo 1953. godine.

2001. godine Noriljsk je proglašen zatvorenim gradom za inozemce, a ulazne dozvole se zahtijevaju i za građane Ruske federacije.