Awa-Kwaiker: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m Kwaiker premješteno na Awa-Kwaiker
Nema sažetka uređivanja
Redak 1: Redak 1:
'''Kwaiker''' (Awá Kwaiker, Awa-Kwaiker, Awa, Cuaiquer, Awá Kwaiker, Coaiquer. Sami sebe nazivaju Awá, ''ljudi''), pleme [[barbacoan]] Indijanaca sa rijeke río [[Telembí]] u [[Kolumbija|Kolumbiji]] i sjevernom [[Ekvador]]u, u tropskoj kišnoj šumi na visinama između 500 i 1,500 metara. Područje što ga naseljavaju prostire se na oko 3,500 četvornih kiklometara, a siječe ga cesta što spaja gradove [[Barbacoas]] i [[Tumaco]], duž koje živi oko 20,000 mestika i crnaca. Naselja su im malena raštrkana duž rijeka Gualcala, Vegan, Güisa, Nulpe i San Juan, ima ih preko 70 i nijedno više od 100 stanovnika. Izvorno su bili lovci i sakupljači, danas uzgajivači plantažnih drvenastih kultura, kao što su banane i šećerna trska i kukuruz. Uz ovo bave se iobrtom, prvenstveno izradom košara i [[jigra]]-torbi koje izrađuju od biljnih vlakana.Lončarstvo su zanemarili i danas sebi kupuju pokućstvo po trgovinama. Glazbeni instrumenti su im veoma važni, a među njima najvažniji su [[marimba]], [[bubanj|bubnjevi]], [[maraca]] i [[flauta]]. Prodajom kukuruza, kokoši i svinja koje uzgajaju kupuju sebi [[sol]], odjeću, [[kerozin]] za lampe, [[mačeta|mačete]], gumene čizme i drugo. žene se veoma mladi, između 15 i 16. godine, a postoji i probni period-amaño, koji traje oko godinu dana, kroz koji žena mora dokazati da je sposobna domaćica. Kwaikeri su patrilokalni, a patripotestalna obitelj se sastoji od roditelja, djece i unučadi. Mrtve sahranjuju sa poputbinom.
'''Kwaiker''' (Awá Kwaiker, Awa-Kwaiker, Awa, Cuaiquer, Awá Kwaiker, Coaiquer. Sami sebe nazivaju Awá, ''ljudi''), pleme [[barbacoan]] Indijanaca sa rijeke río [[Telembí]] u [[Kolumbija|Kolumbiji]] i sjevernom [[Ekvador]]u, u tropskoj kišnoj šumi na visinama između 500 i 1,500 metara. Područje što ga naseljavaju prostire se na oko 3,500 četvornih kiklometara, a siječe ga cesta što spaja gradove [[Barbacoas]] i [[Tumaco]], duž koje živi oko 20,000 mestika i crnaca. Naselja su im malena raštrkana duž rijeka Gualcala, Vegan, Güisa, Nulpe i San Juan, ima ih preko 70 i nijedno više od 100 stanovnika. Izvorno su bili [[lovci]] i [[sakupljači]], danas uzgajivači [[plantaža|plantažnih]] drvenastih kultura, kao što su banane i šećerna trska i kukuruz. Uz ovo bave se i obrtom, prvenstveno izradom [[košara]] i [[jigra]]-torbi koje izrađuju od biljnih vlakana.Lončarstvo su zanemarili i danas sebi kupuju pokućstvo po trgovinama. Glazbeni instrumenti su im veoma važni, a među njima najvažniji su [[marimba]], [[bubanj|bubnjevi]], [[maraca]] i [[flauta]]. Prodajom [[kukuruz]]a, [[kokoši]] i [[svinja]] koje uzgajaju kupuju sebi [[sol]], [[odjeća|odjeću]], [[kerozin]] za lampe, [[mačeta|mačete]], gumene čizme i drugo. žene se veoma mladi, između 15 i 16. godine, a postoji i probni period-''amaño'', koji traje oko godinu dana, kroz koji žena mora dokazati da je sposobna domaćica. Kwaikeri su patrilokalni, a patripotestalna obitelj se sastoji od roditelja, djece i unučadi. Mrtve sahranjuju sa poputbinom.


== Vanjske poveznice ==
== Vanjske poveznice ==

Inačica od 5. prosinca 2008. u 10:53

Kwaiker (Awá Kwaiker, Awa-Kwaiker, Awa, Cuaiquer, Awá Kwaiker, Coaiquer. Sami sebe nazivaju Awá, ljudi), pleme barbacoan Indijanaca sa rijeke río Telembí u Kolumbiji i sjevernom Ekvadoru, u tropskoj kišnoj šumi na visinama između 500 i 1,500 metara. Područje što ga naseljavaju prostire se na oko 3,500 četvornih kiklometara, a siječe ga cesta što spaja gradove Barbacoas i Tumaco, duž koje živi oko 20,000 mestika i crnaca. Naselja su im malena raštrkana duž rijeka Gualcala, Vegan, Güisa, Nulpe i San Juan, ima ih preko 70 i nijedno više od 100 stanovnika. Izvorno su bili lovci i sakupljači, danas uzgajivači plantažnih drvenastih kultura, kao što su banane i šećerna trska i kukuruz. Uz ovo bave se i obrtom, prvenstveno izradom košara i jigra-torbi koje izrađuju od biljnih vlakana.Lončarstvo su zanemarili i danas sebi kupuju pokućstvo po trgovinama. Glazbeni instrumenti su im veoma važni, a među njima najvažniji su marimba, bubnjevi, maraca i flauta. Prodajom kukuruza, kokoši i svinja koje uzgajaju kupuju sebi sol, odjeću, kerozin za lampe, mačete, gumene čizme i drugo. žene se veoma mladi, između 15 i 16. godine, a postoji i probni period-amaño, koji traje oko godinu dana, kroz koji žena mora dokazati da je sposobna domaćica. Kwaikeri su patrilokalni, a patripotestalna obitelj se sastoji od roditelja, djece i unučadi. Mrtve sahranjuju sa poputbinom.

Vanjske poveznice